Акушерите празнуват днес. Честит Бабинден!

Денят на родилната помощ се отбелязва от 1951 година
21 яну 2012 08:45,
18
Акушерите празнуват днес. Честит Бабинден!
Баби правят възстановка на обредните обичаи. Снимка: Булфото

Бабинден е български празник, отбелязван на 8 януари (и на 21 януари по нов стил) в чест на бабата акушерка в селото.

Празникът е свързан със семейните обичаи, в които се благодари на жените, които са акуширали на децата в семейството.

Празникът е езически, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

На обед булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата акушерка.

Кулминационен момент в обредността представлява обредното изкъпване на бабата акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош.

Мъжете, преоблечени като "волове", с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото. Ако по пътя невестите срещнат мъж, свалят калпака му и искат откуп.

Днес този ден е повод за благодрност към лекарите, които помагат за идването на бял свят на децата, и се нарича и Ден на родилната помощ, който се отбелязва официално от 1951 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Бабинден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
евавлад преди 12 години
Честит празник мила мамо !Честит празник и на всички останали акушерки !
16
1
 
4
 
! Отговори
потърпевша преди 12 години
подкрепям 6,има един"доктор"Д, от С,северна България,пиян до козирка,едва си стоеше на краката,дежурен в родилно,искаше да прави абразио на нераждалата ми дъщеря,подпираше се на крака й,тя го ритна и стана от магарето,ровечето му колеги от страната знаят за случая,СЕГА Е НАЧАЛНИК НА РОДИЛНОТО в град С
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е една от най-благородните професии, самата аз не съм раждала, но искам да отдам дължимото на невероятните жени, които са се посветили на тази професия. Бъдете живи и здрави!
14
1
 
15
 
! Отговори
да бъдат здрави ! преди 12 години
преди 41 години раждах в майчин дом - софия,на бул.ботев. всички лекари бяха заети с раждането на тяхна колежка. при мен беше само акушерка от пелишат плевенско,тя ми спука водите,тя ми извади бебето. сега имам син 1.90,за което безкрайно и благодаря,въпреки,че съжалявам,че не и помня името! благодаря и на д-р. стаменов,че ме дари с дъщеричката на сина ми преди 1 година.! целувам златните му ръце !
13
1
 
12
 
! Отговори
една благодарна преди 12 години
Честит празник на акушерките и генеколозите от цялата страна! Специално искам да честитя празника на лекарите и специалистите от АГ отделението в МБАЛ Казанлък. На тези които работят днес там и най-вече на тези които през 1986 год. дадоха всичко от себе си за мен и новородената ми дъщеря Любомира. Бъдете благословени!
12
3
 
4
 
! Отговори
kakvo e "zvyara преди 12 години
--- Прикрепено писмо (до бнт) ----Подател: евгени славков <evgeni70251***abv.bg>До: office***bnt.bg, sales***bnt.bg, news***bnt.bg, sport***bnt.bg, webmaster***bnt.bg, director***bnt.bgОтносно: до бнтДата: Събота, 2012, Януари 21 12:20:18 ЕЕТЗдравейте БНТ.много големи усилия хвърляте да защитите нещо,което е лъжа ,пошлост и най-вече вредната православна религия.Първо,тя не се основава на истина,защото не може да се аргументира и обоснове на Божията истина,нито на библията,но на попско-папски догми,канони обряди,ритуали,всичко това наречено от Словото-"звяра".Не е актуално кои са били поповете на кое ДС са служили ,но какви са сега и какво проповядват.Във вчерашното си предаване дядо поп по БНТ,обясняваше как мерил някакъв си камък и той растял,но не давал на други да го мерят,а само той се наслаждавал на "чудото" и казвайки: "Който вярва да вярва..." Чуйте БНТ,вие които излъчвате каквото и да е, стига да е угодно на управляващите и заблудителите наречени "отци".Господ прави чудеса с хора,но не с камъни ,дъски и най малко с попове,които служат на лукавия,защото се опитват да променят променят Божието Слово и истина в подходящ за заблуждение и ограбване на народите чрез двете религии-"православна" и "католическа".Ако Въртоломей и Бенедикт 16-ти кажат коя е Първа и Втора заповед на Господа и обяснят какво Бог е казал с тях,тогава и аз ще се поклоня на вашите "чудотворни" боядисани дъски,на "чудесата" на камъните и ще повярвам във "великденския" ви православен огън,който се поднася като един световен цирк-карнавал на МЕРЗОСТТА чрез държене в зависимост и заблуда на народите .Засрамете се.
11
11
 
4
 
! Отговори
аватар преди 12 години
АКУШЕР - ГИНЕКОЛОГ НА ИТАЛИАНСКИ Е РЕМОНТО ДЕ ПИЧИ,ДА ЖИВЕЯТ ВСИЧКИ ПИЧКИ ХА ХА ХА
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честит празник на всички които имат повод да празнуват ! Искам специално да поздравя д-р Бойчев от Тутракан който е един от най-добрите в Североизточна България .. здраве и щастие на бебетата майките и на тези, които им помагат всичко да мине добре
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То хубаво бабин ден е, ама напишете малко предистория. Първата дипломирана акушерка е Райна Княгиня. Завършва медицина в Москва. Тези факти са пряко свързани с днешния ден, а никъде не се опоменават.
8
1
 
22
 
! Отговори
clearly преди 12 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА АКУШЕРО ~ГИНЕКОЛОЗИТЕ И НА ВСИЧКИ МАЙКИ , КОИТО СА ДАРИЛИ ЖИВОТ !!
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да са живи и здрави всички АКУШЕРКИ и лекари!Алооооооо,редакцията няма мъже акушери!Оправете си заглавието!
6
11
 
13
 
! Отговори
стига глупости преди 12 години
Довечера не завиждам на тези които им предстои раждане ...като се напият докторите и акушерките и пак ще има СЕГА ЛИ НАМЕРИ... Грам доверие им нямам вече .
5
1
 
28
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 12 години
Да са живи и здрави всички,които допринасят за появата на нов живот,на нов човек.Специални поздрави на д-р Скочев от АГ отделението на Окр.болница - Варна,помогнал за щастието на много семейства,включително и на моето.
4
1
 
24
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Само акушерките, езическа традиция е, свързана с Дионис. Обаче у нас основно бабите поощряват раждането на внучета, така че да са ни живи и здрави всичките!
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонаивен преди 12 години
Сериозно искам да попитам, всички баби ли имат празник днес или са само тези коит осе занимават с акушерство?
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честит празник!Благодаря на хората,които помогнаха на бял свят да се появи моята дъщеричка.И не на последно място и на двете баби.
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честито и благодаря на акушерите, които точно на този ден помогнаха да се роди един много готин човек, сина ми! Здраве и радост им пожелавам и много работа (но и по-малко секцио, освен ако не се налага:)