Готови за планина: Руснаците превземат Пампорово!

Хотелите очакват около 80 % заетост през зимния сезон
24 ное 2017 08:26, Петя Славова
19
Готови за планина: Руснаците превземат Пампорово!
Снимка: архив, Булфото

Изключително висок ръст на ранните записвания за зимния сезон в Пампорово се наблюдава през тази година. Резервациите показват повишен интерес към курорта както от страна на български, така и от чуждестранни туристи.

Прогнозната заетост на легловата база на хотелите се очертава около 80 процента за ски сезона, посочи Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

Според него руските туристи се завръщат в планинския курорт, съдейки по сериозното увеличение на записванията от руско говорещите пазари. Очакваният много силен зимен сезон е логично продължение на тенденция на ръст на туристи през последните години, отчитат от дружеството.

От 21 декември курортът е пълен, почти всички места за Коледно-Новогодишните празници и ваканцията са заети. Хотелите са резервирани за целия ски сезон с много висока заетост на легловата база, съобщава БТА. За определени периоди търсенето дори надвишава капацитета на хотелските места в комплекса. Завишените ранни записвания показват и сериозно увеличение на заявките за ски услуги.

Британският пазар бележи ръст от 40-50 процента

Британският пазар бележи ръст от 40-50 процента според данни на Мариан Беляков. За първи път след кризата, ваканционните групи от Великобритания и Ирландия заявяват толкова сериозно присъствие в Пампорово. Британските клиенти ще пристигат с чартъри както до София, така и до летище Пловдив.

Обнадеждаващо за Пампорово е и увеличението на туристите от Русия и Молдова. Осезаемото покачване на ранните записвания е показателно за стабилизиране на ваканционния пазар според местни хотелиери. Данните от резервациите потвърждават ръст и на български, гръцки, турски, сръбски, македонски туристи. Повишеното търсене на Пампорово е факт, смята Мариан Беляков. Според него това се дължи на политиката на дружеството да се инвестира в подобряване качеството на ски услугата.

Системата за изкуствен сняг е напълно обновена

Системата за изкуствен сняг е напълно обновена преди началото на ски сезона. Около 300 са оръдията за заснежаване от най-ново поколение техника в тази област. Мрежата за изкуствен сняг покрива вече почти всички писти в ски зоната. Оръдията ще започнат заснежаване на трасетата веднага след падане на температурите до необходимите стойности. Система за изкуствен сняг ще работи и в зоната на Мечи чал в Пампорово. Цените на лифт услугите остават непроменени и през тази зима. На разположение на скиорите и сноубордистите ще бъдат повече и обновени писти в Пампорово-Мечи чал през зима 2017-2018.

Нови паркинги ще функционират тази зима в комплекса, облекчавайки в известна степен трафика. За следващата година са предвидени по-кардинални решения на проблема с паркирането с проекти в Пампорово и Чепеларе.

Тенденцията на "завръщане" на руските туристи се усеща и в летни дестинации като Девин, според заместник-кмета Владимир Солаков. По негови данни през това лято се отчита увеличение на руските групи, както и на руско говорещи клиенти от Израел. Хотелите в Девин и района са почти резервирани за Коледа и Нова година. Около 100 процента заетост се очаква около празниците и в местата за селски туризъм в околностите на Смолян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Семейството ми дава апартаменти под наем на Пампорово и отчитаме устойчив ръст всяка година с по 10-15% на нощувките и приходите.Това е, защото не сме алчни и прости хотелиери, плащаме добре на служители ни и сме изключително гостопримени.60-70% от гостите ни се връщат за 3-4и сезон и почват да резервират още септември.Рецептата е проста - не бъдете алчни, работете здраво и не лъжете туристите.И се борете с мутрите, в бранша са много и изключително гадни.
16
5
 
3
 
! Отговори
varg преди 6 години
Да живее Русия
15
0
 
5
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 6 години
Голям кеф е и на БАнско заради лечебните извори около този ски курорт . в радиус от 40 километра има много невероятно лечебни топли извори и римски и царски бани ..Лично препоръчвам в Пампорово и Боровец да направят руски бани с топли и студени басейни..|ГОлям кеф.НАй важното чиста лечебна вода бе химия..МНого помага МОРСКА Сол във горещата вода без химия..
14
5
 
1
 
! Отговори
ех преди 6 години
Руснаците ще ни продават газ за милиарди на едни от най високите цени в Европа и след това ще дойда да разпуснат у нас,а ние ще им чистим и готвим.Да ни дадат пари за някоя магистрала,метро,нещо да се модернизираме,няко завод за машини,технологии,няма.
13
0
 
3
 
! Отговори
слалом преди 6 години
пийте и пейте на воля в Пампорово до сутринта, Валерката ще пази тишината на бабите в Банско
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че са братушките да им пълнят хотелите иначе ще ги видя как ровят в кофите да си търсят прехраната. За да дойдат и догодина трябва да си подобрят обслужването и да наемат грамотен и добре платен персонал. Щото кака Пена от село горно нанадолнище няма необходимите обноски за да представлява и обслужва бранша. Но освен тя да се навие да работи за 500 лв млади и образовани едвали ще се хванат на въдицата.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно освен родните селски баровци ще имаме и руски такива...
10
1
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
За нас е важно да си оставят парите, колкото може повече, тук , в България.няма значение националността.
9
5
 
4
 
! Отговори
12 преди 6 години
НАЛИ БЕДНИ КАК ЩЕ ДОЙДАТ
8
5
 
13
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Туристи има, сняг няма, пък и топло времето 11 гр. Машините за сняг не работят! И бармани и сервитьори няма да бачкат за 400 лв. Мъка, мъка..
7
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия руснаци ще разсипят и планините. Как може да ги пускат безпрепятствено тук, срамота!
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
5
4
 
17
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Бая голям прираст и при британците. Отсега тировете с алкохол да тръгват към Пампорово!
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гого 1Ами че ти не си ли забелязал, че затова руснаците се прикрепват към всичко, действа като магнит......и започва полемиката! А да четеш наши си новини.........то пълна скръб!
3
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Ха-ха-ха....ами стой си тогава в своята си кочинка, там никой няма да дойде при тебе, а още повече руснаци! Те си се уважават, за разлика от еуропейското племе, дето за една паница леща и Родината си ще продаде!!!
2
0
 
23
 
! Отговори
Мария преди 6 години
Хубаво е, че заетостта на хотелите се повишава, интересът към курорта също расте. Следователно и печалбите за сезона ще са по-високи. Всичко е чудесно. Жалкото е, че служителите, работниците, персоналът няма да го усетят. Получават си минималната заплата при 6-дневна работна седмица. Нямаше да е лошо при добър сезон да се дават някакви бонуси на персонала.
1
11
 
15
 
! Отговори
гого преди 6 години
има думичка руснаци, да видим феновете на Иво Инджев какво ще сътворят днес :) :)