10 точки в талона и 4 пъти по-скъпа "Гражданска"

Внимателните шофьори пък ще получават бонуси от КАТ
Обновена: 18 юли 2011 14:38 | 18 юли 2011 07:00,
202
10 точки в талона и 4 пъти по-скъпа "Гражданска"
Снимка: архив Булфото

Колкото повече точки ви отнемат от КАТ за извършени нарушения, толкова по-скъпо "Гражданска отговорност" ще платите.

С 360% по-скъпа “Гражданска отговорност”, което прави близо 4 пъти, ще плащат шофьорите, които са останали с 10 точки в талона. На практика това означава, че са загубили правата да управляват автомобил.

Идеята за нова методика за изчисляване на полицата в момента обсъждат застрахователи, експерти, КАТ и Комисията за финансов надзор, пише в. „24 часа“.

Тя се основава на два критерия - точките в талона и катастрофите. Колкото повече провинения има даден шофьор, толкова по-скъпа застраховка ще плаща.

И обратно - изрядните ще получават бонуси и отстъпки. Разликите между цената за внимателните шофьори и за джигитите ще е 3-4 пъти в зависимост от изчисления коефициент.

Така например, ако за базова цена се вземе 200 лв., а коефициентът е 0,8, тя ще се намали с 20% и ще е 160 лв. Ако обаче коефициентът е 1,5, ще се оскъпи с 50 на сто и ще струва 300 лв. Единица ще е за шофьорите, които не заслужават бонус, но не са и толкова лоши за санкция.

Така внимателните шофьори ще получават отстъпки, а джигитите ще плащат допълнително.

Системата "бонус-малус" ще бъде описана в наредба. Създаването й е предвидено в промените в Кодекса за застраховането, които се разглеждат в парламента в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
28
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Страхотен закон,браво.Сега остава веднага да промените идиотските забрани по пътищата,безмислените оганичения,да махнете незабавно старите знаци,да маркирате улиците.Заради безмислените ограничения хората се изнервят и нарушават закона,неможе да пътуваш 74 км до друг град и да те задължават да караш половината път със 60 км,та това са 2 часа.На запад за 2 часа минаваш 200 км, а не 70 км.Вчера имаше знак "спящ полицай',ама такъв нямаше,после пътят в ремонт ,ама нямаше.Как да се довериме на знацит
149
0
 
8
 
! Отговори
??? преди 12 години
Кого застраховаме с ГО - колата или шофьора??!!Те двете неща не вървят заедно към момента на застраховане.
148
5
 
3
 
! Отговори
иван-българан преди 12 години
Браво , в нормалните държави е така! Ненормалниците плащат жестоко.
147
1
 
6
 
! Отговори
Ivo R. преди 12 години
Глупости, в нормалните държави било така ... Къде ги гледаш тези глупости? Бонус-малус системата я има, но се отнася само до застрахователните компании. В никоя държава застрахователите не са свързани с полицията и не ти гледат точките. Колкото до това, дали ти гледат шофьорското досие, както някой се обезпокои, едва ли ще дадат достъп на застрахователите в полицейските мрежи, по-скоро ще си вземаш някое удостоверение (което ще си плащаш, нали у нас всяка хартийка се плаща) от полицията...
146
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 12 години
Това ми звучи напълно нелогично. Все пак застраховката ГО зависи от колата, която се застрахова, а не от собственика на колата, което е нещо съвсем друго.
145
0
 
1
 
! Отговори
do 138 преди 12 години
Vinetkite 6te gi mahnat kogato pusnat magistralata i q napravqt platena !
144
0
 
4
 
! Отговори
Ivanov преди 12 години
пълни глупости! Zapisvam kolata na imeto na maika mi deto e 6ofior ot 30 god i nqma vzeta to4ka i pak sam si na starata shema ! a da ne govorim 4e kak teq lica koito izdavat GO 6te imat dostap do moeto shofiorsko dosie i pro4ie ! alooooooooo !?!!?!?!?
143
2
 
