Сраснати със смартфона! Социалните медии ни депресират

Как се отразяват различните платформи на здравето ни?
27 яну 2019 07:15, Нели Христова
31
Сраснати със смартфона! Социалните медии ни депресират
Снимка: Pixabay

Според някои проучвания, средностатистическият потребител проверява телефона си 25 пъти на ден. Ала младежите от поколението Милениум далеч надминават тази бройка. Те взимат в ръце смартфоните си поне 150 пъти на ден и най-често проверяват социалните си мрежи. Разглеждат снимки в Instagram, проверяват кой какво е написал в Twitter преди да заспят и задължително минават през Facebook стената си, за да видят какво приятелите им са споделили там.

Още по темата

Но как се отразява това на психическото им здраве?

Като за начало, това да се сравняваме с другите, би довело до съмнение в самите нас. Всеки има набор от неща, за които се чувства несигурен.

Проучване на експерти от университета в Копенхаген показва, че повечето хора изпитват "Facebook завист", гледайки профилите на хора, които смятат за по-успешни. 

"Ние изграждаме чувство за значимост наблюдавайки как се справяме с живота спрямо останалите", обяснява доктор Тим Боно. Според него, щастието на хората зависи от една променлива величина, над която нямат контрол.

А като човешки същества, ние сме създадени постоянно да търсим контакт с другите и се опитваме да изковем връзка с тях. Но тази задача става все по-трудна с екраните, които са залепени постоянно за лицата ни.

Комуникацията с онлайн маските, които хората си създават става по-лесна от тази с истинските личности, които стоят зад тях. Но и не само. Когато видим снимка на която са всичките ни приятели, но ние липсваме, моментално ни залива чувство на самота и изолираност.

Бившият модел Стина Сандърс, която има 107 хил. последователя в Instagram обяснява точно това: "От личен опит знам, че имам страх от това да не изпусна нещо, да не изостана, когато видя снимки на моите приятели, които са отишли на парти.  Това ме кара да се чувствам самотна и разстроена".

От едно от проучванията става ясно, че почти при всеки, използването на Facebook не води до удоволствие, а до множество негативни чувства.

Фактът, че сме се сраснали със смартфоните си води и до проблеми с паметта. Ние не запомняме как даден момент е протекъл.

"Ако отделяме повече време на това как да направим перфектния кадър, за да се възхищават последователите ни в социалните мрежи, ни остава все по-малко да се възхищаваме на гледката със собствените си очи", обяснява доктор Боно. Той добавя, че взирането в телефоните отнема от щастието ни.

Използването на смартфон преди да си легнем отнема от съня ни. Повечето хора използват устройството си секунди преди да се отдадат на съня. А това прави идването на чаканата почивка още по-дълго.

"Чувствата, които Facebook ни е накарал да изпитваме, най-вече притеснение и завист, държат мозъка ни активен и трудно можем да заспим. А държейки телефона си само на сантиметри от лицето си пък ни кара да се чувстваме много изморени", категоричен е доктор Боно.

Дори и да сме си отпочинали добре, смартфонът в джоба ни може да ни накара бързо да се разсейваме. Проверявайки го на всеки 12 минути, ние търсим лесно забавление само на няколко клика разстояние, но не обръщаме пълно внимание на това, какво става около нас или какво ни казват хората.

Всичко това води до нестабилно психическо здраве, като най-честите заболявания са тревожност и депресия. За това доктор Боно, а и много други експерти препоръчват умереното използване на социалните мрежи.

А все повече младежи от поколението Z са изтрили своите профили, за да запазят мозъка и мислите си във форма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Повечето депресирани русофреници кесят по 24 часа в денонощието в фейса и тролят простотии че Русия кат втора нема. Ми няма да има втора мизерия като нея!А пък имайте късмет да се заядете с русофреник в фейса,ще ви подложи на виртуален тормоз,ще притеснява приятелите ви и ще ви праща по 1000 пъти покани и дори ще ви репортва че сте умрели да ви изтрият профила като нашия откаченик от Мелбърн
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не, не ви депресират, а ви следят денонощно!...Следели денонощно, ама не знаели, че двама човека, за които става дума само в коментарите тук, от години са покойници. Много внимателно следене ще да е било. Имам чувството, че това със следенето е реклама на Фейсбук. Кара хората да се чувстват значими, щом са толкова важни, че някой денонощно да ги следи.
18
0
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Това е нищо! Един приятел почина преди повече от 5 години, но зомбитата още му честитят РД!
17
0
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
не, не ви депресират, а ви следят денонощно!ако си мислите, че някой ви преследва денонощно, това не значи, че не е така! Big Brother is Watching US!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф никой не ви кара да ги ползвате аре стига сте лалали.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Признавам,че преди години използвах малко фейсбук, но след като ми предложи да стана приятел на двама мои познати, починали преди няколко години не го използвам. Тази мрежа става все повече мрежа за ***. В нея няма информация а простотии, реклама и лъжи.
14
0
 
