Жена с COVID-19 прекара часове в линейка, обиколи 4 болници, за да я приемат

75-годишната била на крачка от смъртта
147
Жена с COVID-19 прекара часове в линейка, обиколи 4 болници, за да я приемат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жена с COVID-19 беше разкарвана часове с линейка, за да получи лекарска помощ. За случая алармираха пред Нова телевизия близки на 75-годишната Надя Василева от София, която по думите им е била на крачка от смъртта, заради получени откази за прием в различни болници в София.

На 20 юли Красимир Иванов звъни на майка си Надя, която му споделя, че не се чувства добре. Жената в този момент се намира в Правец. Викат линейка, направен й е тест за COVID-19, който е положителен. Красимир подчертава, че майка му е с 3 ваксини.

Свързват се с личния лекар на Надя, който назначава домашно лечение. Няколко дни по-късно, на 25 юли, отново й прилошава, отново е повикана линейка. Жената имала световъртеж, повръщане и лека кашлица.

Медиците от спешния център в Правец насочват близките към специалист в София. На 26 юли семейството отива в Трета градска болница в София. Направен й е тест за COVID-19, който отново е положителен.

„Първата работа на хората там беше да кажат, че не е за тях, защото няма COVID отделение”, спомня си синът на жената. Правят изследвания на главата, белите дробове и пълна кръвна картина. От Трета градска болница заявиха, че към онзи момент не се е налагала хоспитализация на пациента.

На 28 юли Надя и близките й отиват в „Пирогов”, в спешен кабинет „Уши, нос, гърло”, където й правят тест за COVID-19, който отново е положителен. В този момент е дежурен д-р Калоян Чилингиров. По думите му Надя Василева не е за отделение „Уши, нос и гърло”, към което е насочена, а е за прием в интензивен сектор.

С дата 28 юли в „Пирогов” няма свободни места в интензивен сектор.

„Тя беше насочена за лечение на световъртеж от колеги от Национална кардиологична болница, където са направени кръвни изследвания със стойности, несъвместими с живота”, разказва д-р Чилингиров. Той звъни на 112 за линейка, която да транспортира пациентката до най-близката болница. Синът на Надя обаче казва, че са чакали в продължение на 2 часа.

От „Спешна помощ” в София заявиха, че има две обаждания за Надя Василева в този ден – едно, в което искат линейка, и друго, в което я отказват. Поради големия брой обаждания в този момент и това, че жената все пак се намира в болнично заведение, адресът е бил забавен.

Д-р Чилингиров тръгва с линейката. „Пациентката беше в изключително тежко състояние. Тя нямаше как да остане сама без лекарски надзор”, категоричен е лекарят. Тръгват към Военномедицинска академия. Насочват ги към инфекциозното отделение на болницата. От ВМА отговориха, че към 28.07.2022 г. всички болнични легла, определени за лечение на пациенти с COVID-19 – неусложнени и нуждаещи се от интензивни грижи, са били заети.

Следващата спирка на линейката е Инфекциозна болница. Там също тестът за коронавирус е положителен. „Там попаднахме на друг млад лекар, който пожела и искаше да я вземе, но отново се позова на въпросната заповед на министъра за някакво основно заболяване и че не е за тях”, спомня си Красимир.

„В нито едно от двете заведения не срещнахме подкрепа, не успяхме да извършим прием, тъй като те намериха своите мотиви да не приемат пациентката”, каза д-р Калоян Чилингиров.

След консултация с ръководителя на спешното звено в „Пирогов” той взима решението и линейката се връща към спешната болница. Категоричен е, че ако до няколко часа пациентката не е била приета, е щяла да почине. Приемат я в „Пирогов” в изолаторна стая. В момента се лекува във вътрешно отделение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Стига с този страх от Ковид !!!___Почти всички вече го прекарахме или сме имали контакт ц болни от Ковид . Изобщо не е толкова страшен, колкото се мъчите да ни втълпите !!!___А и вирусът отслабна много и вече са много смешни този плач и страх, който се опитвате да ни наложите !!!
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА, ДА! Знаем. Жената на 75 са отишли да я вземат за две от 4-те й придружаващи заболявания, но са й направили тест и хоп ковид. Смях смях!!И тая нагласената снимка с тия облекла... Хората знаят вече за пландемията, не се престаравайте
115
0
 
1
 
! Отговори
Кунчев с Кожух преди 1 година
ДАНЪЧНИ, Здравни инспектори и МИтничари КРАДАТ ЕВТИНИЯ ток, и затова ТОКА ПОСКЪПВА....Трябва да МАХНАТ всички КЛИМАТИЦИ в Данъчното, Здравната Инспекция и Митницата... Да им ЗАБРАНЯТ да ползват Климатик.. И сега, през месец август, да ги накарат да ходят НАВСЯКЪДЕ с ВЪЛНЕН кожух, ШАПКА и ШАЛ на врата.....Да видим дали оня - Кунчев, Здравния министър и Директорите на РЗИ, ще искат да носят и МАСКА ???
114
0
 
