Петокласници четат в училище книга с текст: "Ти се събуди и ми го..."

Тя е част от инициатива за подкрепа на четенето
Обновена: 18 апр 2023 11:11 | 18 апр 2023 10:24, Стела Стоянова
358
Петокласници четат в училище книга с текст: "Ти се събуди и ми го..."
Снимка БГНЕС

Вулгарни откъси от детска книжка възмутиха родители на петокласници от Хасково. Книгата на писателя Николай Теллалов "Да пробудиш драконче" е определяна от критиците като "етнофентъзи" и е в челните места в родната класация за детско произведение на десетилетието.

Четивото, в което има еротични елементи и вулгарни думи, не е включено в учебната програма. То е част от инициативата за насърчаване на четенето „Разказвачът на приказки“, която влиза и в училищата, където самите автори на книги четат откъси от книгите си, а след това, ако децата поискат, могат да си ги купят. Инициативата е с подкрепата на МОН и Държавната агенция за българите в чужбина.

Родителите посочват като пример следния откъс:

- Даже се посдърпахме тогава. Та, значи, върнахме се после тука скарани и хоп, направихме бебето, тъй ли?
- Да, струва ми се....
- Изобщо не се ******* онази вечер. Единствената, когато си преспивала тук, и не сме правили нищо.
- Грешиш. По едно време ти се събуди и ми го *****.
- Абсурд – хладно отрече Радослав, а ушите му пламенееха.

„Това е иначе един чудесен проект за насърчаване на детското четене. Не съм чела тази книга, но случайно попаднах на страница, в което има много вулгарни и нецензурни изрази, които не са нормални за използване от деца в 4. и 5. клас. Нашето ръководство в училището е взело мерки още преди празниците и са уведомени институциите“, казва пред bTV Живка Банчева, майка на ученичка.

„Тази инициатива беше продължение на „Седмицата на детската книга“. Ние прочетохме всички анотации, които ни представиха, и ги обсъдихме с директорите на училищата“, обясни началникът на Регионалния инспекторат на образованието в Хасково Велеселина Павлиткова. Очевидно обаче прочетени са били само анотациите, а не книгите.
Според Павлиткова книгата е подходяща за ученици от по-горните класове, тъй като е "топ фентъзи" сред детските романи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още по темата: Да пробудиш драконче
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
0
 
20
 
! Отговори
Койт не ще даскал преди 1 година
Така е, защото в училище може да влезе всеки външен, който заяви: Имам инициатива". Законът го допуска. Затова учениците са ги налазили всякакви неправителствени организации и ги занимават с полови въпроси по свой вкус. Народецът, понеже все му се струва, че учителите не са достойни за безценните му дечица, веднага приветства почина друг някой да им преподава. Другият някой най-често такива ги върши.
265
13
 
26
 
! Отговори
Кара преди 1 година
Цялото Министерство на образованието да бъде уволнен,а президентът Румен Радев да изчезва от хоризонта.Долни ***. Двамата с Десито са разведени и дават отличен пример за морал.
264
1
 
23
 
! Отговори
Не че нещо преди 1 година
Ама авторът е малко съмнителен;)
263
5
 
29
 
! Отговори
Юрист преди 1 година
Родителите трябва с общ иск да заведат под съдебна отговорност училищния директор и районния инспекторат. Директорът е длъжен е да знае съдържанието на всяка книга и учебник за всяка училищна възраст. И докато тече делото, да бъде отстранен от длъжност!!!!!
262
3
 
8
 
! Отговори
Исус преди 1 година
До Писател Сакън. Много е тясно котето. Требва некое по-тлъсто куче.
261
0
 
18
 
! Отговори
М'глата преди 1 година
Не знам какви са директорите,но ако гледаш трите национални тв,има само едно у-ще 51-во "Ел.Багряна" и един директое-боядисаният и директор,с излъчване на ....ще спестя еврозоната!
260
7
 
16
 
! Отговори
Ника преди 1 година
Не е задължение на службогонците в Министерството да четат всяка глупост,написана от някого.Издателствата обаче са ДЛЪЖНИ да го правят .А дали ще алармират за неподходящи слова,е въпрос на политика.
259
8
 
51
 
! Отговори
Брикс преди 1 година
Някой от министерството е взел пари под масата от Америка за България или от Отворено общество !Елементарно Уотсън !
258
10
 
