След изпитанието пред здравната система – как ще се справят училищата

Нещата ще се променят динамично заради коронавируса
27 авг 2020 22:10, Нели Христова
10

 

Учебната година стартира присъствено! При какви условия?

 Ако през предходните месеци имаме изпитание за здравната система, сега то е за образователната. Това каза пред Bulgaria ON AIR директорът на столичното 119-то училище Диян Стаматов.

"Ден за ден нещата ще се променят много динамично що се отнася до организацията на образователния процес", допълни той.

По думите на Стаматов е важно на входа да има дезинфектантите и учениците да бъдат насърчавани да ги ползват, както и максимално чисти маски.

"Отговорността трябва да е всеки ден. В едно голямо училище да обясниш на децата, че не трябва да си говорят с такива от други класове е на практика невъзможно. Не си представям как петокласници ще стоят затворени 6 часа в една класна стая, което вероятно ще доведе до агресия между тях", допълни събеседникът.

Според него родителите искат да видят дали децата им са в правилните стаи в училище. От 15 септември ще  има опити максимално много часове да бъдат изнесе извън класните стаи, като изпитанието ще е най-голямо за големите училища.

"Количеството дезинфектант, което имаме, осигурихме сами, както и течен сапун - за поне 2 месеца. Ще следим стриктно за хигиената", заяви още Диян Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Вече ще е трудно да накараш някой да замества някого. Никой не е длъжен допълнително де се души в маската с чуждите часове. Много ще се разболеят, но и много ще злоупотребяват с болничните, както досега.
7
0
 
4
 
! Отговори
Заинтересован преди 3 години
По Нова днес слушам един директор говори пълни глупости.Направил бил застраховки живот на възрастните и хронично болни учители,които щели да покриват разходите,ако някой се разболее.Абе алънколу,като пукна малко преди пенсия за какво ми са твоите пари?Стигнали сме върха на простотията.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен учител преди 3 години
При болни учители ще се продължи както и досега - в час влиза някой учител със свободни часове, педагогическият съветник, психологът, ресурният учител, логопедът. Разбира се в краен случай търсят външен учител, най-често пенсиониран или безработен. Има една програма на МОН, която е за тази цел. Осигурено е финансиране, но в заповедта на директора заместването е безплатно.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При болни учители какво ще се прави? Има ли кой да ги замества? Или важното е децата да са в сградата и да се бутат в поРноградският транспорт без значение, че при наличие на заразен те стават контактни, както и родителите им. Кой ще плаща тестове всяка седмица?
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен децата с астма, има и с диабет.За тях какво измислиха тези некадърници? Вместо лятото да решават проблемите на дистанционното обучение, които са толкова много, те говорят небивалици.
3
1
 
14
 
! Отговори
Яко преди 3 години
Тия от министерството яко ще бъдат съдени след време. Те и германците си мислеха, че добро правят в близкото минало.
2
5
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
За 30 г.ако не знаеш как да поддържаш хигиена, няма кой да те научи.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За училищата е ясно. ОК. А нещо за детските градини измислихте ли - или там хора няма?Питам защото в детските градини персонала е около 45% над 50 г. В училище децата все пак разбират донякъде думата дистанция. В детската градина не само не осъзнават какво е дистанция,а и са спонтанни - прегръщат се, разменят си играчки... хранят се и спят на по - малко от метър един от друг. Едно дете като кихне и половината група са болни след 2 д. От опит знам. 30г. съм в ДГ. Но за градините и Вълчев чълчи.