9
 
! Отговори
МОНИ преди 12 години
Ако има кой да ги чете тезе коментари да попитам ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ замисляли сте се някога колко млади хора умират или влизат в психиатрични клиники?Ако незнаете да ви кажа ,че това е от безпаричие да се чуди човек как свърже двата края как да си плати сметките ,като нестигат за нищо.Но на вас не ви пука за нищо 300-400лв. заплата живейте да ви видя как ще стане.Тогава ще виете ,като вълци .НЕ СЕ ЛИ СРАМУВАТЕ? ВНИМАВАЙТЕ ИДВАТ ИЗБОРИ !
142
1
 
2
 
! Отговори
13 преди 12 години
Съгласна съм с "някой".Дори добрите намерения и промени се размиват във времето и накрая стават излишни т.е. докато измъдруват как да ни вземат по-малко пари на изрядните,защото аз,засега съм от тях,някой ще ги накара да МЪДРУВАТ нещо друго и ние пак ще плащаме еднакво-според старите критерр.Дано този път греша,пък и избори се задават
141
4
 
9
 
! Отговори
:) преди 12 години
В нормалните държави е така, стига сте "ревали"
140
5
 
3
 
! Отговори
КАТ клоуни преди 12 години
смешнициииииииии наядохте се беееееееееееееееееееееееееееееееееее
139
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 12 години
е на мен лично ми звучи напълно логично. няма лошо изрядният шофьор да плаща по-малко от ненормалника с 20 ПТП-та. имам само едно голямо съмнение - като знам как стават нещата в тая държавица, цялата тая схема и нуждата от изчисления само ще докарат излишни главоболия на шофьорите - попълване на формуляри, проверки, справки, губене на време....
138
4
 
10
 
! Отговори
Кари преди 12 години
Помислете само как искат дани съсипят психически.Имат възможност да вземат милионите на много хора,които неса ги спечелили с честен труд.Кога ще се реши нещо по въпроса за винетките нали трябва да се раздели годишната на седмична и месечна.ИЛЪГАХА НИ ПАК.А детскиге надбавки....Няма пари ли? АМИ СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ ОТ РАБОТНИЦИТЕ!!!
137
0
 
0
 
! Отговори
kalinka преди 12 години
za nene 20 godini bg narot e naveden abe mamicataim na upravlenieto 6to ne se navedat politicite 1 p1t za bg narot ta pone razberat kak iznemogvat
136
0
 
3
 
! Отговори
Бени преди 12 години
Има и такава схема. Единият се води основен водач и всеки има своя процент. В зависимост от това кой е на волана при злополука се изплаща неговия процент. Както се подразбира това е за БЕЛИТЕ държави.
135
0
 
5
 
! Отговори
9876543210 преди 12 години
Тази ГО в този си вид е пълен ***, сега ме е напекло слънцето, затова по-късно ще се изразя в какъв вид според мен трябва да бъде!
134
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Истината е, че и тази безмислица е насочена само и единствено към присвояването чрез закона на повече пари от нас в полза на мутрите-застрахователи. Защо не направиха обратното - изрядните шофьори да плащт по-малко от сега, а за неизрядните да си истане същата ГО, въпреки че няма връзка между ГО за МПС и нарушенията на шофьора?
133
2
 
4
 
! Отговори
nykoi si преди 12 години
jivey v germaniy ot 3 god,kupih si kola ot okolo edna god,plashtam 140%, 230 evro ako nymam proiizshestviy edna godina mi namalyt na 100%,sledvashtata godina na 80 % Predpochitam da si pla6tam zastrahovkata v germaniy ,za edna draskotina priytely mi vze 1200 evro
132
2
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Очевидно е, че ГО трябва най-малкото да се раздели на две - ГО за МПС, както е и досега, но в да кажем половин размер от сегашната и втората половина ГО за водача, която да се отчита какви произшествия С ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ПОСЛЕДИЦИ е имал. Сегашното предложение на КАТ и мутрите е да се отчита всяко нарушение, а не само тези, които имат последици за застрахователите. Това е нелогично, незаконно и ако щете и противоконституционно, но какво друго да очакваме от КАТ и дебеловратите застрахователи!?
131
0
 
6
 
! Отговори
jt2 преди 12 години
пак мислете от къде да влачите.Пълна простотия е тва.Направо вдигайте гражданската-колкото е оценката на колата-толкова и гражданската за година.Така поне всяка година оценката ще пада и съответно гражданската:)))))))