Фандъкова начело на София вече 10 г. – от нови тролеи до криви плочки...

Кметът май не допусна гафове, но строителите я изложиха
221

Снимка: Димитър Кьосемарилев, Dnes.bg

Първата жена кмет на София Йорданка Фандъкова отново се впуска в битка за поста. Тя обяви решението си да се бори за четвърти мандат чак в началото на септември, въпреки че беше номинирана от градската структура на ГЕРБ в столицата доста отдавна.
Още по темата

"София е моят град, тук съм израснала, тук съм отгледала дъщеря си", каза Фандъкова, която седи в кметския стол вече от 10 години.

Ако спечели надпреварата на 27 октомври, ще се окаже един от най-дълго управлявалите градоначалници, а столицата в последните години се разраства с много бързи темпове и проблемите й стават все повече.

Населението на София се увеличи значително заради вътрешната миграция, детските градини се оказаха твърде малко за малчуганите, новото строителство превзема все повече зелени площи, което е повод за непрекъснати протести, задръстванията са ежедневие, паркингите са малко, въздухът е един от най-мръсните в страната.

Фандъкова знаеше с какво се заема още преди да се прицели в поста за пръв път.

От 2005 г. беше заместник на тогавашния кмет Бойко Борисов, който през 2009 г. за пръв път участва на парламентарни избори с новоучредената си партия ГЕРБ, спечели доверието на хората и състави правителство.

Фандъкова стана народен представител след вота през 5 юли, но не остана дълго на депутатската банка, защото на 27 юли беше избрана за просветен министър.

И като министър не се задържа дълго, ами се кандидатира за кмет на София, след като мястото беше овакантено от Борисов

Така на 15 ноември 2009 г. спечели битката срещу червения кандидат за кмет Георги Кадиев и стана първата жена на този пост.

Реално тогава изкара половин мандат.

В края на август 2011 г. Фандъкова обяви кандидатурата си за нов мандат. Тогава също спечели доверието на софиянци и победи кандидата на Реформаторския блок Вили Лилков, който остана втори.

Този път тя изкара пълния си мандат от четири години начело на София. През октомври 2015 г. спечели изборите за кмет на София за трети път.

Като градоначалник Фандъкова може да се похвали с разширението на метрото, което е построено основно с европейски средства, с откриването на много нови забавачки, ремонти на училища, улици, подмяната на старите трамваи,тролеи, автобуси с по-нови.

През годините начело на общината Фандъкова успя да не допусне гафове, макар и да й се наложи да се раздели с някои от заместниците си заради пропуски и нередности. Така че през цялото си управление тя се радва на доста висок рейтинг.

Въпреки това софиянци продължават да негодуват от лошите ремонти на знакови пространства в центъра на София.

Те трябваше да са сред черешките на тортата на поредния управленски мандат на Фандъкова в София, но вместо това те се превърнаха в основен източник на негативи за кмета.

Официално ремонтите приключиха повече от година след започването им и отново официално - работата по тях не е свършена добре.

Такива емблематични места за София като градинките "Кристал", "Св. Климент Охридски" (до Народното събрание), част от ул. "Московска", бул. "Васил Левски", ул. "Граф Игнатиев" се оказа много зле ремонтирани.

За некачествено изпълнение на строителя Столичната община наложи строги санкции, а Фандъкова замрази договора с "ПСТ Груп", докато не бъдат отстранени констатираните проблеми като калпаво фугиране, използването на некачествени материали, както и проблеми с нивелацията на настилката, заради които в градинките се образуват локви при дъжд.

А ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" стана тема на подигравки в социалните мрежи, а общественото недоволство доведе до подмяна на част от одобрените преди това от общината елементи от новия вид на центъра като злополучната водна стена на пл. "Гарибалди" и "перките на акули", които трябваше да отделят трамвайното трасе от пешеходното пространство на улицата.

Заради промяна на проекта за ремонт на релсите по ул. "Граф Игнатиев" беше повдигнато и обвинение срещу един от заместниците на Фандъкова - Евгени Крусев, който подаде оставка заради скандала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
1
 
! Отговори
Излагация тотална преди 4 години
Как точно не е допуснала гафове, като тя се явява възложител на обществените поръчки за скандалните строежи и контролът по изпълнението им е също в нейните ръце?
196
5
 
