Нужно ли е военното обучение на учениците в 10 и 11 клас?

Коментар на Диян Стаматов и Пламена Николова
28 апр 2023 09:17, Анисия Иванова
171

Учениците от 10-и и 11-и клас от следващата учебна година ще имат часове по военно обучение. Идеята получи одобрението на Министерския съвет.

"Военното обучение има за цел да информира учениците и малко да ги запали за военна служба, но нищо повече. Пет часа в първи срок, 5 часа във втори срок. Това не е ново, има го от десетина години. Досега беше в 9-и клас, сега малко се качва нагоре. Това е решение на Министерството на отбраната, а не на МОН. Много от хората си въобразяваха, че учениците ще тръгнат с "Калашници" в училище. Това няма да стане, нито ще сложат противогази", заяви директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

"Досега военни се срещаха с учениците няколко пъти годишно, за да ги информират какво има в българското въоръжение, как са облечени различните армии. Много от учениците няма как да са се запознали с облеклото и оборудването. След това - с рекламна насоченост за кандидатстване във военно училище, в което няма нищо лошо", каза още гостът.

По думите на Стаматов ролята на хората, които ще работят с учениците, е много голяма. Колкото по-добре подготвена е съответната тема, толкова по-голяма запознатост ще има. Училищният директор отбеляза, че тези часове са в рамките на Часа на класа, който има различни раздели - един от тях е свързан именно с военното обучение.

"Възрастта на 10-и и 11-и е предразполагаща за сериозно възприемане на подобни теми, които са значими за тяхната професионална ориентация. Не се коментират наредбите на военното и образователното министерство, те се прилагат", подчерта Стаматов и добави, че тези часове са малък брой и не променят нищо в подготовката на учениците.

Пламена Николова от Асоциация "Родители" каза в ефира на "България сутрин", че за военно обучение се отделят сериозни средства по националните програми, докато в същото време спира финансирането на ключови политики и тече абсурден дебат защо децата трябва да получават здравно и интеркултурно образование.

"Имаме подозрения, че Министерството на отбраната по спорен начин решава свой проблем с резерва, като задължава учениците да преминат през него. Големият въпрос е защо военно обучение, а не каквото и да било друго. За мен съдържанието граничи с времена преди Желязната завеса. Опитват да създават напрежение в населението. Няма война, но постоянно се нагнетява напрежение и младите хора си мислят, че имаме враг и трябва да се готвим за война", изтъкна Николова.

Стаматов контрира, че в случая няма нищо националистическо и опасно, а за здравно образование се отделят доста средства, докато за военната тема почти никъде не се отделят ресурси и време.

"Може и без този модул в подготовката на учениците. Българското образование се намира под сериозна заплаха от драстично изоставане в подготовката на учениците. Дължи се на безвремието, в което тънем вече година и половина. Това дърпа образованието ни все по-назад. Увеличението на заплатите е необходимост, но няма да промени качеството на образованието", добави Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
1
 
! Отговори
MAKE LOVE преди 11 месеца
ДИЯНЧО И ПЛАМЕНКА НИШАНИ ЗА ЛЮБОВ СИ ПРАВЯТ: "О, МОЯ НЕЖНА ДУЛЦИНЕЯ,НЕ МЕ ОБРЪГВАЙ ТИ." - "О МОЙ РОМЕО,САНЧО ПАНТА МЕКИЧОК ТИЙ АВТОМАТА.."
152
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой няма да се бие за олигарсите, които управляват България в момента. Те стопиха държавата с 3 милиона за 30 години. Никой не иска да живее тука, камо ли да мре за тия дето го управляват.
151
3
 
5
 
! Отговори
до ancorbat преди 1 година
Пич ти ходил ли си в казарма изобщо? Имаш ли войнска специалност или звание? В резерва ли си? Ако да, то тогава яко си блял в казармата за да пишеш тези глупости. Ако не то тогава изобщо не пиши по темата...Адекватна военна подготовка не се получава с гризане на химикала на чина в класната стая а със усилия и пот на полигоните...всичко останало са приказки за наивници
150
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата ни не са публична държавна собственост и никой не може да разполага с тях със наредби и решения!!! Най малкото ни дължат обществено обсъждане!!! И понеже всичко, като подготовка в училището е ок стигнахме до надграждане с военно обучение ...
149
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Категорично-неЗагуба на време и излишни разходи.Нищо не се научава.
148
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Училищата не са казарми за да има военно обучение.Сега ще почнат и други, кой сексуално обучение, кой религиозно и т. н.
147
1
 
