Уорлик: Наистина ли ще кажете "не" на Шеврон?

Рисковете от добива на шистов газ са спекулации, заяви посланикът
Обновена: 18 яну 2012 11:06 | 18 яну 2012 11:04,
559
Уорлик: Наистина ли ще кажете "не" на Шеврон?
Снимка: архив Булфото

"Шеврон" искат просто да помогнат на българското правителство, заяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик пред Нова телевизия.

Според него компанията ще доведе милиони долари инвестиции и ще отвори много нови работни места за българите. "Наистина ли сте готови да кажете твърдо "не"?", попита Уорлик.

Според него в България има вакум на информация.

Още по темата

"Българите плащат двойна цена за природния газ. Много хора се опитват да извлекат дивиденти от това и в момента чувате тяхната гледна точка, а не тази на еколозите", допълни Уорлик.

Американският посланик смята, че страната ни трябва да въведе регулация на добива и проучването на шистов газ, а не да го забранява напълно.

"При разработването на всички енергийни източници има рискове. Едва ли има човек, които ще ви каже, че атомната енергия е абсолютно безопасна. По същия начин стои въпроса и с шистовия газ", убеден е Уорлик.

Той каза още, че "Шеврон" е много отговорна мултинационална компания, която не би си позволила да накърни репутацията си като поема излишни рискове за околната среда.

Американският посланик отхвърли голяма част от информацията за щетите, които е нанесла компанията на околната среда в страни като Еквадор например. Според него това били силно преувеличени спекулации.

"Ако бях българин бих искал да знам дали в страната има шистов газ и какво е качеството му. Точно това иска и "Шеврон", заяви Уорлик.

Според него пред България има два варианта. Единият е добивът и проучвананията на шистов газ да бъдат забранени напълно. По думите му по-умният избор обаче е да се въведат регулации, които да защитават околната среда.

Джеймс Уорлик заяви още, че опасностите за околната среда при метода "хидравлично разбиване" също са силно преувеличени.

Той обясни, че в САЩ “Шеврон“ разработват много находища на шистов газ, като някои от тях дори са в зони, където има население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


559
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
28
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
"Ако бях българин.............." ако беше г-н Уорлик, ама не си.
38
2
 
10
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
Що му обръщат внимание ? Най-голямото отмъщение е пренебрежението ! Или плазмодиите цуцат по нещо чрез него. Май по-добре е да си хваща пътя. Ние уж сме суверенна държава, а пък койте ни свирне и веднага - хоп в телевизията. Е за това ще ни е..ват, като има хора по върховете, които мисля само за собствения си джоб!!!
37
2
 
24
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
Ами като са спекулации Урко, ходи си пусни една сонда в задния двор на къщата ти в САЩ. Дай пример, а не само бла бла бла, рептил такъв.
36
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този съвсем ни взе за губерния. Трябва да знае, че за българина най-важна е земята, а след това се интересува от "придобивките" на "цивилизацията" (която сее поразии и разруха след себе си).
35
1
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Евала ли му правиш?Нали знаеш че за него стойноста на живота ти и живота на децата ти е по нисък от клечка кибрит?Най много да се огледа в малкото ти дете ако имаш такова.Има някакви слухове че мнооого ама мнооого обича да "глези" малки дечица.Ако искаш пробваи се в южна българия може би има **** може би е малък *** има...
34
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 12 години
твърдо нье
33
2
 
29
 
! Отговори
сравнение преди 12 години
нашият "лорд протектор", НП Уорлик пак си превишава правата!Той верно, че да това е тук - ДА БРАНИ АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ!!!!!!!!!!!!Ама наш`те управници що му се г*зят толкова?!?Представете си, нашият посланик в US да прави публични изявления по такива въпроси, а не дай Боже и акъл да им дава на американците - на втората минута е обявен за персона нон грата, пакетиран и пратен обратно!Този е опасен за България!!!!!!!!!!!!
32
2
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Защо ли на това нещо като му видя мазната мутра и едновременно ми се доповръща и ми се иска да разбия монитора!?
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уорлинк, а също и всички българи трябва да изгледат филма "Газленд", има го youtube и после да говори за шистовия газ. Да види какво причиняват на хора и семейства от САЩ. Естествено Уорлик ОТЛИЧНО знае за какво ства дума ама и той обслужва нечии интереси и лицемерничи сега.
30
1
 
18
 
! Отговори
за съжаление преди 12 години
Да, той е прав, Шеврон е реномирана компания, но не може да се даде разрешително само на Шеврон. Ще дойдат куп разбойници да добиват газ напълно безогледно.Каквито и закони и регулации да се приемат, в България те просто не се спазват.Така беше и с Деветашката пещера - уж е защитена, а стана тя каквато стана.
29
7
 
27
 
! Отговори
НЕ на наглоста преди 12 години
Мамка им американска да ***.Някой да ми каже тея американски *** къде по света са стъпили и къде са донесли радост на местните.Преди 20 години бях убеден че от лошия "голям брат" по лошо няма...но се оказа, че имало - чичо сам колонизатора.Ония поне даваха...а тия НЕЩАСТНИЦИ рушат, убиват и грабят.Майната им.
28
3
 
22
 
! Отговори
Посерко преди 12 години
Поредното доказателство, че САЩ се е превърнал в световна политико-икономическа империя. Политическото лоби на американските корпорации вече успя да наложи на българското правителство проекти като този на AES, който задължава българските граждани да плащат гарантирно високи цени за произведената от тях електроенергия.
27
4
 
13
 
! Отговори
Смешник преди 12 години
Бре,да му се невидеше ***,тоя от Българите по-Българин се изкара.***,и ние просто искаме искаме да ви помогнем,затова Шистов газ от България-***!
26
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На посланика работа ли му е да се бърка във вътрешните работи на съответната страна?
25
3
 
28
 
! Отговори
Кочо преди 12 години
*** OFF, *** долен!
24
25
 
4
 
! Отговори
vesko преди 12 години
Да Ви е честит най скъпия руски газ в света.Само незнам колко време ще можем да плащаме.
23
2
 
29
 
! Отговори
ха-ха преди 12 години
щели да помагат на правителството!!!!!*** скапаните корпорации ,***!!!!не си даваме земята на тия вампири!!!!!
22
2
 
37
 
! Отговори
л преди 12 години
Да! С най-голямо удоволствие ще им кажем НЕ! Да си ходят! Жалко за тези, които са чакали комисион...
21
2
 
36
 
! Отговори
милен преди 12 години
да си тровят щатите...не и нашите води и земи! искаме да си запазим здравето на децата..представям си колко болести и видове ракове ни очакват ако този чудовищен план бъде приет...
20
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко е страхлив гъзТ. Клекна на Газпром.Абе ей, ***, ако Газпром ни продава на същата цена както на Полша например годишните му загуби ще са от порядъка на 200 000 000 евро! То и аз да губя тези пари , такива протести ще ви организирам, че ви е бедна фантазията! *** с ***!