Старомодното БГ школо отблъсква децата

Психолог: Повечето учители са пред пенсия
30 ное 2010 07:43,
289
Старомодното БГ школо отблъсква децата
Снимка: БГНЕС

Учебната година трябва да започва за всички ученици на определена дата, но да се даде възможност отделните ваканции, различните почивки между ваканциите, "зелените" училища - да могат да бъдат училищна политика. Това е предложението на Иван Игов - председател на секция "Училищна психология" към Дружеството на психолозите в България.

Специалистът коментира темата възможна ли е промяна в продължителността на различните ваканции, породена от училищните протести в страната срещу по-кратката зимна ваканция.

Трябва да се даде възможност на общинско ниво или да бъде училищна политика - всяко училище или община да могат сами да определят ваканциите. Те трябва да бъдат решавани на регионално ниво на базата на разговори и преговори между родители, ученици и учители, смята Игов, който беше съветник за средното образование, когато министър на образованието, младежта и науката беше Йорданка Фандъкова. 

Според Игов зад ученическите протести стои обаче нещо много по-съществено - нереформираното образование, което отблъсква учениците, защото е изцяло архаично, основано на сбъркани методи, а повечето учители са пред пенсия. 

Ако не успеем правилно да прочетем този протест, а реформата, която се бави, усуква, прехвърля се от една чиновническа папка в друга, ще се стигне до това, че много скоро учениците ще намерят различни доводи да не влизат в час, заяви Иван Игов.   

Друг фактор при обсъждането на ваканциите е например този, че в "селските райони децата помагат за прибирането на реколтата в края на лятото и в началото на есента", отбеляза психологът.

Трябва чиновниците да си "избият от главите", че в кабинетите в центъра на София знаят какво се случва във всяко отделно училище в страната, каза Иван Игов. 

Ученици от страната продължават да организират протести във Фейсбук, тъй като през тази учебна година коледната ваканция ще завърши на 2 януари.     

От МОМН съобщиха, че коледната ваканция е толкова кратка заради матурите и изпитите след седми клас, които са в края на втория учебен срок. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: училище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
1
 
4
 
! Отговори
Факт! ☺&am преди 13 години
От първи до четвърти клас всичките ученици вдигат ръцете за отговорите на всякякви въпроси на учителите. А от пети клас нагоре все по-малко вдигат... от осми клас нагоре - никой не вдига! Факт!
282
1
 
7
 
! Отговори
учителка преди 13 години
Към момента цялата система на образование си "плаче" за промяна. Нови програми, пълен хаос. Децата са затрупани от учебници, които вместо да привличат с информация, ги отблъскват. Много учебно съдържание, несъобразено с възрастта. Да не говорим за т. нар. интегрирано обучение - западен модел, привнесен, но побългарен и станало "от главата, за краката".
281
1
 
0
 
! Отговори
учителка преди 13 години
Към момента цялата система на образование си "плаче" за промяна. Нови програми, пълен хаос. Децата са затрупани от учебници, които вместо да привличат с информация, ги отблъскват. Много учебно съдържание, несъобразено с възрастта. Да не говорим за т. нар. интегрирано обучение - западен модел, привнесен, но побългарен и станало "от главата, за краката".
280
5
 
5
 
! Отговори
Caleb преди 13 години
Българското училище е не просто старомодно - направо се и ВЕХТО. А методите на учителите биха накарали нацист да се изчерви.
279
1
 
11
 
! Отговори
една тъпа ... преди 13 години
Проблемите са много и разнопосочни и едва ли един коментар би ги изчерпал,но това което е видно и безспорно,е че като общество нямаме отношение към училището,защото се ходи на училище ,за да се УЧАТ,а не да скучаят.Децата не искат да учат/не всички,но поне 80%/ и си търсят всевъзможни извинения,а родителите...Дали крави или ***-не знам,но изразите са многозначителни...Не ви прави чест!Жалко!
278
2
 
23
 
! Отговори
анонимна преди 13 години
За това, че образованието не е наред, не търсете вината в учителите пред пенсия. Мене ме принудиха да се пенсионирам-заради младите колеги-да съм им дадяла път на развитие. И моята млада колежка пише НАПРЕДВИД, М.О./разбирай методическо обединение/.Пенсионираха ме предварително като Главен учител-първият в историята на образованието /сигурна съм/, въпреки че нямам допуснат и скъсан ученик на зрелостен изпит . Само да се развяват дипломи-не става. Искат се знания и можене, уважаеми млади колеги.
277
4
 
