До 2016 година всички сгради с паспорти

Целта е да се види доколко издържат на земетресения
25 май 2012 12:27,
369
До 2016 година всички сгради с паспорти
Лиляна Павлова иска и застраховката на сградите да стане задължителна Снимка: архив, БТА

"До 2014 година трябва да е готова паспортизацията на големите сгради, а до 2016-а на всички". Това заяви пред bTV регионалният министър Лиляна Павлова.

По думите й процедурата, която отнема не повече от месец, трябва да бъде извършена от етажната собственост. Министърът увери, че това не е толкова скъпо - 3-4 лева на кв/м.

"Целта на паспортизацията е да се разбере действително до колко издържат сградите, каква е тяхната конструктивна устойчивост", поясни Лиляна Павлова. Според нея за всяка сграда по проект е записано колко издържа на земетресение, но тя трябва да се поддържа експлоатационно.

"Ако през годините са махани носещи стени, това е нарушило експлоатационното състояние и е нарушило първоначалните характеристики", поясни министър Павлова. "Затова всяка сграда трябва да има техническо и конструктивно обследване и технически паспорт, който ще покаже вече на коя степен отговаря", добави министърът.

Паспортизацията ще е задължителна, а според министъра и застраховката трябва да стане такава.

"В закона пише, че всички публични сгради задължително трябва да имат застраховка, а за частните е препоръчително", поясни регионалният министър.

Лиляна Павлова припомни и процедурата, по която пострадалите от силното земетресение във вторник сутринта мога да кандидатстват за помощ от държавата.

"До 14 дни трябва да се подаде жалба в общината, в която да са включени снимки, за да се види какво се е случило. Помощта ще бъде давана само за домовете, в които живеят, не за вили", поясни министър Павлова. По думите й вече са подадени над 1400 жалби в Пернишко.

В момента 25 екипа обикалят по сградите, за да проверят щетите, но с приоритет са административните, болниците, детските градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
0
 
3
 
! Отговори
Венци преди 11 години
като направят паспортизация, освен ,че ще си платим на фирмите, дето ще я изготвят, после ще ни вдигнат данък сгради, ако е в минем в по-високо ниво. Много сте ясни. Пари нема действайте, ама много Ви бавим и станахте нагли.
336
0
 
3
 
! Отговори
GOMOR преди 11 години
Браво бе Лилянке, ти за кой работиш и кой ти плаща заплатата? Щяло да е ефтино. Кои фирми ще издават тескеретата и колко комисионни ще си делнете с бат Бойко?Нямам нищо против паспортизацията ама да я почнете от селата и *** махали. И последно, за къв у...й ми е тоя паспорт?
335
0
 
0
 
! Отговори
Перник преди 11 години
Прочетете.......news.zapernik/354610.html
334
0
 
10
 
! Отговори
Баш Майстора преди 11 години
Най-добре е да се направят на всички Згради ама задгранични паспорти !!!
333
0
 
6
 
! Отговори
от Русе преди 11 години
Като не знаят какво да направят, с техническите паспорти се захващат. Нали сградите щяха да имат паспорти за енергийната им ефективност? Май още нямат! А относно конструктивната сеизмична осигуреност имаше подготвени оценъчни карти за паспорти още след 4 март 1977 год. и указания за усилване на строителните конструкции. Все още и сеизмични паспорти сградите нямат. И не са нужни. Само за аварирали сгради е нужна преценка. Иначе, ако има пари за усвояване до 2014-2016 год. - може!
332
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пред тези крадци и рекетьори от ГЕРБ, дори *** изглеждат акто ангелчета.
331
1
 
22
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Лиленце, проектите на всички сгради са в общината, обследвайте, никой не ви пречи. Обадете се на всички чиновници на които днес вдигате заплатите и ще чакат и бонуси , да не спят. Имате огромна бездействаща администрация, да започва да работи. Оставете хората на мира, само такси мислите, не виждате ли ,че хората умират от глад и нямат пари дори за лекарства.
330
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди няколко години имаше задължително картографиране на имоти по селата , отново извършено от лицензирана / аз го възприемам , като наша / фирма . Да не ви разправям какъв образцов хаос настана . Май пак нямаше виновни , но фирмата си прибра парите !
329
1
 
7
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Много добра идея! Но... защо обучават конструкторите във ВИАС? И защо е това лицензиране? Долу лицензите в строителството. Дипломата от университета ТРЯБВА да е достатъчна. И тогава ще има и конкуренция, и цените ще паднат. А тази строителна камара, освен синекура на Пешов, каква друга работа върши? Като иска държавата да ни задължава, да не ми налага лицензираните от нея, които ни изнудват с небългарски цени. На тия цени да ходят да обследват сгради в Германия!
328
0
 