1
 
! Отговори
Да продават Чорапи преди 1 година
Трябва да МАХНАТ Здравния Министър, она Данъчен( Здравен) Инспектор- Кунчев и Директора на РЗИ в Сфия..А после да им ЗАБРАНЯТ да се занимават със Здравеопазване в продължение на 5 години... и да им РАЗРЕШАТ само да ПРОДАВАТ чорапи като оня "" Митко с чорапите "" от Пловдив ( Митко , а НЕ Митьо).. И СЛЕД 6 месеца да ги попитат- ""ИСКАТ ли да носят МАСКИ , докато работят, продават чорапи"" ??
113
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И все пак има полза от ваксините след 2 -3 месеца и втори бустер.
112
0
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Кои в нашата Цветуща Родина са китайците? Отговор: - Китайските доктори са навлезли по българските земи! Вчера гледам на улицата се появява свиреща Линейка и след нея Пожарна. Спряха и от тях излязоха Китайци в бели престилки, които тичаха с горящи коси, и търсеха небoцкaни и без маски по улиците хора, защото са си играли в училищните лаборатории на "Аре аз ще те запаля и ще те бoцкaм с иглa, после ти ще ме зaпaлиш и ще ме бoцкaш"
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урааа НОВО УЧИЛИШЕ И ПРОСВЕТА - НАУЧИХ СЕ ДА ПИША С БЪЛГАРСКИ ДУМИ ПО АРАБСКИ - ОТ ДЯСНО НА ЛЯВО за да компутерната програма не трие БЪЛГАРСКИ ГРАМАТИЧНИ ДУМИ! ?акевоч ан амзинагро в итизарап аз тавяреворп ад зеб тавукел ин етироткоД !алги ащакцоб с изараз ет ен ад оген то рътем ниде еиняотзар ан йотс ароткоД тизарап яимелог-йан то шизапдерп ес ад аЗ .......!КИЗЕ ЯИКСЕБАРАНУМОК ЯИКСРОТКОД хичуан аарУ "!ОВЯЛ АН ОНСЯД ЯАКИП И АШИП"
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже българският език се трие! Най-добре е да започнем да пишем както арабите от дясно на ляво! Прочетете тази дума от дясно на ляво и ще разберете за какво какви МОСКОВСКИ И АРАБСКИ ДОКТОРИ СТАВА ДУМА! ДУМАТА (ДОКТОР ="ПЪРДЕЛ" = "ТИЗАРАП")
109
2
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
В човешкия организъм могат да обитават над 300 вида пъpдeли - от микроскопични едноклетъчни до *** с дължина до 3 метра. Виждали ли сте някъде ДОКТОРСКА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ПРОВЕРКА НА ПЪPДEЛИ, ГЛИCТИ, ЧERВEЙ, КAНДИДА, МИРАЦИДИЯ, РЕДИЯ, ЦЕРЦИЯ, МЕТАЦЕРЦИЯ. Някъде да сте намирали ЛЕКАРСТВА СРЕЩУ ТИЯ ПЪPДEЛИ? Някой доктор да ви ИЗСЛЕДВА ЗА ПЪPДEЛИ И КАНДИДОСВАНЕ ОТ ЯДЕНЕ НА СЛАДКИШИ?
108
1
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Пътеката към гробищатата по времето на османската империя бяха Бесилките - Пример В.Левски! Пътеките към гробищата по времето на Соца, за избиване в концлагерите на Българската Аристокрация, Интелигенция и Кулаците - селяните, които не си даваха земята в ТКЗСето, в създадените Болници с измислени най-различни болести . Сега пътеките към гробищата останаха само болниците с инжекциите, маските и никой не УНИЩОВАВА "ГЛИСТИТЕ, ***, ЧЕРВЕИТЕ, КАНДИДАТА В ТЯЛОТО НА ЧОВЕКА?"
107
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше направила втори бустер , като беше препоръчано за всички над 60 години, нямаше сега да търси място в болниците. Старите хора имат слаца имунна система и реагират слабо на ваксините по принцип. Затова им трябват бустери.
106
0
 
3
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
ДОБРОТО е защото все пак са я приели дано оцелее госпожата
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ьяао 107 ---- COVID е съкращение от "коронавирусна болест" , затова се пише с големи букви . Както се пише СПИН , отново съкращение
104
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не беше ваксинирана, отдавна да е .....
103
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали нямало вирус, от какво е болна? Нали е лека хрема! Що ще мре? Нали не искате в болница? Що търси място?
102
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пуснаха ли и шлагерите на Васил Найденов?
101
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези с бустерите, от каквото и да са болни, винаги тестовете им ще реагират положително на ковид.
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София 2 пъти чакаме бърза помощ над 8 часа, така че всеки да знае няма бэрза помощ, това е някакво жалко подобие на помощ. Явно тия с в услуга на частните линейки и нарочно се прави. За 37 годишен не дойде линейка 3 дни за какво въобще се води, че има бърза помощ, не няма.
99
3
 
6
 
! Отговори
ьяао преди 1 година
Защо винаги се врещи COVID с големи букви?Защо същите не се използват за РАК,ИНСУЛТ,ИНФАРКТ,ХЕПАТИТ и всички останали реално смъртоносни болести.Вместо да реват близките да се радват,че не са я захвърлили в ковиотделение,щото щеше да е дотам.Цели трима лекари са преценили,че не е за болница и вместо да и вземат сочното направление от 1600 лева са я оставили на домашно лечение на леката кашлица.А прилошало от ужас от вашата пропаганда за единствинея вирОс и болест на света
98
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова за ползата от трите дозички. Аз вече два пъти го карах и дори температура нямах. Горките надупчени хора.