Държавата ще наказва: Безотговорни родители, биещи ученици...

Учителите трябва да бъдат защитени от натиска на майки и бащи
27 фев 2017 18:30,
34
Държавата ще наказва: Безотговорни родители, биещи ученици...
Снимка: архив Булфото

Образователното министерство обмисля въвеждането на санкции за безотговорни родители и ефективни наказания за ученици, които проявяват насилие. Експертите във ведомството вече правят проучване и преглед на всички наредби, за да се намали агресията в училище. Това съобщи просветният министър Николай Денков в Пловдив, цитиран от "Дарик".

Още по темата

Той обясни, че има система от механизми и алгоритми за работа и поведение в училище, но учителите нямат силата да изпълнят всички действия, които се очакват от тях.

Затова Денков смята, че държавата трябва да се се намеси в подкрепа на учителите.

Според него най-напред преподавателите трябва да получат допълнителен ресурс, за да се справят със задълженията си. Това означавало в училищата да бъдат назначени психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца.

Министърът акцентира и на това, че понякога проблемите в работата на учителите идвали от вмешателството на родители в училищните процеси.

"Учителите трябва да бъдат защитени от всякакъв тип натиск от страна на родителите, за да могат да си изпълняват функциите. Трябва да има ефективни мерки, с които родителите, които не изпълняват своите задачи, да бъдат санкционирани", каза Николай Денков.

Според него е абсолютно неприемливо родителят да влиза за саморазправа в училище.

"Колкото до учениците, няма ефективни мерки за наказание, които работят", призна Денков.

Той съобщи, че е насрочена среща между министерствата на образованието и здравеопазването, където ще бъдат коментирани възможностите да се подобри медицинското обслужване в училищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
испратете на тву и на родителска подържка финансиране.ще видим да ли ще имат не приятности учителите
23
0
 
4
 
! Отговори
исак преди 7 години
*** ученици да бъдат изключвани и да не могат да учат, т.е. не да посещават държавни училища , да се върне т.н. поведение в училищата, родителите да не могатбез да бъдат викани да посещават училищата, а само на родителска среща.Върху българ-ският учител се упражнява тормоз от родители на ученици ***.
22
0
 
11
 
! Отговори
игнат преди 7 години
вчера минах покрай моето училище, на село където завърших осми клас.Сега в него учат почти само ***, водят ги с автобус от съседните села.Учителка не можеше да усмири ***, момче на възраст около 7 клас.*** й отговаряше и я гледаше зверски.А някога ние на учителите не казвахме и една дума против.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи в държава, където премиерът е бивш магистрален крадец и настоящ крадец на държавни пари, занимващ се с митнически и всякакви други , тъмни бизнеси, образованието е задължително. Аз никога не съм гласувал за натресените ми престъпници от масата. Мое право е да откажа образованието ви и мое право е да мога да обучавам децата си вкъщи или в родителски кооператив.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Министър, Намалете броят на децата в един клас на 8, максимум 12! Или увеличете броят на учителите в клас. В нормалните държави в един клас освен основният учител, има помощник учител, ресурсен учител(ако има дете с такива потребности) и т.н. А за тези дето завиждат на учителите и ги хулят - Да сте видели опашка от чакащи да започнат работа в училище?
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимин преди 7 години
България е тръгнала ускорено към разпада си. Може да е тъжно но е факт. Това в следствие навлизането на западните псевдоцености а именно-филмовата индустрия кръв убийства разврат. Младите хора приеха всичка за истина и виждаме резултатите. Не на последно място и усилието на бившите управляващи да променят историята ни и Българската ни индентичност.
18
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
v TVU be - tam se prevazpitavat takiva
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбити семейства-,слаба държава и загубено поколение.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата са огледало на родителите и обществото!
15
1
 
21
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
Само умните ли имат право на висше? Само богатите ли имат право да са богати? В тая държава трябва да има и хамали и общаци. Като на малкото и родителите му им е толкова акъла и е боклуче няма да учи и ще бачка. Съжалявам такъв е живота. Имат разни възможности но просто едните се дънят. Отстранявайте плевелите
14
12
 
7
 
! Отговори
до 18 учителят преди 7 години
Само кротките деца ли ще имат право да посещават училище?
13
0
 
34
 
! Отговори
Учител преди 7 години
1. Намалете броя на децата до 12-15деца максимум. 2. Закона да влезе в сила за телефоните! При отстраняване от час ,по тази причина, да има глоба. При повторно нарушение двойна! 3. Права на учителите, камери във всяка стая! При доказване на "хиперактивност" отстраняване от час и след първо предупреждение на родителите отстраняване от училището, с досие!!! Нека след това да пробва пак да е хипер...и ала бала., ако изобщо го запишат в друго училище. Сменяемост на директори!!! На 5 години!
12
2
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
Мислиш си, че всичко знаеш. Само си мислиш. Приличаш на пуканка.
11
24
 
8
 
! Отговори
До БПФ преди 7 години
Само защото едно дете кипи от енергия и му е трудно да седи по няколко часа на чин и ще го пребиваш със сопата? А че голяма част от учителите за нищо не стават, родителите виновни, а децата в зверилници?По вашите критерии във всеки клас трябва да назначат по един бияч и, ако дете мръдне от чина, да го започва със сопата.
10
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моето дете искам да учи с нормални деца. Не искам да бъде тормозено от някое малко лъйненце на което баща му е пияница а майка му ***. Проблемните деца не са мой проблем нито на детето ми. Аз не съм ги възпитавал и не е моя вината че са станали ***. Който иска да ги възпитава в отделни паралелки. Не искам детето ми да е подложено на унижения, страх от бой!
9
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Министър, крайно време е да създадете специализирани аралелки за хиперактивни деца. В момента има такива паралелки за деца с умствена изостаналост, но не и за деца с нормален интелект и проблемно поведение. В резултат на действащата в момента система, тези деца са поставени във враждебна за тях среда и рано или късно се стига до появата на агресия.
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сетила се държавата . И сега в у-щата има психолози ,логопеди,ресурсни , но се вижда колко работят
7
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разрешете поне едно шамарче и дърпане на ушенце.....А тези психолзи и преподаватели нищо няма да направят И тези сладки местенца ще бъдат за наши хора.
6
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблем е и това , че има учители обръщащи внимание на проблемните ученици и родителите им повече отколкото на другите . При оплакване от родител за някакво събитие не взимат необходимите мерки . Във всяко училище има такива проблемни деца и те си правят каквото им се иска без да се вземат мерки от възпитателя . Учителите реват само за заплати ,а отговорностите за децата са големи ,но се пренебрегват .
5
0
 
43
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Не мога да повярвам! НАЙ-сетне точно по проблемите! Дали ще доживеем и до решения...