ДАНС да каже има ли репресия над протестиращи!

Изкуствено се насаждат конфликти, смята президентът
Обновена: 22 ное 2013 22:50 | 22 ное 2013 17:48, Камелия Цветанова
75
ДАНС да каже има ли репресия над протестиращи!
Снимка: БТА, архив

Държавният глава Росен Плевнелиев ще изиска анализ на Държавната агенция „Национална сигурност“ за действията на службата по отношение на протестиращи граждани във връзка със сигнали за прояви на репресия спрямо протестиращи студенти в нощта на 12 ноември т.г. и в следващите дни. Това стана ясно на среща на президента с университетски преподаватели, които запознаха държавния глава с декларация-обръщение, подписана от 114 представители на академичната общност, съобщиха от прессекретариата на президента.
 
Преподавателите се обявиха против „груби и документирани нарушения на човешките права“ срещу студенти и срещу тревожното и непропорционално високото според тях присъствие на полиция и на жандармерия в централните райони на столицата.

Още по темата
Те призоваха да бъдат преустановени прояви на насилие срещу протестиращи студенти, както и да бъде възстановен свободният достъп на гражданите до научните, образователните и религиозните институции в центъра на столицата.
 
В призива си, адресиран към държавния глава, преподавателите заклеймяват употребата на „брутална полицейска сила“ на 12 ноември и нарушаването на академичната автономия на СУ „Свети Климент Охридски“ и на Националната художествена академия.
 
„В дните след 12 ноември т.г. в София се наблюдава безпрецедентна концентрация на тежковъоръжени полицейски части и жандармерия. Подобен подход явно цели да окаже психологическо въздействие върху гражданите, които критикуват управлението, да постигне ефект на сплашване и да препятства свободното формиране на воля за упражняване на конституционните им права“, се казва в декларацията.
 
Университетските преподаватели изразяват също така загриженост за състоянието на политическия процес в страната и за липсата на ефективен диалог между основни институции на публичната власт и гражданите. Те определят като притеснителни и заплахите за уволнения на служители в публичната администрация, участващи в протестите.
 
 „Силата се заменя от силовост“ срещу гражданското общество, подчертаха преподавателите, според които „силата на закона се подменя със закона на силата“, а студентите заслужават подкрепа заради настояването си за възвръщането на морала в обществения и политическия живот. Те бяха категорични, че ще продължат да съдействат за мирния характер на студентските протести и да алармират институциите за всички нередности.
 
Президентът Росен Плевнелиев изрази пред представителите на академичната общност благодарност за активната им гражданска позиция.

„Хората показаха, че искат промяна, а аз настоявам не за силни политици и месии, а за силни институции, които работят за справедливост за гражданите, защото те са в основата на успяващите и богати държави“, каза държавният глава. Той отново подчерта, че политиците сред които включва и себе си, не трябва да се притесняват, че младите хора на България имат позиция.

„Тази българска „иновация“ – на протестиращи граждани да се противопоставят „контра“-граждани, е срамна за страната ни и съм силно притеснен от такова противопоставяне“, каза Росен Плевнелиев.
 
Президентът коментира, че изкуствено насажданите конфликти отклоняват вниманието от същинските проблеми на обществото. Росен Плевнелиев посочи като пример данни, според които към момента все още е налице концентрация от 93% на сто от средствата на дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала в няколко банкови институции и припомни, че до края на ноември т.г. те трябва да бъдат сведени до 25 на сто. 
 
Държавният глава остро разкритикува събирането на лични данни от граждани и изрази опасения от сценарий за отслабване на демокрацията в България.

„Всяко действие отвъд европейските норми и правила делегитимира Европа и всяка европейска институция, включително президентската“, подчерта президентът. Росен Плевнелиев предупреди още, че действия за разделяне на нацията, за подклаждане на ксенофобски нагласи и за насаждане на омраза вероятно са целенасочени, и могат да разклатят устоите на държавността у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
3
 
! Отговори
FBI преди 10 години
Цветанов мълчи за Сърбите в Германия с БГ лични каpти , закупени буквално за по 1500 евро чрез посредници
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роската пак е без мнение, сигурно Боко му е казал да си мълчи.
60
2
 
6
 
! Отговори
до 61 преди 10 години
А тоя на снимките откъде да ги знае тези работи???!!!
59
2
 
6
 
! Отговори
кики преди 10 години
ГИНИАЛНУГУСИН ПРИЗИДЕНТИ сега сериозно-не сте ли забелязали,че тоя като говори е по-смешен от образа,му който играе Виктор Калев
58
0
 
