Няма да разменяме сестрите за терориста Меграхи

Сестрите ни са невинни, а Меграхи е осъден за взривяване на самолета над Локърби и за смъртта на други хора, обяви министър Калфин
6 фев 2007 08:39,
Няма да разменяме сестрите за терориста Меграхи
Според министър Калфин случаят със сестрите и този с Меграхи не трябва да се поставят един до друг. Снимка: Булфото

България ще предложи нови преговори и ще избере подходяща дата, съобразявайки я с това, че 17 февруари е последния ден за обжалване на смъртните присъди на медицинските ни сестри, заяви пред bTV външният министър Ивайло Калфин, цитиран от БГНЕС.

След постановяването на присъдите на българките на 19 декември в София е имало една среща, в която не е участвала само Либия, като нейния представител е дал обяснение, че има ангажимент същия ден, каза Калфин и допълни, че няма тайни преговори за освобождаването на българските медицински сестри.

На въпрос дали сестрите могат да бъдат разменени с терориста от Локърби ал Меграхи, Калфин отговори:

Това са много различни случаи. Ако Либия търси някаква политическа компенсация, едва тогава случаят с нашите медицински сестри минава от съдебната в политическата сфера.

Няма как да бъде извършена размяна между медиците ни и терориста от Локърби - сестрите ни са невинни, а Меграхи е осъден за взривяване на самолета над Локърби и за смъртта на други хора, каза Калфин.

Мисля, че не е редно случаите да се поставят на една плоскост и да се започне търговия с тях.

Делото трябва да се реши със собствени аргументи, да не се обвързват с други аргументи, защото това рискува да ни изпрати в задънена улица и за това настояваме да се изчерпат максимално бързо всички съдебни аргументи.

Делото в Либия, както и всеки обществено чувствителен проблем може да бъде опасност за всяко едно правителство, ако то не покаже достатъчно адекватни мерки, които взима, добави външният министър. 


Спонсорирано съдържание