Матурите ще важат за 77 изпита в СУ

В университета се откриват четири нови специалности
Обновена: 10 фев 2011 14:47 | 10 фев 2011 14:47,
6
Матурите ще важат за 77 изпита в СУ
Снимка: Булфото

За кандидатстудентската кампания 2011/2012 г. в Софийския университет за 77 специалности държавните зрелостни изпити ще се използват като алтернатива на дадени конкурсни изпити, или ще участват в балообразуването.

Заместник-ректор на СУ по учебната дейност доц. Мария Шишиньова уточни, че кандидат-студентите трябва да знаят, че когато имат в дипломите си за средно образование две оценки по дадена учебна дисциплина - едната от обучението, а другата от матурата, в балообразуването ще участва оценката от матурата.

Четири са новите специалности в СУ: "История и философия", "Оптометрия", "Фотоника и лазерна физика" и "Квантова и космическа теоретична физика".

Специалността "История и философия" е в професионалното направление "Педагогика на обучението по..." и обучението по нея е съвместно между Философския и Историческия факултет на СУ, каза доц. Шишиньова.

Тя добави, че за тази специалност се кандидатства с конкурсен изпит по история на България или по философия и социални науки, или с оценки от матурите по история и цивилизация, и по философски цикъл.

Студентите от тази специалност завършват с образователно-квалификационната степен "бакалавър" и с професионална квалификация "учител по история и философия".

Другите три нови специалности са във Физическия факултет на СУ и са в редовното обучение, като и за трите специалности ще се кандидатства по избор с изпит – по физика или по математика, или с държавни зрелостни изпити по физика и астрономия, или по математика, каза заместник-ректорът.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: МатуриизпитиСУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
kak se vzima matyra v balgarski yniversitet v toia sashtia dekanite i docetite tam si otibaha ako e momiche ako e momche plashtash daskala ako nee gei .
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
bulforums/udvor/index.php - Български учителски форум
4
3
 
4
 
! Отговори
money преди 13 години
Много просто! Спира се субсидията на държавните университети и те се озовават в пазарна среда, тогава се получава конкуренция, в която само най-добрите оцеляват. Вижте какво правят частните Висши училища - обвързватсе с чуждестранни, повишават качеството и децата ни завършват с наистина добри знания и престижни дипломи. СУ го познават само в бившия комунистически блок. Истината е в частното образование вече - теглиш кредит и учиш в добро училище.
3
4
 
7
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
С комерсиалното псевдообучение не ще стигнем далеч.Полза има от знаещи и конкурентно способни млади хора,не от завършили с дипломи без знания.
2
3
 
3
 
! Отговори
- преди 13 години
демек да си направим държавно НБУ ли? не,мерси ..
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СУ=гимназия. Продължава бълването на кадри с висше образование, които не знаят защо са студенти.За елитните специалности пък - само с частни уроци. Поне да направят университетите със статут на търговски дружества, така или иначе всичко се обърна на печалбарство.