Сбъркана ли е системата? Родители съдят учители!

Това е много силно светнал индикатор, смята експерт
23 ное 2018 11:00, Красимир Ангелов
17

Родители масово повдигат дела срещу учителите на децата си, заради ниски оценки, които са получили. Скъсана ли е комуникацията между тях? Темата коментираха в студиото на "България сутрин" Юлиян Петров и Йордан Йосифов.

"Това е един много силно червено светнал индикатор, който показва, че комуникацията далеч не е изгубена, но е в едни формати, които се различават полярно от традиционните на родителско партниране", коментира Юлиян Петров от синдиката образование към КТ "Подкрепа".

Според него чрез дела ще се разрушат възпитателните пластове и отношението към дисциплината към съответната образователна институция. По думите на Петров проблемът е, че много родители отказват да комуникират с институциите и това води до такива ситуации.

"Ако има проблем, най-добре е да се търси комуникация с ръководството на училището. Със сигурност тези стъпки трябва да се минат преди да се стигне до съд и дори преди да се стигне до медии", обясни Йордан Йосифов от Асоциация "Родители" пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи, когато има проблеми, те трябва да се решават, но и когато не става по дружелюбен начин, трябва да има система за контрол и баланс.

Според него трябва да има индивидуализирани родителски срещи, в които родителите да имат възможност да говорят за академичните резултати и поведението на своето дете. В същото време и масовите срещи могат да имат функция, доколкото на тях се обсъждат теми за всички като тормоза в училище.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професията учител вече не е престиж. Отнеха им всички права,а им оставиха само задължения. Те не могат да нямат механизъм да влияят на дисциплината в час, освен с оценките. Лошата дисциплина пречи както на учителите да работят,така и на децата, които искат или са ги изпратили да научат нещо. Не веднъж детето ми е правило запис на час, като ми заявява, че ходенето на училище е пълна загуба на време за децата, които искат да учат.
16
0
 
3
 
! Отговори
rosenbosen преди 5 години
*** народ - слаба държава!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
Спас преди 5 години
"Според него трябва да има индивидуализирани родителски срещи, в които родителите да имат възможност да говорят за академичните резултати и поведението на своето дете."Окей де, аз не съм ученик от близо 6 години и няма да лъжа, не помня много по отношение на родителски срещи и като цяло среща между учител и родител. Помня само, че всеки учител си има ден и час за всеки един родител решил да разбере какво се случва с детето му. Няма нужда от "индивидуализирани родителски срещи".....
14
0
 
24
 
! Отговори
Георги преди 5 години
тъпaнарите които завършиха с 3 по милост, сега имат проблем, че децата им са по-слабоумни от тях :D хаха
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АзСбъркани са хората в тази държава, особено мамичките.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е лесно. Учителите да пишат шестици на всички ученици и после се чудите как е завършил пък не може да чете.
11
0
 
4
 
! Отговори
Киро Спиридонов преди 5 години
до БАКДа! Трябват камери в кабинетите на политиците. И да вървят по цял ден като Биг брадър. Какво подписват и т.н. Така ще оправим работата.
10
0
 
5
 
! Отговори
Бак преди 5 години
Трябват камери. В гимназията на синът ми, който е 8-ми клас има и той ми каза, че 2 момчета са си играли на телефоните и директора е влязъл и ги е взел. Казал е след часа да си го вземат.
9
0
 
6
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Правилно!!!Нека му се кара,но не и да го бие,да не би да му е родител???Шамар и задвратник да,ама да го пребива....
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе, какви са тия глупости да съдиш учител че детето ти е неподготвено? Ако смяташ че "малкото ти генийче" е подготвено, накарай го да се откаже от оценката си и го пусни на изпит пред комисия
7
0
 
12
 
! Отговори
Да важи само изпита преди 5 години
Това съдене за оценки е заради бала за гимназии в 7 клас. По новия закон от МОН се събират оценките от 5,6,7 клас. Всеки родител иска детето му да влезе в най-престижното училище. Има учители, които искат да лансират определени деца и на тях пишат 6. Помня, когато бях в 7-ми клас, класната ми, която беше по литература даваше платени уроци на някои деца от класа ни и САМО на тях писа 6. Да важи само оценката от изпита. Не да смятат 100 различни оценки, без това смятат грешно бала накрая.
6
1
 
29
 
! Отговори
пенсионер 76 г. преди 5 години
ДОЖИВЯХ ЧЕ ДАЛИ Е УМНО ДЕТЕТО СЕ РЕШАВА В СЪДА ..СМЯХ В ЗАЛАТА ..
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както и в много други областти хипи-гей либерастията доведе до тежки деградантски изкривявания! Децата са винаги жертви, мамините "гении" не може да получават ниски оценки, не може учителите да им се скарат, да не говорим да им ударят по един диспициплиниращ шамар, за да може лигьолото да разбере, че е в училище има ред. И така си отглеждаме едно бъдещо поколение от *** егоистични мамини детенца със съмнителни знания и умения.
4
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Сбъркана е държавата и всичко в нея.
3
2
 
22
 
! Отговори
рибки Гупи преди 5 години
Тези т.нар. експерти въобще влизали ли са скоро в някое училище , та да видят кой кого трябва да съди , заради лигавuте гамeнчema , на които им липсват първите 7 ?! Или важното е да си оправдаят заплатите с "изводи" ,изсмукани от пръстите ?!Няма ли да се излъжат да признаят , че проблема идва от такива като тях , които целенасочено унищожават българското образование, което е основната причина , а не да ми коментират следствията - ние тях ги знаеме !
2
3
 
26
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Ами тези деца са бъдещето на държавата. За това, е редно от малки да разберат, че трябва да се трудят за успех. Но когато родителите са кофти мат'рял няма какво да се сърдим на детето. На даскала му е най -лесно - пише му тройка да му се маха от главата. Но после тоя неизучен пън друго освен незаконно уловеня таранка от багажника няма да продава!
1
3
 
51
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
"Родители масово повдигат дела срещу учителите на децата си, заради ниски оценки, които са получили."Решението е много лесно, пускат му на маминото синче в съда един тест да решава пред съдия и комисия и то ще си каже... кво и що. Да не говорим, че един даскал няма никва изгода да пише лоши оценки. После същите тея родители пищат, що ни е оссссрана държавата, е как да не е като няма образование и възпитание и вие допринасяте с пълна сила затова бе!!!