Кои професии си избират психопатите

Може да са началници, полицаи, адвокати или дори хирурзи
Обновена: 8 ное 2012 17:44 | 8 ное 2012 17:42, Елка Василева
57
Кои професии си избират психопатите
Британският психолог Кевин Датън състави списък на предпочитаните от психопатите професии. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Ако сте недоволни от своя началник, не е изключено той да е психопат, който получава удоволствие от това да пили нервите и да вгорчава живота на подчинените си, обяснява британският психолог Кевин Датън.

Той е съставил списък на професиите, които психопатите предпочитат. Авторът на книгата "Философията на психопатите: как светците, шпионите и серийните убийци могат да ни научат на успех" изброява 10-те професии, които се харесват на хората с неуравновесена психика.

Посочени са също 10 професии, които психопатите биха избягвали и поставили на последно място, ако могат да избират, съобщава Business Insider.

Английският писател, който работи и като психолог в изследователски център в областта на антропогенезата към Оксфордския университет, се е опитал да разбере психопатите и да разкрие тайната на техния професионален успех не само в хода на научната си дейност, но и на базата на баща си – дилър, който е имал непоносим характер, но е умеел да продаде всичко и никога не се е провалял, пише в. "Гардиън". Датън твърди, че психопатите са огромни оптимисти.

В началото на своята книга писателят привежда като пример млада жена, която на погребението на майка си среща мъж и се влюбва в него от пръв поглед, но забравя да му вземе координатите. След известно време тя убива сестра си с надеждата да срещне мъжа на мечтите си отново на гробището. На тази база, а също с помощта на анализ на поведението на известни серийни убийци, насилници, терористи, Датън установява, че главните качества на психопата са хладнокръвие, липса на емоции и целеустременост, стремеж на всяка цена да се постигне желаният резултат.

Целият този набор от качества може да помогне да се постигне успех, ако те бъдат насочени в правилната посока. На околните обаче надали ще им е добре с подобни сътрудници.

Причината е, че наред с останалото психопатът се чувства пълноценен, когато може да доминира над околните, когато ги потиска и се самоизтъква за тяхна сметка.

Кевин Датън е класирал 10-те "най-психопатични" професии в низходящ ред:

1)президент на компания
2)адвокат
3)телевизионен или радиожурналист
4)продавач
5)хирург
6)журналист
7)полицай
8)свещеник
9)готвач
10)военен

А сред 10-те най-непривлекателни професии за психопатите са намерили място  медицинските сестри, санитарите, терапевтите, стилистите, сътрудниците на благотворителни фондации, учителите, художниците, лекарите, счетоводителите. Всичките тези професии изискват от човек да проявява съчувствие и по-голямо внимание към околните. А тези качества не са присъщи за психопатите, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
md преди 11 години
ne e medicinska sestra ubiica ,a doktor Harold Shipman koito ubiva vuzrastnite si samotni pacienti s svrux doza morfin kato predi tova gi kara da go vpishat kato edinstven naslednik na zaveshtanieto si .Ubiva 250 pacienti ,no e osuden samo za 15 .Prez 2004 godina se obesva v zatvora v Yorkshir.
45
2
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Забравили са да добавят професии като "Канцлер на Германия" и "Фюрер".Освен това, най-прословутия германски психопат е бил и художник, а защо са я писали в списъка на най-избягваните професии?Има също така много медицински сестри психопатки, знам един случай в Англия със сестра която е убила голям брой пациенти.Освен това - хирурзите не са ли и те лекари?Абе, този психолог, поне както пише в статията е дал много объркани сведения според мен.
44
0
 
24
 
! Отговори
Правилно! преди 11 години
Кои професии си избират психопатите?Правилно!Министър-председател, министър на вътрешните работи, министър на финансите ...
43
0
 
6
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 11 години
Е, аз вече си видях мястото в обществото.Тежко на останалите / шега /.
42
0
 
4
 
! Отговори
Пожарникар преди 11 години
Слава богу, мене ме нема.
41
0
 
16
 
! Отговори
хахахахахааааа преди 11 години
и премиер,и премиеррррр,хахахаха
40
0
 
30
 
! Отговори
Crazy man преди 11 години
Има един психопат дето за професия си е избрал да бъде финансов министър...!
39
1
 
9
 
! Отговори
@@@@ преди 11 години
BANKER sa propusnali.
38
6
 
18
 
! Отговори
byba преди 11 години
Егати тъпата статия!
37
0
 
13
 
! Отговори
Непсихопат преди 11 години
Ох, успокоих се, аз съм счетоводител, значи да не очаквам колеги психопати. Наистина си отдъхнах, само ще се пазя от хирурга дето ще ме оперира следващата седмица... :(((
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за учителите не съм съгласен
35
0
 
1
 
! Отговори
jhjkjkljkh преди 11 години
PRIBERETE DR HRISTAKIEV HIRURG OT SZ
34
0
 
20
 
! Отговори
Красимир Колев преди 11 години
моят шеф определено е психопат , моля приберете го и го изледвайте
33
0
 
9
 
! Отговори
редактор в днес БГ преди 11 години
редактор в днес БГ
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
липсват истински емоции към другите, емпатия, съчувствие, съпричастност, но някои от тях много добре имитират всичко това и човек се заблуждава. Иначе за всичко, което ги касае пряко могат да проявят даже много емоции :)
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
У нас психопатите са всички политически активи от казионните ни партии, като ДПС, ГЕРБ, БСП, ДСБ, партията на Кунева и други тям подобни, които са закоравели комунисти и крадци поне до седмо коляно и ни стрижат и ни продават на чуждите интереси, само и само те да са вечно на власт.Това са хора,които презират собствения си народ и като се качат на власт първата им работа е да му покажат среден пръст и да го изтъргуват на международната борса, по най- безчовечния и егоистичен начин.
30
0
 
14
 
! Отговори
панчо преди 11 години
началник не е професия.авторите на статии в сайта трябва да се стараят поне малко
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пропуснали са да запишат и "член на комунистическа партия".
28
2
 
6
 
! Отговори
А в БАН? преди 11 години
През 80-те год. на 20-и век е правено някакво изследване,в резултат на което е установено, че 7% от работещите в БАН имат доказани психиатрични диагнози.Дали психопатите нямат влечение и към научната работа? Имам предвид случаите, при които те самите се насочват към научна работа.Нямам предвид лошата традиция, прилагана у нас - професори да настаняват децата си на работа в БАН дори и в случаите, при които тези професорски потомци имат психични отклонения.Примерите, за съжаление, са не един и два
27
1
 
25
 
! Отговори
+––––––––––––––– преди 11 години
НАЙ-ТЪПИТЕ СТАТИИ , ПРЕВЕЖДАНИ НЕГРАМОТНО НА TRANSLATE.GOOGLE.КОМ - ВИНАГИ В TOЗИ ПРОБИТ САЙТ ;))

Спонсорирани публикации