Кръговратът на каймата

Старо месо циркулира между магазини и цехове за преработка
Обновена: 10 авг 2011 21:01 | 10 авг 2011 21:01,
131
Кръговратът на каймата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На супермаркетите ще бъде изрично забранено да връщат продукти в предприятия за производство и преработка на храни.

Такава промяна в нормативната уредба подготвят от Българската агенция за безопасност на храните.

Експертите от агенцията са се натъкнали на птичи разфасовки с изтичащ срок на годност в хладилна камера в предприятие за преработка на месо, собственост на "СВС 98" ЕООД.

Мръвките – малко повече от 311 кг, били върнати от три големи търговски вериги – "Била", "Фантастико" и "345".

Подобна практика застрашава здравето на потребителите, подчертават от агенцията по храните.

Освен това се нарушава и проследяемостта на хранителните продукти, твърдят от агенцията.

Откритите разфасовки са "Лудогорско пиле", произведено от фирма "Пилко" ЕООД и "Дюк", произведено от "СВС 98" ЕООД. Представени са документи за връщането им от супермаркетите.

На всички нарушители ще бъдат съставени актове за установяване за административно нарушение, уверяват от агенцията за безопасност на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
17
 
! Отговори
месаря преди 12 години
Направо не ми се мисли какво всъшност има в тия меса и какви гадости ядем
103
0
 
8
 
! Отговори
До 92 преди 12 години
Същото наблюдавах и в Кафур - София
102
0
 
25
 
! Отговори
$ преди 12 години
Един се оплаква: Онзи ден намерих треска в каймата! А другият го успокоява-ами смелили кучето направо с колибката.
101
0
 
4
 
! Отговори
boro преди 12 години
Да така е, в природата нищо не се губи.
100
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я! ОТКОГА МЕДИИТЕ КАЗВАТ И ИМЕНАТА НА МАГАЗИНИТЕ И ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ?!!?ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА СЕ СВЕНЯХА ДА КАЖАТ В КОИ КИСЕЛИ МЛЕКА ИЗОБЩО ИМА МЛЯКО!Иначе няма лошо, само така ще се възпитат търговци и доставчици!!!
99
10
 
3
 
! Отговори
изгърбавел преди 12 години
ич ми не дреме колко се кръговрътела каймата,язе съм гладен и сакам да ям
98
0
 
28
 
! Отговори
alltimes преди 12 години
Моля, когато се случи това някой лично да ме информира на адрес alltimes***abv.bg. От 5 години работя като отговорник качество в хранителната промишленост и се моля да стане, но уви... БАБХ знаят за връщането на стока от вечни времена. Коментара на инспекторите е "Знаем, че го правите, но не желаем да го виждаме" - не е пряк цитат.
97
0
 
10
 
! Отговори
Марко Поло преди 12 години
Това "Кръговратът на каймата" ми звучи като "Пътят на коприната" :)
96
2
 
12
 
! Отговори
радио Ереван преди 12 години
--Защо кайманът се казва "кайман"?--Защото слонът, като го е настъпил, го е направил на кайма!
95
1
 
3
 
! Отговори
кайман преди 12 години
давайте ги на мене тия изтеклите!
94
0
 
4
 
! Отговори
Tochniq преди 12 години
I tova vsi4koto meso pyk idva predimno ot zapadna evropa, kydeto syshto e bilo ili preoceneno ili s iztekyl veche srok na godnost. Da ni e chestito! Te nali za tova ni prieha...da moje bez mito da si izhvyrlqt bokluka...v zadniq dvor...smetishteto, tyi kato bai ganq vsi4ko mua i poglyshta i daje se radva 4e kupuva primerno kancerogenni i nejelani ot nikoi evropeec pileshki but4eta, no ZABELEJETE 'MADE IN GERMANY' primenro. Da ni e sladko i dobyr apetit!!!
93
1
 
