ВУЗ-овете ни показват посредствени резултати

Най-висока оценка има ТУ София
13 май 2014 20:58,
44
ВУЗ-овете ни показват посредствени резултати
Снимка: Getty images/guliver photos

Българските университети, включени в световно изследване, финансирано от ЕС, показват посредствени резултати според данните, разпространени днес от Европейската комисия.

В някои категории българските висши училища са постигнали най-високата оценка А, но общото им класиране е в последната част на таблиците, сочат документите. В изследването са участвали Американският университет в Благоевград, Русенският университет "Ангел Кънчев", Висшето училище "Международен колеж", Техническият университет в София и Варненският свободен университет "Черноризец Храбър".

Изследването е било извършено по няколко показателя, сред които "Изследвания, качество на преподаването и усвояването", "Международна насоченост", "Успехи в научния обмен".

Техническият университет в София е отличен с четири отлични оценки, две "много добри" и шест "под средното равнище". Университетът в Русе има три отлични оценки, девет "под средното равнище" и три слаби резултата. Варненският свободен университет има една отлична оценка, две "много добър" и пет "под средното равнище". Американският университет не е оценен по половината показатели, но там, където получава оценки, те са една отлична, една много добра и една слаба.

В проучването са били взети предвид резултатите от анкети с участието на 60 000 студенти. Изследването е обхванало над 850 университета по света. Пълните резултати са поместени на адрес http://meta.umultirank.org.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: университетВУЗоценка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
16
 
! Отговори
Това сеСлучва,защото преди 9 години
разни "учени" от БАН - хора, на които не им се занимава с изследователска работа, формират "хвърковати чети", обикалящи висши и уж висши училища с печалбарски цели.май изходът ще е да се създадат изследователски центрове към ВУЗ-овете, та някои хитреци да не ползват БАН само като място, където им върви трудов стаж. Жал ми е за БАН, защото е замислена като сериозна институция, но днес е едно забравено островче на хрантутници,близки на бившата номенклатура. Кадърните и работлвите там не са много.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОценкатаТози "критерий" няма нищо общо с истината. Лекари се търсят навсякъде. От където не следва, че са добри.
15
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НБУ е университет за хохльовци , една пералня с претенции
14
5
 
8
 
! Отговори
спомен преди 9 години
навремето Ачо кучето влизаше в лекции с кървясали, алкохолни очи. Посочваше някого да му донесе тебешир /все неподготвен за час/ и беше декан на катедрата...за какво си говорим сега
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално е нивото да пада постоянно, заради демографската криза и емиграцията на учители и студенти в чужбина.
12
17
 
11
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
В общи линии що се отнася до Информатика и компютърни науки университетите са както следва:1) СУ2) НБУ3) ТУ4) АУ5) ПУКойто не ми вярва да разгледа резултатите от състезанията по състезателно програмиране между унивеситетите у нас :)
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
реформата в образователната система вече два плодове
10
8
 
14
 
! Отговори
Оценката преди 9 години
Има един изключително верен критерий, кое образование е добро. Например кои вузове дават специалисти, които могат да си намерят работа по специалността в чужбина и в кои вузове има чужденци. В София тези вузове са два- Медицинска академия и УАСГ(бившия ВИАС).
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ако проверят банковете им сметки и тези на най "вървежните" професори какво ли ще открият.
8
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нивото на студентите не е ниско.Ниско е нивото на преподавателите.
7
40
 
2
 
! Отговори
Рени преди 9 години
Най добрия университет е НБУ. След това е ТУ. А всички останали са с посредствени преподаватели от бай-Тошово време, който не са мръднали грам в развитието си. А за разни колежи и други подобни няма да говориме, че те се минават по лесно и от средно...
6
16
 
16
 
! Отговори
Цървуля преди 9 години
Стига с това Су бе.Една крушка не моете да си смените.Су е едно големо нищо само приказки и празно самочувствие.Ту София е най доброто училище в България
5
5
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 9 години
Ти щом не си взел еднопосочния билет, значи си бил тъпан. Нямаш право на мнение. Нека говорят тия с билета.
4
3
 
34
 
! Отговори
prokurora преди 9 години
Във варненски свободен университет учат само лумпели с бмв-та, аудита и при повече късмет може да се види някое амг. Както се вика, приет е във свободния, този който е намерил входа.
3
3
 
23
 
! Отговори
студента преди 9 години
Интересни университети са влезли в проучването. Аз до скоро си мислех че свободния е лятно училище за богаташи. Ясно е че за да завършиш в бг изискването е да не си абсолютен *** и все пак защо не са включили медицинските и икономическите университети в Варна и София?
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е верно бее цъвтиме по всички параграфи,вие другите предизборни новини не ги ли четете ?
1
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха-ха, от техническия университет освен прости интеграли друго не могат да смятат. По мое време СУ физика и мателатика предлагаше най-качественото обучение и специалистите след завършването им си взимаха еднопосочен билет за белите държави. ТУ? Моля?