0
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Фандъкова е правилният кандидат.
195
1
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Господи,дай на кметицата малко почивка-поне един мандат-та и София малко да си отдъхне.
194
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АпистофелЩо за българин си ти бе ,нима смяташ че само пунта мара и фъш фъш трябва да са начело на тази скапана държава ? Има много достойни българи които не ги допускат до избори ,мислиш че по-високо ниво от това на Герб няма , явно или си зависим папагал или си на тяхното незавидно ниво на образованост ! Аз пък лично ще гласувам от сега нататък само мажоритарно ,защото партиите са кожодери и със сигурност против Герб !
193
9
 
2
 
! Отговори
Апистофел преди 4 години
До българинКой да дойде на тяхно място Бареков ,Яне Янев Десните За България Или Волен С Варненци
192
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от криви плочки до стари тролеи
191
7
 
35
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Поне малко срам ако имаше учителката по руски от Самоков / но няма/ , щеше да се покрие някъде по света като консул / като Пацо в Испания/.Къде е родила не ни интересува , а кой я направи директор на 91 , знаем защо и КОЙ.За три мандата като кмет, тази невзрачна женичка направи от родният ми град една огромна *** , пълна с грозни блокчета в Младост и Лозенец, съсипа любимите ми "Витошка" и "Графа" и разпредели по нареждане на КОЙ доста кинти.ИДВА ВРЕМЕ ЗА ПОЧИВКА ДРУГАРКО И ЗА СЪД МОЖЕ БИ?!
190
1
 
5
 
! Отговори
vak преди 4 години
а студ. град???
189
6
 
40
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
В нито един коментар не се твърди че даскалицата е почтена! Само Тиквата го твърди ,ама на него никой не му вярва.Общината е прогнила от корупция и кражби.Краде се от всичко ,навсякъде и по много.Здраво място не остана.А оня "доцент" Тошко Културата е направо циничен.ОМИТАЙТЕ СЕ ТИКВИ! ВЕДНАГА И ЗАВИНАГИ! ОМРЪЗНАЛИ СТЕ НА ВСИЧКИ С БЕЗКРАЙНАТА СИ АЛЧНОСТ И НАГЛОСТ!НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА НА ЛЪЖИТЕ И ХВАЛБИТЕ! ПЪТНИЦИ СТЕ!
188
3
 
41
 
! Отговори
Мафия преди 4 години
Столична община тъне в корупция
187
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фъстъкова да дойде на метростанция бели дунав, да я видим как ще използва ескалатора там. От миналата година се развали и още не са го оправили.
186
3
 
36
 
! Отговори
От 2005 била преди 4 години
Заместник на кмета Борисов.Тя и сега е заместник.Вдички знаем кой управлява София.
185
5
 
21
 
! Отговори
Шоколад преди 4 години
Какво става с ремонта на Западен парк,инфраструктурата и канализацията на Модерно предградие, Волуяк и Толева махала.Ще направиш ли тези квартали нормални за живеене?Ще разпределиш ли социално слабите процентно спрямо другото население по квартали?
184
2
 
8
 
! Отговори
Шок преди 4 години
Тя 10 години е кметица на Младост и проектите около него.За северозападна София я е била кмет за 1-2 години сумарно, но се съмнявам.Дано изравни инвестициите.
183
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новите тролеи вече са доста по-зле от старите... А кривите плочки са си по прежнему криви - доколкото не са се изронили до пясък. За сметка на това ще трябва да плащам за да паркирам пред входа си, вместо да плащат тия, които паркираха за по седмица пред моя вход, а нямат софийски номера на колите си. То десет години плюс годините на предишния кмет (кой ли беше) работата в София е такава - вместо да се оправи един проблем, се цицат пари и се създава нов, по-голям, така старият не прави впечатлен
182
43
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачкай Данче!
181
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние от Варна ще се радваме Мая да спечели. Така Бойко ще преестане да дава пари за София и ще останат пари и за Варна. А софиянци да го ....
180
10
 
38
 
! Отговори
Стиян преди 4 години
Няма ли да са много 14 години.Това е половин поколение !!!Нищо качествено не е постигнато, освен усвояване на повече от 1 000 000 000 на година.Да пожелаем да е здрава и чао.
179
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото до метрото, там не я допускаха! Пускаха я от време на време да показва глуповатата си усмивка на тн "инспекции".Също и до новите транспортни средства! Иначе вдичко останало до което се е докоснала е пълен провал! С нетърпение очаквам двете селянки да се счепкат!
178
4
 
28
 
! Отговори
Хе Хе преди 4 години
Фънда ме кефи че поръча надгробния паметник на Партията и го постави на Гарибалди. Засега не е ясно на коя партия беше - носталгия за БКП или за ГЕРБ. Само се чудя защо го махна по бързо от перките.