"Гражданската отговорност" вече ще е електронна

Катаджиите ще проверяват за застраховката с sms-и
1 юни 2011 22:00,
55
"Гражданската отговорност" вече ще е електронна
Снимка: архив Булфото

Вече стартира издаването на електронна полица по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите. 

Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев представи новата информационната система, чрез която ще се издават полици по застраховката.

След въвеждане на данните, необходими за издаване на полицата, електронната система ще генерира определен код в реално време. По този начин ще отпадне необходимостта от отчитане на полиците и ще се прекрати лошата практиката на отчитане с голямо забавяне.

Тоест полиците ще се виждат в системата от момента на сключването им и ще отпадне притеснението на потребителя, който е сключил полицата, но не си я открива в системата поради забавено отчитане.

Още в момента на издаването Гаранционният фонд ще знае и всички реквизити по полицата, включително данни за собственика, автомобила и цената на полицата.

Друго предимство за потребителите, което ще създаде действащата информационна система, е възможността за изграждане на системата "бонус-малус".

В нея ще бъдат заложени критерии, които ще влияят на цената на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача при движение по пътищата и причинените щети.

Пътните полицаи пък ще правят проверка за сключена застраховка „Гражданска отговорност" с sms от септември. За тях  проверката ще бъде безплатна, а за всички останали граждани - на цената на едно съобщение.

От 18 юли 2011 г. всички, които предлагат полици по Гражданска отговорност ще трябва да имат готовност да ги издават само чрез системата.

С електронните полици ще се прекрати лошата практиката на отчитане на полиците с голямо забавяне, както и за сключване на полици със задна дата.

Всички застрахователни дружества на пазара ще имат достъп до платформата, чрез която се въвежда единна номерация на застрахователните полици.

Тази система ще спомогне да се елиминират и редица грешки, които сега се допускат при полиците „на кочан”. Статистиката показва, че над 25% от полиците са с грешки в тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
0
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Застрахователче, април месец 2 пъти ме спираха за превишена скорост и никой не ми е гледал предното стъкло за стикери, въпреки че ми е напълно редовна колата. Само казах "ами дайте да измислим нещо" и веднага ми връщат документите , плащам им двайсетачка и довиждане. Контролни точки, актове, всичко се забравя ! Ти знаеш ама и ние знаем, изяж си вратовръзката.
54
1
 
0
 
! Отговори
До 53 преди 12 години
Селчо, моли се да не се наденеш в моята кола, докато караш без гражданска. 100% няма да можеш да ми платиш щетите и ще се наложи да те обезобразя, а после и да те съдя! Накрая ще ти взема и малката панелка, в която най-вероятно живееш! Не разбирате ли, че без да имате ГО, могат да ви разрушат живота за части от секундата?!П.С. Не съм застраховател и нямам нищо общо с тях! Просто хората трябва да започнат да се замислят!
53
0
 
2
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Абе застрахователчето като 98% в тая държава сме диваци, *** и т.н. ти кво правиш още тука? Я фащай гората. Както казах аз пари на мутренски компании не давам. А 90% от т.н. застрахователи се държат пряко или косвено от мутри. Примери да давам ли или ти ще ми цитираш някое дребно изключение? А защо с мойте пари от данъци милиционерите се занимават да бранят интереса на мутрите пък е отделен въпрос. Аз за това пък спрях и данъци да плащам. За който работят той да си им плаща
52
1
 
3
 
! Отговори
Застаховател преди 12 години
до БачкаторТи си голям веселяк бе! Двайсетак щял да цъка. Когато нарушението ти е за акт 500 лв. не моце да минеш "двайсетак", а най- малкото със "стотак". Отделно от това като направиш ПТП по твоя вина, ще платиш щетите от джоба си, ако нямаш ГО.
51
2
 
