6200 осмокласници вземат помощ за първи път тази година

Срокът за еднократната помощ и за първокласници е до 15 октомври
8
6200 осмокласници вземат помощ за първи път тази година
Снимка: БГНЕС

Семействата на записани в 1 и в 8 клас деца имат право на еднократна помощ от 300 лева за началото на учебната година. Служебният заместник-социален министър Надя Клисурска уточни, че срокът за подаване на заявленията е не по-късно 15 октомври.

За да получат тази еднократна помощ от 300 лв., няма да има доходен критерий и това е възможност основните пособия, които са необходими за учениците, да бъдат закупени без затруднения от всички семейства, посочи тя, цитирана от БНР.

За първи път през тази година осмокласниците получават подкрепата и вече са отпуснати средства за 6200 деца. Заявленията се подават до дирекциите "Социално подпомагане" по настоящия адрес. Това може да стане лично на място, чрез лицензиран пощенски оператор или чрез системата за сигурно електронно връчване с ПИК от НОИ или електронен подпис.

Помощта се изплаща на два транша. Първата половина след влизане в сила на заповедта за отпускането, а втората в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище.

Вече отпуснати средства подлежат на връщане, ако детето не постъпи в училище, когато ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок или ако в рамките на  един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.


8
Още по темата: Помощи за деца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
6200 ми се струва прекалено малко за всички осмокласници в България. Щом като е отпаднал подоходния критерий, значи това са всички. Ромите рядко достигат до този клас, значи 99% това са български деца. Демографската криза е ужасно голяма, ако наистина това са всичките осмокласници на България.
7
0
 
2
 
! Отговори
ДОКОГА преди 1 месец
САМО РОМЧЕТАТА ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ ПОМОЩИ > МАХНЕТЕ ПРАГА В БРУТО НАЙ-ПОСЛЕ !
6
0
 
5
 
! Отговори
Елемаг преди 1 месец
6000 едно време бяха осмокласниците само в един голям областен град.Сега са в цялата страна.А вие философствайте,па ГРОб,па МАЯ, па Доган...Държавата умира.А това с тия пари е абсолютна глупост.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо само за тях??????
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ще ми даде пари? Кой ще ми даде парии?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам за всички ученици в гимназията безплатни учебници. Знаете ли колко са скъпи учебниците?
2
2
 
4
 
! Отговори
я па тия преди 1 месец
е от къде пари бе , нали Борисов е опоскал хазната ?
1
1
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Това са моите пари!