МОН: Учениците в Хитрино да са в клас на 5 януари

Щетите са големи, ремонтът ще е през празниците, призна Диян Стаматов
22 дек 2016 15:22, Анисия Иванова
1
МОН: Учениците в Хитрино да са в клас на 5 януари
Архив: Булфото

Училището в Хитрино отваря врати отново след зимната ваканция. Стремежът на образователното министерство е на 5 януари всички ученици да са в класните си стаи. Това каза на пресконференция зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

"Чух се с директора на училището. В днешния ден ще започне опис на проблемите, най-вероятно в края на деня ще имаме ясна картина за пълните щети. Нагласата ни при всички положения е първият учебен ден да бъде факт и за тях", заяви Стаматов.

Още по темата

По думите му желанието и стремежът е първият учебен ден след празниците всички ученици в Хитрино да са в класните стаи.

"Организирали сме много стабилна психологическа подкрепа от функциониращия ни екип в Шумен, за да може в този първи учебен ден и следващия учениците да се почувстват малко по-спокойни от тази ситуация, в която бяха“, обясни Стаматов.

Той призна, че щетите са големи. "Описването им е въпрос на часове. До края на работния ден това ще се случи. Осигурени са финансови средства за възстановяване на щетите. Ремонтът ще е през празниците. Нямаме друг план за действие, защото най-важното е учениците да учат в нормална среда. Там учат 232 ученици от 16 населени места. Придвижват се с автобуси, така че логистиката е доста по-различна и трудна“, обясни още Диян Стаматов.

Рано сутринта на 10 декември Хитрино се събуди опустошено и горящо. При навлизане в гарата от влакова композиция дерайлираха 8 цистерни с газ пропан-бутан и пропилен. След теч от една от цистерните и запалване, последва взрив.

Загинаха 8 души. В населението място бе обявено бедствено положение. Местните жители бяха веднага евакуирани и все още не им е позволено да се върнат по домовете си. Много от тях са без покрив, защото взривът унищожи къщите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари