10 точки в талона и 4 пъти по-скъпа "Гражданска"

Внимателните шофьори пък ще получават бонуси от КАТ
Обновена: 18 юли 2011 14:38 | 18 юли 2011 07:00,
202
10 точки в талона и 4 пъти по-скъпа "Гражданска"
Снимка: архив Булфото

Колкото повече точки ви отнемат от КАТ за извършени нарушения, толкова по-скъпо "Гражданска отговорност" ще платите.

С 360% по-скъпа “Гражданска отговорност”, което прави близо 4 пъти, ще плащат шофьорите, които са останали с 10 точки в талона. На практика това означава, че са загубили правата да управляват автомобил.

Идеята за нова методика за изчисляване на полицата в момента обсъждат застрахователи, експерти, КАТ и Комисията за финансов надзор, пише в. „24 часа“.

Тя се основава на два критерия - точките в талона и катастрофите. Колкото повече провинения има даден шофьор, толкова по-скъпа застраховка ще плаща.

И обратно - изрядните ще получават бонуси и отстъпки. Разликите между цената за внимателните шофьори и за джигитите ще е 3-4 пъти в зависимост от изчисления коефициент.

Така например, ако за базова цена се вземе 200 лв., а коефициентът е 0,8, тя ще се намали с 20% и ще е 160 лв. Ако обаче коефициентът е 1,5, ще се оскъпи с 50 на сто и ще струва 300 лв. Единица ще е за шофьорите, които не заслужават бонус, но не са и толкова лоши за санкция.

Така внимателните шофьори ще получават отстъпки, а джигитите ще плащат допълнително.

Системата "бонус-малус" ще бъде описана в наредба. Създаването й е предвидено в промените в Кодекса за застраховането, които се разглеждат в парламента в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
7
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Рекет даден!Рекет..приет!
169
1
 
0
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 12 години
Точки се трупат по много начини, като започнем с неспазване на скорост и завършим с ПТП с летален край. За това, че аз съм пресякъл на червено няма как да задължат моята застрахователна агенция да заплати ламарините на съседа ми.
168
1
 
4
 
! Отговори
ал... преди 12 години
И само да добавя още нещо !!! На скоро четох закона на МВР и правилника за прилагане на закона на МВР. Нашите полицаи са в пълен разрез на всичко което пише вътре. Предлагам на министър Цветанов, да установят ред какъвто е описан там и само тогава ПОЛИЦИЯТА ще е синоним на престиж и всеки ще уважаваме теза институция, а от там и рязко ще намалеят нарушенията по пътищата, защото в момевнта за 20 лв. ти прощават всичко, а от там подигравката към тях е факт.
167
0
 
8
 
! Отговори
ал... преди 12 години
Аз бих добавил само....... ЕТО НОВИЯ БИЗНЕС ЗА ВСИЧКИ ЧЕНГЕТА !!!!!! Такива рекети ще паднат че направо не ми се мисли. Низата на полицаите ще се покачи рязко и ще бъдат изключително безскрупулни.
166
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 12 години
Пореден "гениален" замисъл, който освен всичко друго ще спомогне за увеличаването на дълбоко закостнялата корупция в КАТ!
165
3
 
3
 
! Отговори
superMuzzy преди 12 години
да бе да......а най провинилите се ше ги е*ат!!!Къде по света е така че неразбрах!!??Колко сме тези дето ще спазваме примерно ограничението за скорост в града.,а само това ли е!!??Всичко е измислено.....това се казва законен рекет!!!Държава и бонуси.. хахаха и точно пък нашата..хахахахахАбе журналистите,как може изобщо да тиражирате тея простотии!?Вместо да пишете тея глупости.,напишете на "онези" нещастници какви *** са...обяснете им!!!Явно е...народа неможе,спи,,,,,сабудете го!!!
164
1
 
