Какво предстои за Северна Корея, след като откри първите си случаи на COVID?

Светът е готов да помогне на КНДР, но тя може да не иска помощ
16 май 2022 21:06, Нели Христова
27
Какво предстои за Северна Корея, след като откри първите си случаи на COVID?
Снимка: БГНЕС

В продължение на почти две години и половина Северна Корея се придържа към твърдението си, чe не е регистрирала нито един случай на COVID-19. Но това рязко се промени.

Тази седмица страната потвърди първите си инфекции от коронавируса. Силно уединената нация отговори на пандемията, като затвори границите си, въпреки че малцина вярваха, че наистина е успяла да избяга от вируса.

Сега властите не само признават, че COVID-19 вече е в страната, но и обявиха всеобхватна битка за контрол над него, като севернокорейският лидер Ким Чен Ун го нарече "най-големият проблем", който е сполетял нацията от основаването й. В сила е национален локдаун.

Едва ли има кътче от света, което остана недокоснато от COVID. Случаи са регистрирани в базовия лагер на Еверест, дори и в Антарктида. Отговорите на отделните нации на пандемията са различни по тежест, но в общи линии навсякъде се въведоха програми за ваксинации, тестове, социално дистанциране и ограничения за пътуване.

Как ще се развие пандемията в Северна Корея вероятно ще остане неясно, като се има предвид потайността на нацията.

Има опасения, че COVID може да бъде катастрофален за КНДР. "Наистина съм загрижен за това колко хора ще умрат", казва един от експертите, които говорят пред BBC.

Слаба здравна система

Огромното предизвикателство, пред което е изправена Северна Корея, е, че страната няма най-ефективните оръжия срещу COVID.

Населението не е ваксинирано и, ако приемем, че случаите са били единици досега, до голяма степен то не е било  изложено на вируса. При липса на имунитет има опасения от голям брой смъртни случаи и от сериозно заболяване.

Тестването също е много ограничено. Световната здравна организация казва, че Северна Корея е извършила около 64 000 теста от началото на пандемията. В Южна Корея, която въведе тестване и проследяване в централна част от стратегията си за борба с COVID, цифрата възлиза на около 172 милиона.

Твърдите данни са важен инструмент за много правителства и дори това в случая на Северна Корея е двусмислено. В събота държавните медии съобщиха за половин милион случая на необяснима треска, вероятно отражение на трудности при идентифицирането на случаите на COVID и намек за мащаба на огнището, пред което е изправена Северна Корея.

Дори в богатите страни COVID предизвика опасения, че здравните системи могат да бъдат претоварени. Северна Корея е особено застрашена.

"Здравната система беше и си остава доста ужасна", казва Джиун Баек, основател на Lumen, неправителствена организация, която наблюдава Северна Корея. "Това е много порутена система. Освен двата милиона души, живеещи в Пхенян, по-голямата част от страната има достъп до много лошо качество на здравеопазването."

Дезертьорите говорят за бирени бутилки, използвани за задържане на IV течност, или за игли, използвани повторно, докато ръждясват.

Що се отнася до неща като маски или дезинфектанти, "можем само да си представим колко ограничени са те", казва Баек.

Локдаун, но дали ще работи?

При липса на масова кампания за ваксиниране, Северна Корея е готова да се обърне към единствената основна защита срещу COVID: локдауна. "Потискането с груба сила върху движението на хората ще стане още по-строго", прогнозира Баек.

Ким Чен Ун заяви, че Северна Корея трябва "активно да се учи" от това как Китай реагира на пандемията.

Докато повечето страни сега живеят с вируса, Китай се придържа към политиката си на "нулев COVID", като се опитва да изкорени болестта. Големите градове, включително финансовият център Шанхай, остават под заповеди за оставане у дома.

Това обаче има много висока цена - жителите на Шанхай се оплакват от състоянието си, липсата на храна и лошите медицински грижи. Публичната критика на правителствената политика е рядкост в Китай.

Ако Северна Корея наложи подобни ограничения, експерти предупреждават, че ситуацията с доставките може да бъде много по-лоша от, да речем, тази в Шанхай. Дори тогава мярката може да не е достатъчна, за да спре разпространението на силно заразния щам "Омикрон"

"Вижте колко е трудно в Шанхай да спрат "Омикрон" – те хвърлят абсолютно всичко, за което се сетят, срещу епидемията“, казва професор Бен Каулинг, епидемиолог от университета в Хонконг. "В Северна Корея мисля, че ще бъде много трудно да се спре това. В този момент бих бил много, много притеснен."

Северна Корея също има дългогодишни проблеми с производството на храни. Тя претърпя жесток глад през 90-те години на миналия век и днес, според Световната програма за храни, 11 милиона от 25 милиона в страната са недохранени.

Неговите земеделски методи са остарели, което затруднява успешната реколта. Ако земеделските работници не са в състояние да се грижат за нивите, предстоят по-големи проблеми.

Помощ е налична, ако Северна Корея я приеме

И Китай, и СЗО по-рано предлагаха помощ на Северна Корея под формата на ваксини, но властите им отказаха.

Споменаването на Китай от Ким Чен Ун може да сигнализира за промяна в мнението му.

"Подозирам, че те отчаяно искат помощта на Китай и Китай ще предложи толкова, колкото е възможно", казва Оуен Милър, преподавател по корейски науки в лондонския университет SOAS. Приоритетът на Китай, според него, е да поддържа Северна Корея стабилна.

Но, добавя той, Северна Корея може да не иска друга външна помощ, което би означавало връщане към 90-те години, когато присъстваха голям брой агенции за помощ. Би било "много дестабилизиращо за управляващите да се справят с този мониторинг на собствената територия."

За момента няма признаци, че дори Северна Корея да е в средата на здравна криза, това ще промени подхода й към глобалните отношения.

САЩ и Южна Корея предупредиха, че Северът скоро може да проведе нов ядрен опит - нещо, което според наблюдателите на Северна Корея може да бъде средство за разсейване на населението. Ким също така може да използва отговора си на COVID като начин да обедини севернокорейците и да оправдае по-нататъшни трудности.

Всичко това би означавало по-нататъшно страдание и изолация.

"Те наистина имат само една възможност - трябва да намерят начин да внесат ваксини и бързо да ваксинират населението", казва Питър Хотез, експерт по ваксините в Националното училище по тропическа медицина на САЩ в Медицинския колеж Бейлор. "Светът е готов да помогне на Северна Корея, но те трябва да са готови да поканят тази помощ."
 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.