Решено: Още 15 млн. получава БАН за догодина!

Премиерът Борисов лично отпуснал парите след разговор с министъра
19 дек 2017 15:30, Анисия Иванова
118
Решено: Още 15 млн. получава БАН за догодина!
Снимка: БАН

Още 15 млн. ще получи БАН към бюджета си за догодина. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев след разговори на премиера Бойко Борисов с протестиращите академици.

Парите ще бъдат взети от централния бюджет за научни изследвания, обясни Вълчев.

Още по темата

Допълнителните средства ще бъдат разпределени между институтите в БАН на база постиженията им за следващата година, обясни шефът на БАН Юлиан Ревалски.

Академията ще разработи и варианти за увеличаване на стипендиите на докторантите, каза още академикът.

От БАН благодариха на Борисов, че намерил време за проблемите им и обещаха да обсъдят прекратяване на протеста си, съобщи "24 часа".

Заради недостатъчния бюджет, който им отпуска държавата за следващата година, учени от БАН се вдигнаха на протест. На 30 ноември сутринта те пуснаха черни знамена от централата на БАН, точно срещу депутатски прозорци.

Там се събраха и около 50 учени, за да покажат на политиците, че парите пак не им стигат.

С черни знамена осъмнаха и останалите сгради на Академията, в които се намират различните институти.

Въпреки протеста обаче нито един политик тогава не реши да се срещне с учените.


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 110, кой си ти и какво и къде работиш?
И за кои цитати и кой цитиращ даваш предположения?
110
0
 
0
 
! Отговори
до Цитиращ преди 2 години
Ако публикуваш в нормални научни списания, ще ти върнат статията заради подобни цитати. Явно твоята научна продукция е представена само на конференции т.е. не си заслужил заплата си!!!!!!!!!!!!!!
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво точно???За заплати,предполагам.
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.....когато заплатите станат нормални и дори високи в работещите институти и конкуренцията ще се повиши. Когато се съберат дейни и знаещи хора,мисля че сами ще избутат тарикатите....пък Домусчиев като направи още един дво завода и излязат и в други области освен адарел медет, току виж и индустрията се намесила,....
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Импакт фактора и цитатите са много точна и ясна мярка за работата на един учен,група и институт.ако публикуваш в родните списания с по 0.2-0.8,колкото и да публикуваш на година (все пакне може безкрайно много) не може да се сравняваш с този който публикува в 3,4,6,10 че и в 25 и 30. Само да кажа, че не един или двама имат публикации в Science и Nature. От там насетне, тези показатели много лесно се преизчисляват в пари ;). А това с протежетата и приятелските жестове,трябва вътрешно да се реши...
106
0
 
2
 
! Отговори
До 98 и 101 преди 2 години
Напоследък има и друга хватка. Дал си нещо за печат, от двама-трима зависи дали ще го включат в следващия брой на списанието или ще протакат докато някой друг ти окраде текста. И някой от тези ти казва да махнеш цитирането на еди кого си. Щеш не щеш го правиш.
Научните конференции - за такива се броят и онези, на които се събират 10-12 лели в някоя от по-големите стаи на института, четат си неща, върху които "работят" от десетилетия, пият кафе и си припомнят епизоди от комсомолската им младост.
105
0
 
1
 
! Отговори
До 98 и 101 преди 2 години
Ела им кажи на нашите тетки за импакт фактор, че да ти издерат очите!
Относно цитиранията му намериха цаката - с повод и без повод цитираш няколко човека, защото те колят и бесят. За да ти е мирна главата, цитираш и протежетата им. После им казваш къде точно си ги цитирал, защото те нямат навика да следят публикациите на колегите си.
Към този принцип се придържат повечето колеги, за да нямат неприятности. На приятелски начала пък се спазва принципът "Аз цитирам теб, а ти - мен".
Продължавам
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 103

