Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената зона!

Вечерята й понякога карала гайгеровия брояч да откачи
Обновена: 12 юни 2019 08:25 | 12 юни 2019 07:10, Нели Христова
250
Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената зона!
Снимка: Daily Mail

През 1999 година украинските власти усилено се опитват да прикрият "голямото унижение“, което раждането на едно бебе ще им причини. Марийка се появява на бял свят на едно много мрачно място – забранената радиоактивна зона край "Чернобил“.  Тя е единственото бебе родено и отгледано там.

Родителите на Марийка отказали да бъдат евакуирани от зоната, защото властите не им предложили алтернативен дом. Няколко години по-късно Лидия Совенко забременяла, ала така и не разбрала, докато не дошло време да ражда. Бебето било изродено от нейния съпруг Михаил, който също така бил и пожарникар на служба в деня, в който "Чернобил“ избухнал.

Още по темата

Случило се чудо - Марийка се родила напълно здрава. Когато властите разбрали за бебето, отново потърсили семейството, за да се опитат да го накарат да напусне дома си.  Детето било „срам“ за властите. Те заплашвали и обиждали семейството, наричали ги убийци, третирали ги като престъпници. Лидия и Михаил все пак останали и отгледали своята Марийка.

Тя плувала в реката, от която баща й хващал риба. Вечерята им понякога карала гайгеровия брояч да откачи. Пиела мляко от домашната крава, която се хранела от отровната земя. През 2006 година в интервю за Sunday Express, тя казва, че би искала край нея да е имало поне едно дете, с което да си играе.

На седем напуска зоната около Чернобил, за да започне училище. Майка й многократно трябва да обяснява, че не е нито болна, нито мутант с две глави. Горе-долу по това време следите й се губят.

Днес Марийка е на 20 години, живее в Киев и посещава местния университет. Откриват я отново от Sunday Express. За да плаща за своето образование, момичето работи в модерен бар. Разбира се, първият въпрос, за който всеки би се сетил е – как се чувства. Марийка потвърждава, че е здрава. Не желае да се връща край Чернобил. Всъщност още като пристигнала в Киев помолила майка си да не казва къде живеят.

Марийка се връща рядко – само когато получи разрешение от властите, за да посети вече 66-годишната й майка.

"Тя наистина не се смята за специална, защото е от Чернобил, казва приятелка на момичето. - Всъщност, тя вижда факта, че е единственото дете родено и отраснало там след експлозията, като стигма.“

Много експерти продължават да твърдят, че е било безотговорно да отгледаш дете в тези условия. Според тях Марийка все още е в опасност от заболявания, в следствие на радиацията.

Но през последните 33 години събитията често опровергават думите на експертите. Дивите животни бавно започват да се връщат в замърсената зона. Застаряващото поколение, като Лидия, което е останало незаконно в зоната, не изглежда да е пострадало прекалено тежко от радиацията. 

А според 66-годишната жена, дъщеря й е знак от Бог.

"Хората смятат, че Марийка е символ на възраждането на Чернобил, знак от Бога, който интерпретират като благословия, за да останат да живеят тук и че животът се връща на това осакатено място.“
 


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
28
 
! Отговори
17 преди 9 месеца
Марийка туй , Марийка онуй , а за Иванчо нищо ! Дискриминация !
120
3
 
1
 
! Отговори
Их опустяло! преди 9 месеца
.......Гледам я - жива, здрава и красива!......

И гледам, слушам, не знам досадно защо ми стане. Щом гледаш и вярваш ще се опитам да го обясня с нагледен пример-въпрос: Ако гръмне Козлодуй, а ти живееш на 30км. във Вълчедръм, та, щеше ли да останеш с настоящ адрес Вълчедръм, където да ловиш риба, доиш крави и с това да си храниш децата или ще изнесеш родата с 200км./ч. поне в Петрич, хм?
119
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Интересното е, че

посмали малко, че тия лъжи са прекалено явни вече.
118
10
 
13
 
! Отговори
Дъглас Адамс преди 9 месеца
Марийка – детето чудо на "Чернобил“, си търси мъж-чудо, за да създадат заедно новия човек - ЧОВЕКА-ЧУДО, за който радиацията е необходима част от жизнената среда, ЧОВЕКА, ГАЛАКТИЧЕСКИ ПЪТЕШЕСТВЕНИК.
117
9
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
Някъде край Чернобил...
Тази година пролетта пукна за трети път. Тревите се синеят, птичките лаят.
На едно глухарче са кацнали два крокодила и си говорят:
- Някои разправят, че преди сме били зелени и дълги.
- Да, бе, и сме можели да плуваме.
- Хайде да отлитаме, че трябва да събираме мед за зайците.
116
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сезона почна, по Черноморието обслужващият персонал 90% са млади украйнски Марийки
18-22 годишни на миски заплати, но харесващи забавленията и дипълнителния материален стимул от клиентите.
115
8
 
