Какво се търси на пазара на труда? Строители, шофьори, продавачи...

Сезонната заетост приключи, безработните се увеличиха
48
Какво се търси на пазара на труда? Строители, шофьори, продавачи...
Снимка: архив, Ройтерс

5.6% е регистрираната безработица след края на сезонната заетост.

Агенцията по заетостта отчита, че в края на октомври регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 182 529, което – основно в резултат от приключването на сезонната заетост – е с 9 748 души повече спрямо септември. В сравнение с октомври 2018 г. те са с 10 970 по-малко.

Новорегистрираните безработни през октомври са 35 697, като от тях 2 108 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

Нови 849 души - заети, учащи и пенсионери, са регистрирани през месеца като търсещи работа.

Постъпилите на работа безработни през октомври са 17 562, като 93.5% от тях са устроени в реалната икономика. Други 515 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също чрез бюрата по труда са намерили своето ново работно място.

На субсидирани работни места през месеца са устроени още 1 144 души

През октомври в различни форми на обучения за възрастни, финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати нови 481 безработни. Завършилите обучения през месеца са общо 770 безработни. От началото на годината Агенцията по заетостта е помогнала на 21 513 безработни да повишат квалификацията си или да придобият нови умения.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 14 410, като 77.7% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (30.3%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (14.0%), административните и спомагателните дейности (10.1%), хотелиерството и ресторантьорството (8.2%), строителството (7.1%), и други.

Най-търсените групи професии през този месец са: строителни работници; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, транспорт; продавачи; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.) и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
37
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
До 32. Търсят се програмисти. Трябва да докажат някакви знания и що го годе средни умения, ако имат опит нямат проблем. Инженери електроника, машинни инженери също се търсят под дърво и камък. Не се търсят шофьори на таксита изкарали курс в СофтУни. return return. Не че уни-то е проблем, но трябва да докажат знания и умения.
40
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а мухобойко казва че нямало безработица
39
4
 
34
 
! Отговори
Лили Иванова преди 4 години
И в момента има обяви за продавач на пици, 2 на 2, 100лв на ден и пак няма никой????
38
10
 
35
 
! Отговори
Сашо преди 4 години
В обявите е пълно с предложения от сорта на 1500,2500 но на *** все му е тежко, цигари му се пушат, почива му се, кафе иска, събота и неделя рахат, Еми нема!! Теглете заем, правете бизнес и давайте по 3000 лв. Мързелива зган! Повръща ми се!
37
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да работиш в Лъйнърия - НИКОГА!
36
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 86746В дървания сектор положението е същото. Хайде, лапачи, започвайте да бачкате.
35
0
 
42
 
! Отговори
86746 преди 4 години
В частния сектор има огромен неизползван ресурс от любовници, балдъзи, шуренайки, баджанаци и подобни. Да запретват ръкави и да работят - не може само да лапат.
34
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казах му аз на моя шеф преди 15 г. че ше опре до моя. Когато поисках да ми вдигне заплатата той ми се изсмя и ми каза че на улицата ще намери бачкачи и за по ниска заплата. А аз му казах че ще дойде време такива като мен със свещ ще ги търси. Ето че дойде времето. Но такива като мен отдавна сме навън и бачкаме за 250 евро надница за същата работа която работехме и в бг. Строителите ги ценят навън докато в бг сме подценени. Шефовете да си бачкат сами щото са тарикатчета.
33
1
 
34
 
! Отговори
Diver преди 4 години
България може да дава хляб на около 2-3 милиона от които 1/3 сме богатите. Така са заповядали господарите.в германия австрия чехия франция италия и така нататък е така.
32
0
 
39
 
! Отговори
123 преди 4 години
Демек армията млади мениджъри от най-желания УНСС пак остана насухо
31
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най вече роби!
30
0
 
42
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Нещо по-квалифицирано, научна дейност, това-онова? Или само за обслужващ персонал, работа с клиенти и бачкери става въпрос.
29
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31 и 32. Такава ни е икономката. Магазин/чета/и. Аз ще продам на теб а ти на мен.Мъжете работят само две неща- шофьори или пазачи. Момичета -продавачки или сервитьорки.Кризата която ще разтърси Европа през 2020 г, ще доведе до пълно унищожение нашата територия.
28
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е нали бизнеса иска висококвалифицирани кадри.. тва ли са позициите - продавачи, монтьори и строители?------Според тебе монтьор и строител може да стане всеки от улицата, така ли? Така като те слушам, май никаква квалификация си нямаш...
27
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колко още има, които изобщо не са сметнали за нужно да се регистрират...Върви във Видинско и ще видиш каква е реалната ситуация.------ Сериозно ли, бе? Покажи ми кой е тоя умиращ от глад безработен, който няма да се регистрира и да взима помощи? По-скоро работещи на черно се регистрират, за да взимат и помощи, така че реалната безработица е даже по-малка.
26
2
 
38
 
! Отговори
Богата6 преди 4 години
За меринжейки има ли работа ? Питам за една приятелка.
25
2
 
41
 
! Отговори
:)) преди 4 години
А Премиер за работа и Министри за работа не се ли търсят, щото нашите са само по снимки, мачове, тур. разходки, ... т.с отбиват номера, а резултатът е показателен!
24
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24Във Видинско не знам ,но в град Видин има недостиг на работници и това го знам със сигурност защото живея в града!Безработните в бюрото по труда са мързеливите и роми без никакви трудови навици и слабо образовани!
23
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко още има, които изобщо не са сметнали за нужно да се регистрират...Добре, ама няма да е зле и да кажеш какъв им е етноса на тия нерегистрираните :)
22
4
 
49
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Стига едно и също. Няма нужда от кадри , капиталистите ако имат нужда плащат и си намират. Има липса на кадри само за главни прокурори