4
 
! Отговори
УСЕЩАЙТЕ СЕ преди 5 години
До номер 8Репликата ми е до номер 8 пост,извинявам се на номер 11
13
1
 
9
 
! Отговори
УСЕЩАЙТЕ СЕ преди 5 години
ДО Номер 11Аве виж сега,точно Хуавей и Ксиаоми батериите на тия смартфони дои от ниския клас държат по 3 дена ,нещо което прехвалените ви самсунги сонита елджита и нам си кво никога не са и сънували.Толкова за батериите...Шпионския софтуер е друга бира и тема
12
7
 
1
 
! Отговори
Antisocial преди 5 години
Новите китайски телефони са голяма работа.За няколко секунди можете да подготвите панорамна снимка в едър план с висока резолюция от тройната широкоъгълна камера, на въпросната работа, и да я изпратите на всичките си бивши и бъдещи почитателки, както и на многобройните си приятели и познати, които очакват да им върнете парите.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
150 пъти си гледали телефона на ден по няколко минути...Колко време загубено загубено за НИЩО.Гледане на чужди снимки,*** клипове и т.н....Като се прибави времето за изпушването и на 15-20 цигари дневно...то от деня нищо не остава
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да се използват за полезна информация,социалните мрежи се превърнаха в училище за възпитаване на нарциси и злобни завистници.Стигнахме до там,че децата ни да си рискуват живота за едно безмислено селфи,само и само да бъдат харесвани.Съседи и колеги да се топят от завист,заради новата ти кола или скъпата ти екскурзия.Заприличахме на безумни найлонови човечета ,пълни със силикон ,не само в устата и гърдите,но и в мозъка.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз нямам от години Фейс, но една нова функция на смартфон-а ми (Huawei p20) на обновената операционна система pie 9, до EMUI 9, ми даде повод да се замисля. Тази функция изчислява времето прекарано със смартфон-а и отделните приложения. Няма да казвам колко време съм прекарвал с него (защото ме е срам), но само ще кажа, че 90% от него прекарах с игра.... Отказах играта!!!
8
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето смартфони са натъпкани със шпионски софтуер!Особено китайските Xiaomi и Huawei това им е основната функция и за това са създадени. Да следят свойте собственици.Те още на ниво хардуер имат скрит процесор и памет. Като по този начин шпионския софтер не може да бъде деинсталиран. Това е причината и батериите им да държат толкова малко. Защото дори когато са "изключени" те всъщност продължават работят и да събират информация през GPS, камера и микрофон.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На някои хора дават нещо стойностно в живота ,а на други отнемат .
6
1
 
4
 
! Отговори
Баровец преди 5 години
Аз започнах да ползвам Фейсбук, да популяризирам сайта си, на който имам реклами и изкарвам кинти. И за кратко време имах 3000 приятели, 500 лайкове на статия, достигнах рекорд от 17000 посещения на моя статия, след което започнаха да ми блокират профилите във Фейсбук. С-о-р-о-с-о-идите са ме наклеветили.
5
0
 
9
 
! Отговори
К6 преди 5 години
Не бива да се сърдим на индустрии които продават въображения и илюзии, желанието да поемаме информация е инстинкт и не може да го избегнем ,опитайте да спрете нета и ще видите че информационният глад е много по страшен от хранителният, ние сме първото поколение следващите ще се адаптират за много по голямо информационно общество
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.н. социални мрежи превърнаха хората в единаци, тъй като общуването очи в очи намаля. Тяхната вреда ще става все по-видима. Днес да си герой не трябва да си направил нещо велико , а да не използваш социални мрежи. Добре е,че се пише за вредата от тях, но има и вреди в други области, за които още у нас не се пише. Фейсбус е средство за следене на хората. Само след 5-6г. той ще се превърне в най-голямото гробище, защото около 40% от хората там вече ще се покойници.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да е силен човек,все някога настъпва моментът,когато желанието му за борба рухват под тежкото одеало на отчаянието .Общуване със съученици,приятели семейство е суровата реалност .Някои социални мрежи са създадени специално за твое удоволствие... , хапчета за успокоение.
2
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фейсбук е най-голямата глупост !
1
20
 
8
 
! Отговори
Потентен девственик преди 5 години
Аз влизам във фейса, за да гледам секси снимките на познати и непознати жени, яко плът, яко грим, чупки, стойки, екзотични дестинации, висок стандарт, яки коли, всички те са недостъпни принцеси с много последователи, мъжете са им в краката, те са богини, до които не мога да се докосна! Те са най, а аз съм долу, недостоен съм за тях!