38
 
! Отговори
Богати сме! преди 9 месеца
Всяка година подаряваме на америланските ТЕЦове по 680 милиона долара, докато българските пенсионери ровят в кофите за огризки от храна защото като си платят тока и не остава нищо от пенсията.
114
34
 
16
 
! Отговори
РУСКОТО ГОСТУВАНЕ... преди 9 месеца
А НАШАТА ФАЙДА ОТ ДРУЖБАТА С РУСИЯ Е:
- НАЙ СКЪП ТОК В ЕС
- НАЙ- СКЪП ГАЗ
- 3 ДЪРЖАВНИ ФАЛИТА
МАКЕДОНИЯ, ПРЕДАДЕНА НА ЮГОСЛАВИЯ.
113
22
 
10
 
! Отговори
РУСКОТО ГОСТУВАНЕ... преди 9 месеца
ПРОКОПСИЯТА НА УКРАЙНА СЕ ВИЖДДА -СЛЕД АТОМНАТА БОМБА, СЕГА ИМ ВЗЕХА НАЙ-СТРАТЕГИЧЕСКАТА ВОЕННА ТЕРИТОРИЯ И БОГАТА НА ПРИР. РЕСУРСИ - ТОВА Е ПОЛЗАТА ОТ КОЛАБОРАЦИЯТА С РУСИЯ!
112
18
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
НА МАРИЙКА НЕ И ТРЯБВА ФЕНЕРЧЕ В ТЪМНОТО , ЗАЩОТО НА ТЪМНО ТЯ СВЕТИ КАТО ПРОЖЕКТОР !
111
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На 500метра от централата има ресторант който си работи в момента,там живеят и работят хора !
110
22
 
8
 
! Отговори
Интересното е, че преди 9 месеца
шведите още преди някаква информация да изтече за аварията в Чернобил внезапно откриват радиоактовно заразяване в Швеция и започват да тръбят, че е дошло, видите ли от Чернобил, как са знаели за аварята не е ясно, освен това радиоактивно заразяване не е имало дори в района, радиацията е била много силна само на мястото на взрива и от там са жертвите, но в района не е имало, какво остава да се разпространи в Европа.
109
3
 
24
 
! Отговори
Малко да помислим.. преди 9 месеца
Нещо в статията куца жестоко. Майката на Марийка забременяла няколко години след аварията(1986), а днес тя е на 20?!?! Значи Марийка е родена 1999год. Т.е. жената е забременяла или "няколко" 12-13 години след аварията, или както името на момичето(без фамилия, просто Марийка) е някаква измишльотина..
108
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е възможно ядрен реактор да предизвика експлозия, теоретично това е невъзможно, има хиляди ядрени централи в целия свят от този тип и никоя не е имала авария от този тип, имало е аварии, но не от екслозии, рисковете при атомните централи са съвсем други, ескплозия може да стане само ако е предизвикана отвън.
107
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Американският филм Чернобил е отвратителен. Но ви репоръчввам да гледате сериала " Неразделни" ( Мотыльки ) - прекрасен е!!!!
106
1
 
12
 
! Отговори
хм, странно преди 9 месеца
А защо няма статистика, нито дойче веле нито демократичните свободни медии като ройтерс, сеиенен, фокс, защо не изнесат статисткиа с колко са се увеличили заболяванията, колко деца са родени с дефекти, това може да се получи от министерството на здравеопазвнено на Украйна, но свободните демократични медии нещо мълчат по въпроса
105
11
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
КАТО СЕ ДОБЛИЖИШ ДО МАРИЙКА С ГАЙГЕРОВИЯ БРОЯЧ И ТОЙ СЪЩО ОТКАЧА!!!

АКО СЕ ЗДРАВИСАШ СЪС НЕЯ ЗАПОЧВА ДА ТИ КАПЕ КОСАТА!!
104
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Извън всички останали важни подробности, това, което всъщност учудва най-много експертите след аварията в Чернобил, е много по-малкия брой жертви и щети от очакваното. Трагедия - да, но апокалипсис - не.
103
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жертвите са били само пожарникарите и хората които са разчиствали графитните блокове на реактора които са били разпръснати след взрива и които са били силно радиоактивни. Няма начин вятър или нещо друго да разнесе прачета от блоковета нито наоколо нито в Еврапа, радиация в района около централата не е установена в района въпреки многократните измервания. Това и досега си остава загадка.
102
4
 
6
 
! Отговори
Хмен преди 9 месеца
Сигурно напитките ги сервира без да излиза зад бара, само с поглед.