2
 
! Отговори
4i4i преди 12 години
Ха,ха,ха как се палят негодниците.....застраховки,плащане,прибиране,лапане,живот.........Да ама нее...духайте го всички дето искате само да прибирате и нищо да не давате обратно....ГО-среден....Винетка-среден....ГТП-среден....Данък-среден....Това си го направихте ВИЕ и нямате право да се сърдите на никой , че се е събудил!!! Най-интересното тепърва предстои,за сега още мърдате но ще го усетите колко е твърд и дебел ....
50
1
 
3
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Защо държавата се намесва в защита на частни застрахователни лобита? Въпросът с застраховката е въпрос между частния застраховател и водача/не собственика/ на автомобила. Ако държавата иска да се намеси, да разследва зависимостта между ниската стойност на изплатените обезщетения и високата стойност на застрахователното покритие - застрахова за 700000 лв, а не изплащат повече от 10000 лв.
49
1
 
3
 
! Отговори
tedi преди 12 години
вярно ли че глобата се опрощава след 2годин.
48
2
 
6
 
! Отговори
до БАЧКАТОР преди 12 години
Едно е сигурно - гражданската отговорност винаги ще е задължителна и ще става все по-скъпа
47
4
 
3
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
*** ви майката застрахователска, ще цъкам двайсетак на ченгетата и ще карам както си искам! А закони и разпоредби се приемат и се отхвърлят, властта се мени, тъй че нищо не се знае.
46
0
 
7
 
! Отговори
хм... преди 12 години
до Застраховател: ***-нелумпени... и вие сте си кожодери. Защо аз като нямам от 7-8 години нарушение ми се вдига всяка година ГО защото имало много рискови шофьори!? Защо аз да плащам повече заради някой друг?!
45
2
 
0
 
! Отговори
ihaa преди 12 години
ми да бе толкова е ама нали сам- сме *** :)))
44
1
 
3
 
! Отговори
а-у преди 12 години
До Застраховател:Доколкото знам плащането накуп още не е прието...поправи ме ако бъркам.
43
1
 
3
 
! Отговори
до ihaa преди 12 години
Максималната комисионна по ГО е 15%. вземи се информирай малко, преди да ревеш
42
3
 
2
 
! Отговори
ihaa преди 12 години
кажи де ти е офиса искам една застраховка ама без 50% комисионна дето смучеш
41
1
 
3
 
! Отговори
Зстраховател до 38 преди 12 години
Не бе, човек не всеки, който е недоволен е ***, а *** по принцип е недоволен от всичко. В България 98% от хората сте пълни *** и затова постоянно ревете.
40
2
 
5
 
! Отговори
Monti do 37 преди 12 години
Ок, ние сме диваци по природа, обаче застрахователите сте от същата, че даже и по-нагла порода.Иначе сериозно - защо все още не се взема предвид какъв водач си - рисков, по-малко рисков или надежден?
39
7
 
4
 
! Отговори
Застраховател преди 12 години
И 1000 минуса да ми сложите, това по никакъв начин няма да ви направи живота по- хубав. Пак си оставате прошляци и дребни душички, а за ГО не се притеснявайте. Намерили сме начин вече всички да си я плащате и понеже се правите на големи тарикати, вече плащането ще става само ЕДНОКРАТНО.
38
3
 
4
 
! Отговори
ihaa преди 12 години
значи всеки който е недоволен е ***???? кръвопиеца застраховател какъв е тогава?
37
6
 
4
 
! Отговори
Застраховател до 33 преди 12 години
С *** не може да се води диалог. На вас проблема ви е, че не желаете да спазвате никакви правила и норми. ГО ви е най- малкия проблем. Дори заплатите ви да са по 6000 лв. а ГО да е 50 лв. пак няма да я плащате. Има куп по- важни неща, които не са свързани с пари, но пак НАРОЧНО не ги спазвате. Просто сте си диваци по природа. Сега обаче доста неща ще се променят и тарикатските ви сметки няма да излязат. Ще се промени и начина за събиране и плащане на глобите и няма да има никакво мърдане.
36
2
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
така трябва да е и според мен ама не "задължителна" е