19
 
! Отговори
??? преди 12 години
Сега всяка баба и всеки дядо, които имат деца и внуци, ще станат горди собственици на по 5-6 автомобила. Те нарушения нямат, а повечето и книжки нямат, та кого рекетират застрахователите?
163
2
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
Мога да се съглася единствено със Vlado (номер 159) - по отношение на неправилно поставени или липсващи знаци.Защото на мен ми се беше случвало да си троша колата през "спящи полицаи" вечер, по тъмно, които изобщо не са оцветени и няма никакви знаци.
162
1
 
20
 
! Отговори
bobby преди 12 години
всички точки в талона и 4 пъти по-евтина "Гражданска"
161
1
 
6
 
! Отговори
Vlado преди 12 години
Да - в нормалните държави е така - но ние нормална държава ли сме ?Първо нека се оправят законите и да започнат да се спазват от властимащите и полицаите най-вече !
160
0
 
1
 
! Отговори
Grajdanin преди 12 години
Nishtichko ne stava i ot si4kite upravlqva6ti deto sa tam, dokato ne s epremahnat si4ki nqma kak da e po razli4no...I pak kato se zamislim kak stoqt ne6tata zna4i za vsi4ki si ostavat zastrahovkite kakto sa si, a za nqkoi 2, 3, 4 pati po skupi i koi d a ena kqr tapite zastrahovateli....Bokluci vsi4ko e varzano ot tez firmi i pravitelstvoto
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква е връзката м/у 15 годишна корса и 2 годишна с-класа?! Еми поименната ГО. Стадо, мислете малко преди да пишете тези гениални предложения.
158
0
 
7
 
! Отговори
Застарховател преди 12 години
Ами да се уточни бонус-малус системата за лизинговите и фирмените коли - те са най-рискови.Все пак тук не е Англия и ГО е за МПС-то не за водача.Това е предпоставка рисковите шофъори да карат чужди и служебни коли.Освен това в последно време от КАТ издават предимно фишове които не влиаят на точките - просто събират глоби за Дянков , а джигитите карат и плащат.Друга простотия са двустранните протоколи - при тях няма санкции и никъде няма база данни за виновните водачи!
157
0
 
4
 
! Отговори
Vlado преди 12 години
По-лошото е когато няма знак а има "спящ полицай" - а това го има на много места ...и не са маркирани / боядисани/
156
3
 
4
 
! Отговори
TOQGATA преди 12 години
TEZI OT GERB PAK ISKAT DA NI KLATQT I S ZASTRAHOVATELITE IGRAE BOKO BOKLUKA MSALKO MU OSTANA....
155
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо не направят ГО както и данъците на колата да се плащат на база киловати а се изчисляват на кубици? Защото им е по-изгодно да е така. Двигателя ми е 1721 кубика с 73 коня. Около тези кубици има двигатели с къде-къде повече коне!
154
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой ще ме светне ли какво общо има с размера на ГО на личния ми автомобил, това, че докато съм използвал служебния автомобил съм направил нарушени - неразрешено паркиране?
153
2
 
7
 
! Отговори
Ванко преди 12 години
Добре де защо не намалят гражданската на тези който имат пълния пакет точки ? ами само санкции, никакъв стимул от тази държава, само ламтят за пари
152
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В нормалните държави няма такива простотии. Това тук както и да го погледнеш си е пладнешки обир. Ако имаше някаква връзка между предишните ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ СЪБИТИЯ НА СОБСТВЕНИКА, А НЕ НАРУШЕНИЯ, С РАЗМЕРА НА ГО, то трябва за едни шофьори да са намали размера на ГО,а за други да се увеличи,но нито има връзка между да кажем кубатурата на двигателя и предишните застр.събития на собственика, нито намаляват размера на ГО за някои собственици, чиито коли се карат от други и собственика няма нарушения
151
2
 
1
 
! Отговори
abe tapanar преди 12 години
kakvo zaplashvash bash pa tiq upravlqvashti , vse edno dosegashnit ebqha cvete , che tochno tiq zaplashvash ... *** takaf , kakvo kato idvat izbori be ,za koi po hubav sha glasuvash na tiq izbori , za ahmed dogan li be , neshtasten slepec