6
 
! Отговори
Време е и у нас преди 10 години
Странна работа - в САЩ, Англия, Франция и прочие демокрации борбата с улични безредици е с водни струи, газ и палки, а у нас пищим с огради...!?!?Днес съм много радостен, защото открих още едно обстоятелство, което прави България уникална държава. Единствено и само тук е възможно някакви индивиди да се блъскат в полицаите, да ги псуват, да ги замерват с пиратки и шишета, да трошат загражденията, да скачат по колите на хората, след което да се оплакват от полицейско насилие. Единствено и само тук е възможно полицията да се държи с агресивните ултраси така все едно са от пансион за благородни
57
0
 
6
 
! Отговори
За Чехлисти преди 10 години
***, ако има НЕЗАКОННИ сборища, метежи, окупации и всекакви лумпенски изпълнения, естествено ще има и репресия .....Каквото почукало, такова се обадило
56
1
 
7
 
! Отговори
АНТИГЕРБ преди 10 години
ОСТАВКА, РОСКА!
55
2
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
ДАНС да каже дали г-н Плевнелиев е укривал пари в офшорни сметки!
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не е ли в задълженията на прокуратурата? Какъв ДАНС го гони този ***?
53
2
 
12
 
! Отговори
Да опитаме преди 10 години
Няма нужда ДАНС да казва. Достатъчно е да се видят от камерите видео кадри, в които протестаджии скачат по таваните на автобуси и коли, разнасят контейнерите за ***, блъскат полицията, палят, замърсяват улици и площади, нападат депутати. Полицията пак е много търпелива. В САЩ такива протестаджии вече да бяха мъртви. Я дай аз теб, Плевня, да те блъскам и нападам, да скачам връз колата ти. Ти мен кафе ли ще ме черпиш по случая?
52
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
po skoro protestirastite represirat ostanalite grajdaniu4eni4ko prezident-verno ku4e na boko hal haber si nyamash ot nisto
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господин Президент, явно не знаете какво значи думата "репресия" или не сте виждали как англичани или американци се разправят с такива протести. А това някой да пипне или наругае полицай!!!! Майко мила, какво ще му се случи!!! Вие сам подтиквате към неуважение на полиция и законност.
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако кажа, че на този президент му влизат *** твърди неща отзад, надали ще сбъркам.
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевня, ни съ бой! Няма много време до срещата ти с прасетата в Белене...
48
1
 
8
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
До: pres***president.bgОтносно: до непослушния РосенДата: Събота, 2013, Ноември 23 11:57:15 ЕЕТРосене ти си абсолютното фотокопие на самодоволния от риториките си Дилиян Добрев. Идеологиите са "старите книги",които са добре прочетени и анализирани- нищо съществено в тях,освен злини и вашите имена които се намират в тях.Росе-босе,бъди послушен,поеже не можеш да правиш друго,но не бъди послушник,че-Чао в "имало едно време Росе-Босе-"политик"и книгата на "героите от прехода"
47
3
 
10
 
! Отговори
ЛАЛЕ преди 10 години
Раннобудните студенти,да свалят веригите ,за да бъде въстановен свободния достъп,на граждани до научните,образователните и религиозните институции в центъра на София мълча си,че принципа на демокрация е нарушен от стана на ранобудните които стигнаха до краини мерки не допускаики колелите си да провеждат изпити и не допускаха служителите да влязат на работа да могат да приемат документите и да се осигурят нормалното получаване на стипендии включително и техните!
46
2
 
11
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Използваш БСП и ДПС като нарицателни.Ти искаш да избегнеш правосъдието и правиш планове за в бъдеще.Някога ДПС беше генератор на етническо напрежение и генератор на дестабилизация по времето на Доган.Някога и БСП не бе добронамерена към България по времето на Първанов(президент с стратегически пълномощия и власт),но сега страната се управлява от хора-личностти,които са в опълния смисъл на думата родолюбци и българи.Ти с какво можвеш да се похвалиш Цветанов ,освен да правиш раздори.АМИ АКО СЕ РАЗСЛЕДВА ДО КРАЙ "Сарафово" и отиваш на Кино заедно с Мосад. Мърляч,с мърляча ти,още ли искаш страната
45
1
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 10 години
ДАНС казва:няма.
44
8
 
22
 
! Отговори
иванов преди 10 години
о *** *** президенте..данс няма накива компетенции офшоркаджиьо
43
7
 
24
 
! Отговори
ддт преди 10 години
Маргарита Попова президент! Умна, премерена и образована жена, от нея не бих се срамувал като от този тип! И не е нужно да правим избори и да харчим пари, трябва само това човече да си подаде оставката! Оставка, Плевник!