25
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
А какво трябва да бъде училището? "Модерно" с лаптопи в стаите ли? Или да се ходи по избор 2 седмици в месеца? Колкото повече простотии се измислят толкова по-глупави ученици ще растат. Вместо да се измислят начини за "задържане на вниманието" трябва просто да се стегне положението. Само че за да е стегнато трябва да има шанс за наказание - изключване. В момента директорите се чудят как да измислят още някоя бройка-ученик и за да изключат някого той трябва да извърши поне убийство.
276
10
 
6
 
! Отговори
Castor преди 13 години
Старомодното БГ школо, отблъсква и учителите! Някаква *** крава, дето нищо не знае, ще взима повече от мен, защото имала много стаж! Защо?!
275
4
 
5
 
! Отговори
стг преди 13 години
аз се чудя друго, за какви промени в образованието говорите, като то не се е променило ни най малко, само с 2 уточнения че всяка година се заработва от нови учебници и че изпълнители са по калпави , учи се точно по същия начин по който се е учило преди,няма никаква разлика,образователната система има следното предназначение, да имат работа учителите и да има кой да бави децата , това е.Проблема не е в реформите му а в липсата им
274
1
 
6
 
! Отговори
Анонимника преди 13 години
Е то с повечето е така, аз таман завърших магистратура и даже не мога да вредя на работа по специалността си, но имам предвид, че трябва да седнеш на д-то, да дадеш най-доброто от себе си и чак тогава да се надяваш и на малко късмет, който обаче не спохожда често и всички. Истината е една живота е нечестен и децата трябва да го проумеят от сега.
273
1
 
3
 
! Отговори
с. преди 13 години
Ти ако си мислиш,че ако имаш 5 тапии ще работиш нещо друго жестоко се лъжеш скъпа!В родния Бантустан така стоят нещата!Аз например съм с две магистратури и работих по специалността си точно 2 години!В Столична община за бих казал не малка,а унизителна заплата!И никога повече не смятам да се захващам с нещо подобно!Работя в съвсем различна сфера!Та така....
272
2
 
6
 
! Отговори
boza преди 13 години
Obrazovanieto ne se gradi samo v uchiliste,gradi se i v kusti i zavisi i ot roditelite dali ste imat obrazovano dete--kakto se kazva : "nasila hubost ne stava " .
271
2
 
4
 
! Отговори
Анонимника преди 13 години
А и много ми е интересно, след 5 години, когато трябва да работят, но са прекалено неграмотни и ги вземат само като сервитьори, бармани, чистачи, продавачи и др. подобни дали ще протестират, че на Коледа и Нова година не само няма да почиват, ами и ще работят.И на мен ми дойде нанагорно, че на имам изпити от 3 или 4, не да ходя да се шлея в "даскало", а да се потя на на труден изпит, но се стегнах и седнах на д-то.
270
2
 
2
 
! Отговори
Анонимника преди 13 години
Прав си дай всички само до 8 клас и ще цъфнем и ще вържем :)
269
1
 
7
 
! Отговори
edna bg преди 13 години
Децата имат право да протестират- за първи път коледната ваканция свършва на 2.01. А в министерството измъдриха поредната глупост,(чисто измиване на ръцете!!!) По-добре да не се оправдават с разните изпити, а да насрочат датите за матури и изпити след 7 клас за времето след 31 май, защото на практика миналата година май месец не се учеше - сливане на празници, неучебни дни заради матури, външно оценяване за едни и пак неучебни дни за други!
268
12
 
4
 
! Отговори
268 преди 13 години
Според мен от цялото средно образование човек нищо не научава . Защото повечето предмети са за пълнеж. Най-важно е образованието от 1 до 6 клас Другите класове са една голяма простотия.
267
3
 
16
 
! Отговори
Анонимника преди 13 години
До 246Аз съм на 25 години и никога, подчертавам никога не ми се е случвало да не поздравя, учител, а с повечето дори и след като съм завърших съм се спирал и сме си приказвали. Дори и тези които не съм харесвал по една или друга причина поне съм ги поздравявал все пак това са хората които са ме направили такъв какъвто съм, помогнали са ми да се изградя като личност.
266
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Винаги трябват простаци, някой трябва, да хамалува, ама сега тате дава, ама тате не е вечен.Имах прдвид хамали и ***, нека има, така се прави туризъм.
265
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ич?
264
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой казва, че "дъртите" са хубава стока? То тук останаха само хора, които никакъв друг език освен български не владеят (и българския толкова), или имат добре платена работа (около 3-5% от работещите). Останалите са зад граница.