Ангела Меркел не дочакала реда си за "Трабант"

Берлинската стена паднала...
5 ное 2019 07:50, Нели Христова
109
Ангела Меркел не дочакала реда си за "Трабант"
Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел, обяви вчера, че не е дочакала реда си за получаване на кола, защото Берлинската стена паднала преди нейният "Трабант" да бъде произведен от завода в град Цвикау, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"В ГДР моята поръчка за "Трабант" не можа да бъде изпълнена", каза канцлерът пред работници в завод в същия град, който сега произвежда автомобили "Фолксваген".

Цвикау в провинция Саксония е имал по времето на ГДР дългогодишни традиции в автомобилостроенето. Там са се произвеждали култовите източногермански автомобили, наричани "Траби" от почитателите им.

В ГДР "Трабантът" бе много популярен, но заради плановата икономика хората често трябваше да чакат до 15 години, преди да си купят кола, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Известно е единствено, че е заемала пост в Съюза на свободната германска младеж /FDJ/, където е отговаряла за културата.-е била много по-тясно свързана със системата в ГДР, отколкото се предполагаше досега.и е членувала в Съюза за дружба между ГДР и СССР. а в Академията на науките на ГДР тя е била функционерка в Института по физика, и от 1981 г. е била секретар за агитация и пропаганда в Съюза на свободната германска младеж /FDJ/на стаж в СССР там се запознава с първия си съпруг
75
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
все още има шанс за вас - Северна Корея е машина на времето - чист развит комунизъм на 100%, хайде, какво чакате и се мъчите в тази прогнила демокрация
74
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички вие заслужавате да ви "върнат" в онова "прекрасно" време да си живуркате прекрасния живот, само да не се окаже, че сте позабравили много от нещата за онова време, освен, че сте били млади
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 62Да, да ОК, щом така изборно подхождаме за соца, я напиши за 1967г. колко е била средната заплата? Давам жокер, годишния доход е 1076лв.
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ABS - през 1978 го има само на две коли - един модел Мерседес и на един модел BMW 7 серия и струва 10% от стойността на колата. През 2008 година вече се монтира на 75% от новите автомобили. Според един капацитет тук, всички коли произведени на запад преди 1989 са с ABS.
71
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хората имаха пари, не е като сега"Ще се спукам от смях :D :D :D
70
9
 
10
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Истината е, че нямаше проблем да си купиш нова кола преди 1989 година. Най-трудната част беше да се съберат 1500 лева за вноската за кола. После беше лесно. Колата я купуваш до месец-два, а ако е Лада, до 1 година. Заем от ДСК с ниска лихва и за 5 години си го погасил без проблеми. Хората имаха пари, не е като сега.
69
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лъжа друг път за автомобилите, повечето неща са измислени през 70-те а през 80 са масови, но естествено, за България че стават масови след 90-те, за това си прав, да
68
9
 
10
 
! Отговори
за трабант преди 4 години
и за запорожец НЯМАШЕ ред евреи лъжливи !по времето на лошия комунизъм заплатата ми беше 225 лева а парното ми беше 5.80 лж на месец, топлата вода беше безплатна !нямаше безработни !!!нямаше гладни !!!медицинската помош беше безплатна !!!нямаше пернсионери да ровят по кофите от глад !!!каквито и лъжи да наливате в главите на тези който не помнят комунизма истинате е - комунизма беше много по-добре от средновековния кошмар в който сега живеем !!!
67
2
 
4
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
Като лъжеш за оборудването на автомобилите преди 1989 година, мислиш ли че ще ти повярват? Тези екстри, които си изброил влизат в масова употреба след 1990 година, а някои и след 2000 година. Май сравняваш сегашните автомобили а автомобилите по модели от преди 50-70 години и правиш "умни" изводи.
66
1
 
6
 
! Отговори
До 62 преди 4 години
Има официални данни за заплатите. Не се излагай. През 1988 година средната заплата е 252,08 лева, а през 1989 е била 274,33 лева.
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
или пък пералня със сушилня, или пък миялна машина... и може да се продължи доста списъка, но главния приоритет беше да успееш да купиш чушки, преди да са свършили и да "уговориш" да ти запазят един салам като получат, ако получат
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма човек, който да си е направил вноската за Лада през 1985 година или преди това и номерът му да не е излязъл до 1989 година, т.е. това за чакането 10 години е измислица. Преди това ставаше по-бързо и за ладите - до няколко месеца, а за другите коли се чакаше обикновено месец-два до поредната доставка. Купувал съм кола предо 1989 година и знам точно как беше. Сега само лъжи се говорят.
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак ще кажа за бавноразвиващите ***:докато в соца си карахте ладите и москвичите, на запад колите бяха с ABS, airbag, климатик, хидравлика за волана, коли с автоматични скорости и други "глезотии" в очите на изостаналите *** от източна европа. Гледахте с ококорени очи по корекомите, да имаш чернобял телевизор с един канал, по който само пропаганда имаше беше голяма гордост, докато другите имаха цветни с дистанционно
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе направо 2000 лева беше заплатата тогава, ние щото не помним недоимъка преди
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трабантът беше 4500 лева, а Жигулата струваше 6100 лева, като масовите заплати около 1980 година бяха 200-260 лева, като доста хора взимаха и повече. През 1987-1989 масовите заплати бяха 240-300 лева. За 5 години, докато изплатиш колата и заплатата ти се вдигнала с 40-50%.
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато си направих вноската за кола от 1500 лева, както беше преди 1989 година, ако я бях направил за Застава, можех да я купя след 2 дни, защото тогава дойде нова доставка и номерът ми излизаше, но и аз се бях подлъгал по ладата, беше ми първата вноска за кола и още не се бях ориентирал, което стана доста бързо. Трябваше само да си насочиш вноската към определената марка кола преди доставката, а не след доставката, когато вече ще чакаш следващата доставка. Избрах и след 20 дни си купих колата.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като копирате от други сайтове не сте забелязали че е изреченито на Меркел е в минало време на немски , да де ама кой от вас разбира въобще немски в тоа ви сайт
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то това "всичко", дето се предлагаше... не мерси! по СЪЩОТО време погледни какво се предлагаше зад завесата на хората от свободна европа. И не само с колите е така, а с всичко
57
6
 
8
 
! Отговори
ззз преди 4 години
Ей, много лъжете!Поне след '85 се чакаше само за Лада. Всичко друго се куповаше или директно или след символично чакане. В същото време който имаше пари си купуваше какворо си поиска. И не говоря за Много пари! Сега всички "реват" ама след 85, не познавам семейство което да нямаше кола! Битката беше за Ладите и Волгите. А и на пазара за коли се предлагаше всичко на разумни цени!