Създаването на хапче против стареенето е невъзможно

От какво зависи дълголетието?
8 окт 2021 17:45, Нели Христова
44
Създаването на хапче против стареенето е невъзможно
Снимка: Pixabay

Невъзможно е да се създаде хапче срещу стареенето, приносът на гените към продължителността на живота е около 25%, докато начинът на живот на човек допринася с 50%, каза директорът на Руския геронтологичен научно -клиничен център „Н. И. Пирогов“, главен гериатър на свободна практика от Министерството на здравеопазването на Русия Олга Ткачева, цитирана от TACC.

"Хората чакат да кажа, че има такова хапче за старостта – взимаш го и всичко е готово. Няма такова хапче. Стареенето е много сложен и комплексен процес. За да спрем стареенето, да забавим стареенето, ние също трябва да действаме по този начин - комплексно", каза тя.

Ткачева уточни, че продължителността на живота се определя от редица фактори, от които генетиката заема само една четвърт. "Колкото по-възрастен е човек, толкова по-важна е генетиката за него. По правило хората, които са преминали границата на 90, на 100 години са хора, които имат определен генотип на дълголетници. Но като цяло приносът на генетиката е 25%, друга част е заета от екология, условия на живот, ниво на медицинска помощ, но 50% са така наречените поведенчески рискови фактори, начин на живот <...>, които зависят от самия човек, никой няма да му запази здравето, той на първо място трябва да се обича и да мисли за собственото си здраве, а медицината само помага на (човек) “, обясни експертът.

"Има перспективи, терапия с генно инженерство, регенеративна медицина - всичко това е медицината на бъдещето, която със сигурност ще удължи живота. Но днес най -важното е да използваме методите, които познаваме добре. Дори не можем да ги приложим напълно днес, защото не можем да убедим пациентите, че трябва да мислят за собственото си здраве и какво ще се случи с тях“, заключи Ткачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
тогава преди 2 години
Защо продават хапчета за вдигане на самолета?
36
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 години
По тази тема се вълнуват предимно само забравили те се безумно богати. Не могат да проумеят, че са смъртни... И ще си носят и харчат милиардите у гроба... Но природата си знае работата...
35
0
 
4
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Авраамическите вери, казват, че в Едем, чилякън си е живуркал рад и вечно, доакто не била създадена жената;))) Тва нящу, ич не стоело мирно на едно мясту, с шило в дирникът я създал Господ, та са проклетисало и съсипало рахатят на чиляка. М-да;))) Чилякът бил изгонен от Едем заедно с жена си и начинът му на живот се променил, требвало да работи и да се рани сам, почнал са измара, проклетисалото се от реброто му, редовно му пиело кръвчицата и едело душицата, та чилякън зел да старее и умира!;)))
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня китаец дето за няколко часа измислил ваксина против ковид , не може ли да измисли такова хапче? Или няма келепир?
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а скоро казаха обратното, даже в нета може да се намери под името: "Стремежът на Силициевата долина към вечен живот може да облагодетелства всички"
32
0
 
4
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
И кво ся, да живея вечно като Шотланския боец, да гледам как около мен си отиват деца и внуците ми, а аз гоня млади рутита по дискотеките. Но, мерсаж. Виж, ако от млади години се научим да се пазим, стави, кръст, други старчески болежки,да, ама да се сгъна и да почна мазане с туй онуй без полза...
31
0
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Пълни глупости, дълголетието е баница с късмети. То в статията го пише, гените са само четвърт, но реално май само гените с важни. Вижте изречението за да минете 90-100 трябва да имате определени гени на дълголетници. Истината е, че ако ги нямате няма как да изкарате 100. Демек гените са определящи за дълголетието. Може да ви блъсне кола или да се удавите, но ако нямате гени, ако ще и марули от марс да дете пак си заминавате преди 90.
30
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Щом баш Богоизбраните ев*реи от рода на Ротшилди,Рокфелери и прочее едва прехвърлят 100 години и то с множество медицински намеси,значи НЯМА средство предотвратяващо стареенето.Иначе тия притежават Света,финансирането в произволен размер не им е проблем.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На сегашните години е възможно да увеличите живота до 20-30 години, но се изисват първо гени (да не сте предразположени към болести като рак или сърдечно-съдови), стриктен хранителен режим, никакъв алкохол и цигари, лека и приятна работа, никакви семейни проблеми, отлична медицинска помощ и поне 2-3 часа във фитнеса всеки ден.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа, как така! Вече е създаден еликсир на безсмъртието, казва се ваксини срещу коронавирус. Вие тук се тюхкате, че нямало хапчета против стареенето.
27
4
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Така е ,НО има страшно много медикаменти , хранителни добавки,антиоксиданти които успешно неутрализират вредите от тютюнопушене ,употреба на алкохол ,нездравословно хранене и прочее . Аз пия редовно Ресвератрол (френския парадокс) , витамини , карзил при злоупотреба с алкохол .Експериментирам редовно с нови медикаменти . Най-дъртия и заклет наркоман в света Ози Озбърн вече над 50 години успява да неутрализира вредите от наркотиците само с хранителни добавки !
26
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
И защо ми е дълголетие, като след 50-55 години започват разни болежки, ставите се износват, сърцето се износва и т.н. Мерси, колкото по-дълго живееш, по-дълго ще те боли! По телевизията ти предлагат хапчета за всичко, обаче можеш ли всички да ги приемаш, и можеш ли финансово да си ги позволиш?! И изобщо помагат ли наистина! Краят е неизбежен! Game over!
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И по добре. Представете си света 25 милиарда и наоколо се мотат разни родени 17ти век
24
0
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Всеки...биологичен организъм,има начало и...естествен край.Хората сме биологични организми,но в резултат на...научния и технически напредък,ще се предложат...решения.Това няма да стане сега,а след 100 до 150 години.Същноста е замяната на части от биологичното тяло,а след време и на цялото..тяло с роботизирано механино...електроно такова.Естествено,съзнанието трябва да се запази 1 към 1.Ако това се постигне,тази...подмяна,ще гарантира многократно увеличавеане на сегашния човешки живот.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че е голямо утешение, но и Слънцето някой ден ще умре. Макар още древните египтяни са го почитали като бог. Горките, мислели са си, че то е вечно! Ми откъде да знаят?
22
3
 
4
 
! Отговори
Да уточним: преди 2 години
Русия няма хапче против стареене. САЩ имат. Поне американската фирма Geron Corporation разработва такива хапчета на базата на теломеразата. Разработват и ваксини срещу рак. За съжаление обаче са още в III фаза на клинични изпитания. Също както са ваксините срещу коронавируса.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има как да няма. Оловно хапче му викат. Не остаряваш ако го вземеш овреме
20
2
 
7
 
! Отговори
dodger преди 2 години
преди 200 год. хората са живеели много по-спокойно, природо-съобразно, по-екологично и не е имало никакви индустриални замърсители. И са ... стареели три пъти по-бързо от днес!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами човекът е като колата колкото и да е нова колата ако не се кара започва да издава багажа така е и със нас колкото и да сме здрави залежим ли се най вече от мързел здравето започва да ни се руши а за генома на дълголетието да пак пример с коли вземете едно АУДИ 80 генно му е заложено да е най здравата и дълголетна кола а генома на опела преди да излезне от завода призводител започва да ръждясва кратък живот
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На съветски учени много не вярвам, безсмъртни няма да станем, но можем да удължим живота си. И къде намесихте Бил Гейтс, който щял да унищожи света :)