Всяко седмо училище у нас – с е-дневник

Помага за комуникацията между училище и родители
Обновена: 27 фев 2018 08:23 | 27 фев 2018 08:23, Петя Славова
4
Всяко седмо училище у нас – с е-дневник
Снимка: архив, Булфото

Приблизително всяко седмо училище използва електронен дневник. Това показва проучване на образователното министерство чрез анкетиране на 2139 школа, което установило, че иновацията е въведена в 316 учебни заведения.

Към момента все още няма нормативно изискване за водене на електронен вариант на дневниците в системата на училищното образование.

Предстои обаче изменение на Наредбата за информация и документите за системата на предучилищното и училищното образование, в което е предвидено от учебната 2018-2019 година дневници да може да се водят в хартиен и/или в електронен вид.

Така преподавателите ще могат да влизат направо с таблета или смартфона, през който да вписват отсъствията, оценките и забележките на учениците. Една от идеите на промените е да се намали бумащината, пише "Монитор".

За целта институциите може да използват собствени софтуерни продукти, които осигуряват обработването и наличието на цялата информация, отразена в реквизитите на хартиения вариант. Промените предвиждат още информацията от електронния дневник да се съхранява на хартиен носител в срок от 5 години

Това на практика означава, че онлайн съдържанието може да се сканира и да се пази в архива на училището. Макар все още е-дневниците обаче да не са разписани нормативно, някои школа вече са въвели иновацията.

Едно от учебните заведения, в които иновацията е въведена още от преди около шест години, е 119-о СУ "Академик Михаил Арнаудов". Електронният дневник позволява съвременна и ползотворна комуникация между училище и родители, разказа директорът на училището Диян Стаматов.

От броени дни учебното заведение използва нова платформа за поддръжка на електронния дневник. Така родителите могат ежедневно да следят оценките, отсъствията, отзивите, програмата, домашните работи на своите деца.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай да източим едни пари - това е мотото на гробавите.. Като трябва да се съхранява и на хартия, какъв е смисъла от електронен дневник. Още повече, че личните данни на децата ще се публикуват онлайн и опазването им става грижа на училището - супер с новият GDPR. Още по-интересно ми е как се "сканира" онлайн съдържание..
2
0
 
6
 
! Отговори
Какво ли ще стане? преди 2 години
Има ученици с хакерски умения, а също и такива, чиито по-големи братя или приятели са хакери.
Ще поживеем, ще видим.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А 109 ОУ от скоро е и с е-карта за стола, която замества хартиените купони. Като забележете таксата за администриране на данните и обработка на профила (каквото и да значи това) е 18 лева на срок, или 36 лева на учебна година, на дете. Училището има 1074 ученика, което прави 38664 лева годишно, реално за нищо. Добре ли е? Мяза ми на комунизогеберасточенгесаро суджушка работа и е сравнимо с годишната такса за виза голд.