Кои професии си избират психопатите

Може да са началници, полицаи, адвокати или дори хирурзи
Обновена: 8 ное 2012 17:44 | 8 ное 2012 17:42, Елка Василева
57
Кои професии си избират психопатите
Британският психолог Кевин Датън състави списък на предпочитаните от психопатите професии. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Ако сте недоволни от своя началник, не е изключено той да е психопат, който получава удоволствие от това да пили нервите и да вгорчава живота на подчинените си, обяснява британският психолог Кевин Датън.

Той е съставил списък на професиите, които психопатите предпочитат. Авторът на книгата "Философията на психопатите: как светците, шпионите и серийните убийци могат да ни научат на успех" изброява 10-те професии, които се харесват на хората с неуравновесена психика.

Посочени са също 10 професии, които психопатите биха избягвали и поставили на последно място, ако могат да избират, съобщава Business Insider.

Английският писател, който работи и като психолог в изследователски център в областта на антропогенезата към Оксфордския университет, се е опитал да разбере психопатите и да разкрие тайната на техния професионален успех не само в хода на научната си дейност, но и на базата на баща си – дилър, който е имал непоносим характер, но е умеел да продаде всичко и никога не се е провалял, пише в. "Гардиън". Датън твърди, че психопатите са огромни оптимисти.

В началото на своята книга писателят привежда като пример млада жена, която на погребението на майка си среща мъж и се влюбва в него от пръв поглед, но забравя да му вземе координатите. След известно време тя убива сестра си с надеждата да срещне мъжа на мечтите си отново на гробището. На тази база, а също с помощта на анализ на поведението на известни серийни убийци, насилници, терористи, Датън установява, че главните качества на психопата са хладнокръвие, липса на емоции и целеустременост, стремеж на всяка цена да се постигне желаният резултат.

Целият този набор от качества може да помогне да се постигне успех, ако те бъдат насочени в правилната посока. На околните обаче надали ще им е добре с подобни сътрудници.

Причината е, че наред с останалото психопатът се чувства пълноценен, когато може да доминира над околните, когато ги потиска и се самоизтъква за тяхна сметка.

Кевин Датън е класирал 10-те "най-психопатични" професии в низходящ ред:

1)президент на компания
2)адвокат
3)телевизионен или радиожурналист
4)продавач
5)хирург
6)журналист
7)полицай
8)свещеник
9)готвач
10)военен

А сред 10-те най-непривлекателни професии за психопатите са намерили място  медицинските сестри, санитарите, терапевтите, стилистите, сътрудниците на благотворителни фондации, учителите, художниците, лекарите, счетоводителите. Всичките тези професии изискват от човек да проявява съчувствие и по-голямо внимание към околните. А тези качества не са присъщи за психопатите, пише БТА.
 


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
md преди 8 години
ne e medicinska sestra ubiica ,a doktor Harold Shipman koito ubiva vuzrastnite si samotni pacienti s svrux doza morfin kato predi tova gi kara da go vpishat kato edinstven naslednik na zaveshtanieto si .Ubiva 250 pacienti ,no e osuden samo za 15 .Prez 2004 godina se obesva v zatvora v Yorkshir.
45
2
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 8 години
Забравили са да добавят професии като "Канцлер на Германия" и "Фюрер".
Освен това, най-прословутия германски психопат е бил и художник, а защо са я писали в списъка на най-избягваните професии?
Има също така много медицински сестри психопатки, знам един случай в Англия със сестра която е убила голям брой пациенти.
Освен това - хирурзите не са ли и те лекари?
Абе, този психолог, поне както пише в статията е дал много объркани сведения според мен.
44
0
 
24
 
! Отговори
Правилно! преди 8 години
Кои професии си избират психопатите?
Правилно!
Министър-председател, министър на вътрешните работи, министър на финансите ...
43
0
 
6
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 8 години
Е, аз вече си видях мястото в обществото.Тежко на останалите / шега /.
42
0
 
4
 
! Отговори
Пожарникар преди 8 години
Слава богу, мене ме нема.
41
0
 
16
 
! Отговори
хахахахахааааа преди 8 години
и премиер,и премиеррррр,хахахаха
40
0
 
30
 
! Отговори
Crazy man преди 8 години
Има един психопат дето за професия си е избрал да бъде финансов министър...!
39
1
 
9
 
! Отговори
@@@@ преди 8 години
BANKER sa propusnali.
38
6
 
18
 
! Отговори
byba преди 8 години
Егати тъпата статия!
37
0
 
13
 
! Отговори
Непсихопат преди 8 години
Ох, успокоих се, аз съм счетоводител, значи да не очаквам колеги психопати. Наистина си отдъхнах, само ще се пазя от хирурга дето ще ме оперира следващата седмица... :(((
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за учителите не съм съгласен
35
0
 
1
 
! Отговори
jhjkjkljkh преди 8 години
PRIBERETE DR HRISTAKIEV HIRURG OT SZ
34
0
 
20
 
! Отговори
Красимир Колев преди 8 години
моят шеф определено е психопат , моля приберете го и го изледвайте
33
0
 
9
 
! Отговори
редактор в днес БГ преди 8 години
редактор в днес БГ
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
липсват истински емоции към другите, емпатия, съчувствие, съпричастност, но някои от тях много добре имитират всичко това и човек се заблуждава. Иначе за всичко, което ги касае пряко могат да проявят даже много емоции :)
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У нас психопатите са всички политически активи от казионните ни партии, като ДПС, ГЕРБ, БСП, ДСБ, партията на Кунева и други тям подобни, които са закоравели комунисти и крадци поне до седмо коляно и ни стрижат и ни продават на чуждите интереси, само и само те да са вечно на власт.Това са хора,които презират собствения си народ и като се качат на власт първата им работа е да му покажат среден пръст и да го изтъргуват на международната борса, по най- безчовечния и егоистичен начин.
30
0
 
14
 
! Отговори
панчо преди 8 години
началник не е професия.авторите на статии в сайта трябва да се стараят поне малко
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пропуснали са да запишат и "член на комунистическа партия".
28
2
 
6
 
! Отговори
А в БАН? преди 8 години
През 80-те год. на 20-и век е правено някакво изследване,в резултат на което е установено, че 7% от работещите в БАН имат доказани психиатрични диагнози.Дали психопатите нямат влечение и към научната работа? Имам предвид случаите, при които те самите се насочват към научна работа.Нямам предвид лошата традиция, прилагана у нас - професори да настаняват децата си на работа в БАН дори и в случаите, при които тези професорски потомци имат психични отклонения.Примерите, за съжаление, са не един и два
27
1
 
25
 
! Отговори
+––––––––––––––– преди 8 години
НАЙ-ТЪПИТЕ СТАТИИ , ПРЕВЕЖДАНИ НЕГРАМОТНО НА TRANSLATE.GOOGLE.КОМ - ВИНАГИ В TOЗИ ПРОБИТ САЙТ ;))