9
 
! Отговори
до 140, за Сталин преди 1 година
Душо, нещо за събитията от 2014 да кажеш? Кой нападаше мирни хора в Донбас и Луганск? Айде не ми почвай с това, че Путин един ден се събудил и наредил атака, моля ти се.
146
2
 
2
 
! Отговори
ankorbat преди 1 година
Чета *** коментари по темата и се чудя: простотията по рождение ли е, или се придобива. Особенно ми допадна коментара , че не сме нападнати, и не сме във война, и затова това убочение не е необходимо. Смях. Ами когато ни нападнат тогава тепърва ще се обучаваме ли, или ще се браним.?? Как досега през годините на никой не му уря главата, че за да имаш мир,ще трябва да си готов за война. Да не говоря за великата грешка която е допуснал великия цар Борис 1, като е отменил военната повинност.
145
1
 
12
 
! Отговори
Бай ви к... преди 1 година
С тези пари уж за обучение ...Направете заплата на кадровия войник 2000лв и ке се реши проблема ...ке има желаещи за пушечно мясо...
144
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари от бюджета ще отидат на вятъра.
143
2
 
18
 
! Отговори
До 144 преди 1 година
А България нападната ли е? Във война ли е? Ако не е защо да обеучанат децата в училище?!
142
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия, Путин. Две думи и една запетаВ. Лююйка очаквам 1000 коментара най малко!
141
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не да защитават родината ( защото тя не е нападната) а да защитават други държави в чуждестрании мисии на САЩ!" --- Украйна ли беше нападната или Русия? Аз се родих вчера и не съм запознат. Не ми дреме, просто искам да разпаля кавга и да ви гледам сеира. Тъкмо си направих една мазна пържола, голяма, със сланинката шарено по краищата, купил съм си бира имам и пържени картофи, пускам ви на големия телевизор екрана и ще се смея какви коментари пишете.
140
3
 
9
 
! Отговори
Сергей преди 1 година
Подготовка за война,ако до няколко години кризата в Украйна продължава
139
5
 
18
 
! Отговори
В ЕС и САЩ преди 1 година
Няма такова обучение! Само в Полша и България! Сещайте се защо..
138
4
 
13
 
! Отговори
Ще ги обучават преди 1 година
Не да защитават родината ( защото тя не е нападната) а да защитават други държави в чуждестрании мисии на САЩ!
137
12
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До Изопачават историята 138 Не Сталин е злодей 2023 г. , а Путин. Хитлер напада Русия вероломно , а Путин напада Украйна мироломно.Така ли е ? Така е . Руснаците не си взеха никакво поука от ВСВ , и сега Путин прави същото като Хитлер. И ще свърши като Хитлер.
136
0
 
15
 
! Отговори
Изопачават историята преди 1 година
1945 Хитлер е бил злодей, а Сталин освободител!2023 Хитлер е освободител, а Сталин злодей! Докъде стигнахме..
135
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До долния/нама да е зле възрастните в България да прочетат малко нецензурирана история и медии преди да пращат българскити деца на Източния фронт! До защитават интересите на САЩ в Европа!
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НИЕ СМЕ УЧИЛИ ЦЕНЗУРИРАНА ИСТОРИЯ И В МОМЕНТА СМЕ С ЕМОЦИИ ЗА И ПРОТИВ РУСИЯ! НЕ СЪМ СИГУРНА КАК ЩЕ ПОСРЕЩАМЕ НЯКОЙ, КОЙТО ИДВА НА МЯСТОТО НА ЕДИН РЕЖИМ ПРИ КОЙТО СА ИЗМЕЛИ ХАМБАРА А СЛЕД ТОВА ОТ ГЛАД УМИРАТ ВЪЗРАСТНИТЕ МИ РОДИТЕЛИ И ДЕЦАТА! НЕМЦИТЕ ИДВАТ НЯКОЛКО ГОДИНИ СЛЕД ГЛОДОМОРА! ТЪЖНА ИСТОРИЯ И ПРОДЪЛЖАВА !ЖАЛКО, ЧЕ НЯМА РАЗУМ В ЧОВЕШКИТЕ СЪЩЕСВА!