Русия не е забелязала повишаване на радиацията

Миналата седмица няколко държави завишени нива
3 юли 2020 19:36, Нели Христова
24
Русия не е забелязала повишаване на радиацията
Снимка: БГНЕС

Системата за радиационен мониторинг в Русия не е регистрирала никакви извънредни ситуации, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Изявлението му е по повод медийни публикации за повишаване на радиационния фон в Северна Европа. Песков отбеляза, че вчера Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е съобщила, че установеното равнище на радиация не е опасно за хората и околната среда, предава БТА.

На 26 юни подготвителната комисия на Организацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити съобщи, че международната система за мониторинг е установила на 22-23 юни превишена концентрация на изотопите цезий-134, цезий-137 и рутений-103 над североизточната част на Европа.

Ядреният регулатор във Финландия опроверга днес съобщенията в интернет, че в страната има радиационна опасност, допълни ТАСС. По информация на вестник "Илталехти" регулаторът е обезпокоен от слуховете из страната, вследствие на които финландците са започнали да изкупуват от аптеките препарати, съдържащи йод.

МААЕ съобщи, че това слабо повишение на радиационния фон вероятно е свързано с ядрен реактор, който или е действащ, или е в процес на ремонт, предаде АП. Местоположението му още не е установено, като е изключено да става дума за неправилно боравене с радиоактивни материали, казаха от агенцията на ООН за ядрен надзор.

Миналата седмица в Естония, Финландия и Швеция бяха измерени необичайно високи нива на изотопи на рутения и цезия и бе установено наличието на други изкуствени радионуклиди. Трите страни, както и още над 40 държави декларираха доброволно пред МААЕ, че на тяхна територия не се е случило нищо, което да обясни повишения радиационен фон в Североизточна Европа.

Преди седмица нидерландският Институт за обществено здраве и околна среда обяви, че изтопите може да идват от Русия заради повреда на горивен елемент в АЕЦ. Русия обаче заяви, че в двете й атомни електроцентрали в района - Ленинградската и Колската - няма констатирани аварии.

 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
7
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Нищо чудно холандците ПАК да лъжат.Все пак ценностите на премиера им са, че "лъжата в политиката не е грях".