26
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
Написал си: "Човекът не е месоядно - нито зъбите, нито стомашната химия, нито структурата на хранопровода и червата са правени за месо".Не мога да се съглася. Да видим зъбите. Котките /лъв , тигър, домашна котка/ са хищници и имат освен резци и кучешки зъби. Нямат кътници за стриване на храната. Овцата е тревопасно и освен резци има само кътни зъби. Няма кучешки.А, чомекът има и кучешки и кътни зъби. Значи природата го е създала като всеядно животно и за да живее природосъобразно, трябва да ядe разнообразна храна.
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам някакъв детски спомен, че се продаваха и живи бройлери по пазарите. Май за нас в 21 век е по-добре да върнем тази практика и да си колим пилците в баните, за да сме сигурни, че после ние ще оцелеем.
91
0
 
17
 
! Отговори
nevererver преди 12 години
Нека да си изтича срокът на годност, но и да има съотвени намаления в зависимост от оставащите дни: 30%, 50%, 75%. Редовно гледам скапана стока в T-Mаркет, която си се продава на нормална цена (напр. кошничка с киви)! А имат и друг номер по разните вериги: жълта табелка с намалени яйца размер М например, но на това място са поставени яйца L. Хората нямат време, грабват L-яйцата и плащат повече. Някои даже не го забелязват... Абе лъжа и измама отвсякъде, да не говорим за нацупено обслужване.
90
0
 
6
 
! Отговори
ХАаа... преди 12 години
Тук някой препоръчва вега! Направо да пробват разтоварване - слънце, въздух и вода! Тогаз ви признавам за светци! Иначе от хишници само преминавате в групата на тревопасти! пп. става до 40-т дни
89
2
 
13
 
! Отговори
ivi преди 12 години
А и практиката за намаления на стоки с изтичащ срок в европа не е новост. НАПРОТИВ - практика.Особено за малотрайни - месо , колбаси , риба и тн . - но бг търговците са ампутирани от търговски инстинкт
88
4
 
6
 
! Отговори
Томас преди 12 години
89"Интересно" дали ще вземеш една прашинка или една стотинка като умреш? Хора, които мислят, че материалното е всичко будят само съжаление в околните. Безскрупулни, алчни, нагли - загубили всичко човешко - жалки същества. И въпреки всичко Бог ги обича и им дава шанс, но много от тях не могат да осъзнаят това поради гордостта си. Всеки сам си избира как да живее.
87
0
 
19
 
! Отговори
ivi преди 12 години
Преди месеци видях как в 345 в центъра на магазина - на щанда за сирена и кашкавали най- БЕЗЦЕРЕМОННО преопаковаха кашкавали , които тук там са мухлясали - е изрязваха финно мухъла и после с нова опаковка и нов етикет - най-вероятно и с нов срок на годност. - е мерси повече от 345 не купувам - освен примерно бира и кола .
86
1
 
20
 
! Отговори
ivi преди 12 години
Не знам какво им пречи , когато се види ,че на дадена стока (примерно пилешко месо ) и изтича срока - ами направи щанд с надпис Стоки с изтичащ срок на годност и намаление 50% или 60 % - и няма да има загуби ,а ще има и храна за хора , които не могат да си позволят да купят пилешки гърди за 9 лв. а за 3.50 ще купят - и дефакто няма да имат загуби. Ама не, ние сме алчни и ще продаваме до дупка на 9 лв. пък доори и да ни глобят
85
13
 
5
 
! Отговори
до Томас богохулника преди 12 години
Че кой ти е казал, че нямам къща и трябва да бачкам, за да получавам каквото и да е? Аз бия, експлоатирам, изнудвам, крада от такива балъци като теб и затова имам 20 имота на места, на които ти никога няма да отидеш. Живей с вяра в Бога балък, докато не те докопам или не ми се изпречиш на пътя...тогава само той ще ти остане...Интересно, оня ден настъпих една мравка - тя къде ли е отишла :) В рая или ада ?