37
 
! Отговори
Антинатовец до 299 преди 1 година
Разбира се че Сорос и САЩ са виновни . Знаеш ли че има директори на СУ които са третополови? Точно днес видях един такъв екземпляр на гости на наша директорка в СУ. Не можеш а кажеш от кой пол е в никакъв случай защото и той самият не знае какъв е.За един директор от София област става дума. През соца обратни нямаше камо ли откачени директори които странно защо шефове на инспекторати са ги назначили на този пост.
257
10
 
13
 
! Отговори
civis преди 1 година
До Спомени:) 3-ти клас бъркане по гащите. Във Факултето ли ти беше СОУ-то :D ?
256
28
 
20
 
! Отговори
До Антинатовец преди 1 година
Сорос ти виновен пак? "На кой му пука какво учат учениците" - със сигурност на родителите не ви пука какво учат децата ви, щото ако ви пукаше, нещата нямаше да са така като ги описваш!!! Чалгата по телвизията, телефона пред нуса и да седи да мълчи да не ми се бута в крата - това е "грижата" за детето в съвременото българско семейство!Ама НАТО, ЕС и сорос са виновни за това, нали?!?
255
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, то от по рано даже, чуват тате кво прави с мама от съседната нему стая.
254
10
 
39
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
От 30 години лайнарите от МОН купени от Сорос съсипаха нашето образование до пълен провал. Във Вузовете местата повече от абитурентите щото се навъдиха хиляди филиалчета и професорчета и ето ти упадъка. На кой му пука какво учат ученици и защо не се учат достатъчно нашите класици?Ок Козяк 16 така нарежат.
253
2
 
45
 
! Отговори
Питко Майнера преди 1 година
Чалгата изгражда, книгата разгражда - това е другари! Разголените силиконки които децата ви гледат още преди да са проговорили, възпитават у тях традиционни, православни ценности!!! От книги само могат да се развратят!!! Не четете книги, гледайте Пайнер!
252
1
 
64
 
! Отговори
Нет преди 1 година
С един колега от Австрия миналото лято седнахме на заведение и имаше детски рожден ден с аниматор ... на телевизорите беше пусната Планета Пайнер и колегата вика - "Какво става тука, какви са тези еротични програми по телевизията в заведение за хранене, ранен следобяд е все пак!" Добре, че не разбираше какво се пееше в песните които аниматора пускаше да ги познават децата - "Напипай гоо" ... и те крещят Азиииссс!Толкова за евроценостите дето ви "тровят" децата!
251
32
 
8
 
! Отговори
Спомени преди 1 година
Спомням си 3 глас, това е 1987 г, трети клас!!! .... натискахме съучиничките по ъглите на стаите и тогава се появи един израз който се носеше през целия випуск до завършване "полека бе, ще ми скъсъш руските гащички" ... на едно момиче техните тъкмо се бяха върнали от Съюза и и бяха донесли подарък - руско бельо! Голяма работа било! Та това беше през "кумунизъмъ", 3 клас! Вярно ядохме и бой от даскалиците като ни гепат да гоним момичетата, сега бой няма!Ама и друга разлика няма!
250
35
 
2
 
! Отговори
Лека нощ деца преди 1 година
Моето първо поурноу беше във 2ри клас и спрях да бъда дете в 6ти. Сега съм студент и за нищо не съжалявам. Даже се радвам, че отрано се наслаждавам на живота. Яко йеванье за всички и мир вам! Хахаха
249
0
 
26
 
! Отговори
същата преди 1 година
работа,когато пускаха нецензурните песнички в детските градини на КРИСКО
248
11
 
16
 
! Отговори
Ко? Не! преди 1 година
Дали на детето си смартфон с достъп до цялото порно на света, ама от книги щяло да се разврати! Они се псуват и се бъркат по гащите още от трети клас, *** "евроценостите" виновни! Споко бе, те децата ви до 12 клас я прочетат 3 книги, я не! Опасност от книги да се развратят НЯМА!!!
247
34
 
10
 
! Отговори
Оля преди 1 година
До 238 Щото руските ценности са по- големи,чифтосфат се където им падне- по паркове, плажове,трамваи ..,ама еснафа нали е ограничен се е втренчил в европейските цености особено копейковци.А се разкарай и ако можеш чети повече ,може пък да погледнеш и да видиш нещата такива каквито са,а не да дрънкаш глупости