4% от БВП?
Звучи добре, но едва ли там назначенията и темповете на кариерното развитие зависят от роднинските връзки.
И публикациите вероятно не са като на половината от нашите "учЕни" - 30 години преповтарят онова, което са написали в дисертациите си, като всеки ред там им е бил продиктуван от свако и бако, които освен роднини на докторанта, са били и членове на Научния съвет.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Французите са така: имат три академии-CNRS,INRA,INSERM и множество научноизследователски и технологични институти,които могат да бъдат под юрисдикция и на трите академии едновременно. Държавата отпуска 4% от БВП и в зависимост от оценката си (основно публикации и цитати),всеки институт получава и съответната субсидия.Толкова е просто.Отделно фармацевтичната, козметична,полимерна,авио и т.н. индустрии дават пари за приложни изследвания
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бананите да мълчат с тоа бизнес, който се нарича индустрия, щото в България такава нема. Е са Домусчиев да отвори и завода в Ботевград и заедно с Биовет ше станат два в тази област- Евала! И Софарма да земе да почне поне аспирин да праи вместо само да таблетира ше е добре. И така...асарел медет е другото....а за чуждите -тука нема,само две ИТ всичко друго е при съседите
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да няма недоразумения : някакъв минимален праг на средства и от там нататък от бюджета за всички академии,институти и университети според импакта им-основно. Има два аршина -импакт фактор и цитирания...после участия в конференции проекти и т.н. толкова е просто,според това получаваш и съответната субсидия,пък ако искат в университета само да си пеят лекциите, а в някои институти да си клатят краката-ще получават по 450 лв. Там където има импакт парите трябва да са подобаващи и така.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа, в таа връзка едни от най добрите Taq полимерази са Български. Работят екстра и всеки ги ползва ;)
99
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото, е са наскоро Домусчиев ще възражда завода за ензими в Ботевград. Чест му прави. И ще се окаже накрая , че истинските индустриалци се броят на пръста на едната ръка и те са най плюти
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една справка за публикации в списания с импакт ще хвърли светлина върху положението на българската наука. Между различните институти,академии и университети. Тово е науката в голямата си част. Индустрията ползва научните открития и отделно дава пари за решаване на проблеми ако е необходимо. След като се патентова нещо, то също така се публикува. Не знам за кви фабрики, за ква индустрия в българия плямпате
97
1
 
4
 
! Отговори
За ЕИМ преди 2 години
Нямаше да засягам този смешен епизод, ако тогава БАН наистина не беше разтърсена от новината, че две жени без образование разиграват цял институт и крадат на поразия, но никой не смее да ги пипне, защото навремето ги бил довел в БАН някакъв мъж, който работил в един от общинските комитети на БКП, а после дошъл на административна работа в БАН.
Едната от тях - парнаджийката с основно образование, още работи там
като КАСИЕР-СЧЕТОВОДИТЕЛ, а отдавна е навършила пенсионна възраст!
Това е нивото на БАН
96
0
 
0
 
! Отговори
ЕИМ? преди 2 години
77, 81 - Това не беше ли абревиатурата на бившия Етнографски институт, който по-късно се сля с един друг подобен?
Институтът, на когото се смяха и кучетата, когато преди повече от 10 години дърветата в центъра на София от Соф.университет чак до Градската градина, бяха окичени с по един бял лист и на всеки лист пишеше "Счетоводството на Етнографския институт краде и ръководството знае!"
И разбрахме, че счетоводството им се състои от съкратена продавачка от ЦУМ и бившата парнаджийка на института!
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И между другото, до скоро БАН членуваше в международното космическо сдружение със своите приноси (може да се провери),но след като не си платиха членски внос май вече не са членове. България беше една от малкото страни в това дружество.
94
1
 
2
 
! Отговори
До 89 преди 2 години
За да предлагаш нещо за продан, първо трябва да го създадеш и създаденото да е конкурентноспособно. Затова не предлагат нищо или почти нищо.
Нали видя снощи по телевизията една превземуша от БАН - имала вече докторска степен и разработвала идеята за алтернативно гориво! Онова, което каза, ме накара да се запитам къде е бляла, докато са й преподавали В УЧИЛИЩЕ (не в университета) и дали изобщо има представа докъде са стигнали колегите й по света, които работят в тази област?
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както и РОСКОСМОС и ESA
Има един потребител, който досега само медийни изяви за събиране на пари прави,но все още не е извел и един турист в космоса.....
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАСА не е фирма
Хахахаха