16
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ПЛАНИРАНО Е...!ОТ ЦВЕТЕЛИНКА БОКОВА...- ДО 2016 ГОДИНА 2 500 000 БЪЛГАРИ ДА ОСТАНАТ БЕЗ ЖИЛИЩА...! ЧЕ СИ ГО И КАЗАХА...!- ПОМИСЛЕТЕ - ЗАЩО НЕ ПОЧВАТ ОТ НАЙ-СТАРИТЕ... СГРАДИ, КОИТО ВЕЧЕ СА ПОЛУСРУТЕНИ САМО СЕ ОГЛЕДАЙТЕ НОВИТЕ (НАЙ-ВЕЧЕ ПАНЕЛКИТЕ) СА ПРОЕКТИРАНИ ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ОТ 8-*** СТЕПЕН ПО РИХТЕР, А ВИЖТЕ В ПЕРНИК И ИТАЛИЯ ПАЯНТОВИТЕ СЕ СРУТИХА!!!ЗАЩО НЕ ПОИСКАХА, ПРИМЕРНО:- СТРОЕНИТЕ ДА 1950Г ОЦЕНКА ЗА ДЪРЖАВНА СМЕТКА - ДО КРАЯ НА 2013Г- СТРОЕНИТЕ ДО 1960Г ОЦЕНКА ЗА ДЪРЖАВНА СМЕТКА - ДО КРАЯ НА 2014 И Т.Н.- А ПОЧВАТ ОТ ПАНЕЛКИТЕ СТРОЕНИ 80-90ТИ ГОДИНИ...- ЗА ПАСПОРТИТЕ ЗАЩО НЕ ИЗПОЛЗВАТ ПАРИТЕ ОТ ФОНД КОЗЛУДУЙ???В РУМЪНИЯ САНИРАНЕТО СЕ ПРАВИ С 50% ЕВРОПЕЙСКИ И 40% ОБЩИНСКИ ПАРИ!!!!!!!!!!!!И ПОСЛЕДНО:- ПО КОНСТИТУЦИЯ, ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НЕПРИКОСНОВЕННА, А СДРУЖАВАНЕТО ДОБРОВОЛНОЕ ДА, АМА НЕ - КАРАТ НИ НАСИЛА ДА РЕГИСТРИРАМЕ ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ-ООД, КАТО ЗАЛАГАМЕ НЕПРИКОСНОВЕННАТА СИ СОБСТВЕНОСТ ЖИЛИЩАТА- Е ТЕ ТОВА, ПРИЯТЕЛИ, Е СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗМА ЕКСПРОПРИЯЦИЯ НА СОБСТВЕНОСТ, ЧРЕЗ ЗЛОУПОТРЕБА С ДЪРЖАВАТА (СИРНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ ОТ СВОЯ НАРОД!!!- УХ, ЧЕ СМЪРДИ НА МАФИЯ ВСЪЩНОСТ НЕ!- НА РЕАЛИЗИРАЛА СЕ МАФИЯ(КОЯТО НЯКОИ ЖУРНАЛИСТИ НАРИЧАТ ОЛИГАРХИЯ)!!!
327
0
 
21
 
! Отговори
До всички преди 11 години
Не се притеснявайте за тези паспорти..... Само панелните СГРАДИ у нас са над 600 хиляди. Лицензираните фирми за обследване са около 400. Сега разделете 600000 на 3 и ще видите, че за една година трябва да се обследват 200000 сгради. Това значи, че на една фирма се падат по 500 сгради/год. ( 2 а ден)! А, останалите едно и двуфамилни сгради,промишлените сгради!? Е, и Дядо Господ да дойде, това няма как да стане. Безумни измислици на *** провинциални ***.... Тази дебелата от къде се пръкна ?
326
0
 
12
 
! Отговори
ОК преди 11 години
Трябва да имат паспорти сградите- вярно е- НО да се разработят и осигурят от държавата, а всяко домакинство да заплати еднаква сума, не по-голяма от 30 до 30 лева! На управляващите трябва да им е ясно- че БОЛШИНСТВОТО БЪЛГАРИ НЯМАТ ПАРИ
325
0
 
12
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Партизанската внука се цели по далече.Българите имат много жилища,голяма собственост,а това са източници на доходи.Сметнали са го.
324
0
 
17
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Абе,хора,не виждате ли, че тези най-нагло навлязоха в личния ни живот и пространство чрез явно рекетиране на високо държавно ниво! Съсипаха ни финансово, сринаха нацията ни и държавата в пропастта и сега най-нагло рекетират отвсякъде! Докъде ще стигнем бе хора? Да ни влизат по домовете насила с полиците за застраховки и разни измислени сертификати? Това ли искаме бе?
323
2
 
22
 
! Отговори
antiES преди 11 години
само дето дебелото Лилянче подминава една подробност,че през 2016г никой няма да си спомня за ГЕРБ
322
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
може ли аз да се нагърбя с прибирането на задължителните застраховки? само кажете на Дянков, чр това не е още един сребърен фонд и ще бия през пръстите!
321
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
можем да изискаме проектите и на всички *** бараки, да видим на какви земетресения са проектирани да издържат
320
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей сега ще погледна проекта, сградата в която живеят родителите ми е строена през 1897, със сигурност е записано в проекта на каква степен на земетресения издържа...
319
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хич не е много - 4 лв/кв.м - 50 квадрата кутийка апартамент, ръсиш се с 200 лева за тоя дето духа.
318
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната подигравка с хората!!! Как ще оценят бараките на ***??? Може би и за това ще се намерят помощи (за тях), които ще се разпределят за сметка на тези, които си плащат данъците...