30 км/ч в града – задръствания и мръсен въздух

Шофьори предлагат на изходите от населеното място скоростта дори да се увеличи
Обновена: 1 сеп 2012 18:37 | 1 сеп 2012 18:30,
235
30 км/ч в града – задръствания и мръсен въздух
Снимка: архив, Булфото

Шофьорите остро недоволство срещу предвиденото намаление на скоростта в населените места от 50 км/ч на 30 км/ч, залегнала в нова наредба на вътрешното и регионалното ведомство.

Аргументът на новите правила е, че по този начин ще се намалят катастрофите и пътните инциденти с ударени пешеходци.

Затова намалението на скоростта ще засегне само определени райони в градовете - около детските градини, училищата, болниците, малките улички, където с т.нар. „легнали полицаи” ще се принуждава колите да пълзят.

Шофьорите обаче са категорични, че по този начин единствено ще се увеличат задръстванията.

„Пълна глупост е това, няма кой да го спазва просто, ние сега караме  с 60 километра, плюс това гоним време”, смята Владимир Илиев, който е таксиметров шофьор в Пловдив.

По думите му сега тролеите се движат с 30 километра в час и стават причина за задръствания, затова е немислимо всички да спазват това ограничение.

„Няма да го спазвам, ние гоним време, като ми кажат 5 минути до адрес, аз не мога да стигна с 30 километра в час”, твърди друг шофьор на такси.

Ограниченията ще доведат и до закъснение на автобусите от масовия градски транспорт.

„За един обществен транспорт изискването е да бъде бърз и удобен,  технологичната скорост за Пловдив в момента е 18 километра в час, а след въвеждането на ограниченията ще падне на 12 километра в час”, прогнозира пред Dnes.bg заместник-кметът по транспорт Александър Държиков.

Още по темата
 От пловдивската община са на мнение, че при шофирането на по-ниска скорост се отделя повече вредни газове в атмосферата и така допълнително ще се замърсява въздуха в градовете.

„Ако намалим скоростта до 10 километра в час, тогава няма да има произшествия изобщо, но от друга страна това ще се отрази върху придвижването, транспорта, трафика и екологията”, смята още Александър Държиков.

В момента у нас се изграждат „легнали полицаи” и повдигнати пешеходни пътеки на невралгичните места, които ще ограничават скоростта на водачите.

Шофьорите предлагат по широките булеварди и при изходите на града ограничението на скоростта дори да се увеличи, защото пълзенето с 50 км/ч на местата, където няма жилищни и индустриални сгради, кара екипите на КАТ да дебнат и да ги глобяват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съгласен съм. Само да има в закона , че ако на улицата има спинозен -> газ до ламарината.
133
11
 
21
 
! Отговори
Майна преди 11 години
Пловдив е преживял всякакви девотии. Най-старият жив град в Европа-официално. От правешкият селендур Живков до банкянският *** Борисов все лошо за Пловдив. Завистливи,необразовани селяни винаги ще са против Пловдив столицата на Европа.
132
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
-гражданска -каско -тех. преглед -винетка -данък -подръжка -гориво -почерпки за катаджиитеспрял съм да карам.разходите ми намаляха доволно!
131
1
 
22
 
! Отговори
до модератора преди 11 години
Защо ми изтрихте поста с над 25 плюса , а Днес .бг ???
130
1
 
33
 
! Отговори
Bob преди 11 години
-На Биби премиера джипчето му е над 5 кубика мотор, като е на спец режим- да кара с макс. 40, ще НИ харчи по 100 л на 100 км минимум.-Щом за колите е 30 км ч- значи автобусите- с 20, а учебните коли- с 10. -Линейки и луноходи - също с 40.-Трамваите да стоят на място.-Пешеходците може да минават по макс. 10 крачки в минута, за да не се блъснат в някой друг пешеходец.-Велосипед, кон, катър или магаре- може и по- бърже, закона не уточнява.Някой да продава катър тъдява ?
129
0
 
28
 
! Отговори
фон Мазох преди 11 години
Абе глупости безкрай.Може едно сериалче да спретнат. Ама на хората вече им писва:- ниски заплати-големи данъци-нерентабилни и неработещи решения-високи цени на горива и стоки-постоянна несигурност.... и още и още...Ако това е европейски стандарт на живот, значи сме мазохисти !
128
2
 
29
 
! Отговори
до 146 преди 11 години
Столичани сте прецакани, но виж ние Хасковлии и нашия кмет смачкахме кандидата на ГЕРБ с 80 на 20.ГЕРБерската *** при нас не вирее.
127
4
 
21
 
! Отговори
столичанин преди 11 години
Не се косете , догодина като Герб сдаде власта ще отменим всичките тези простотии !Обаче софиянци ще трябва да търпим кмет-учителката по руски(съветски) език от Самоков още 3 години !
126
3
 
14
 
! Отговори
Пловдивска Губерния преди 11 години
Да не си мислите че ще ги спазваме?
125
0
 
25
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
Всяка сутрин като стана си задавам въпроса: Каква ли простотия са измислили за днес *** от ГЕРБ.
124
0
 
21
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Хахахаа детето ме бъзика преди малко.Вика Тати мутрата прокара ли това, ще те скъсам на старта още с колелото :)))))
123
0
 
12
 
! Отговори
Гении, Гении, Гении преди 11 години
Ако намалим скоростта до 10 километра в час, тогава няма да има произшествия изобщо, но от друга страна това ще се отрази върху придвижването, транспорта, трафика и екологията
122
11
 
7
 
! Отговори
email преди 11 години
Странно животно е българина. И естествено най-мръсните и миризливите са глутницата жълти ***... нямало да спазват... какъв си ти бе, Пепи? Дори и да намалят скоростта на 10 км/ч пак никой за никъде няма да закъснява защото всичко е въпрос на организация. Но българинът е ***, не един от великите българи са го казвали.
121
1
 
14
 
! Отговори
един преди 11 години
Дядо ми (Бог да го прости) в такива случаи казваше - "Що е лудо и шантаво все е наша род". . .
120
1
 
20
 
! Отговори
нищо случайно преди 11 години
Нарочно го правят за да се 'пренасочват' хората към метрото и др видове градски транспорт.Отделно парите от наказанията за превишена скорост в населено място ще преминават през някои банки, собственост на конкретни хора, близки до др хора...Сещате ли се,че всичко в тази държава отива към ущърб за редовите граждани,наричани още електорат...И в този ред на мисли вече е ясен резултата от изборите следващата година - някои май ще загуби с голяма разлика. Кой ли? Ами нали се сещате? :-)
119
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупост след глупост.Луд уморя нямал, а тея нашите физкултурници и мутри пък хич.Нещастници!
118
2
 
29
 
! Отговори
от ОФ преди 11 години
Аз съм много щастлив защото сутрин ББ като слиза от Бояна по бил.България и колите му се движат с 30 км. ние всички доволни граждани, отивайки весело на работа ще му махаме и ще го поздравяваме. А аз ще си приготвя и домати и яйца, може и някое паве.....или пък??????
117
5
 
20
 
! Отговори
Аман преди 11 години
ПОРЕДНАТА ГЕРБЕРАСТКА ГЛУПОСТ.Опоскаха резерва, фалираха средния и дребен бизнес който пълнеше хазната, сега онова очилатото счетоводителче кви ли не простотии прави за да напълни от глоби бюджета.СТРАХ го е, че изборите идат и цялата му стъкмистика и опосканата от ГЕРБ касичка народна ще лъснат.Не знам дали, но знам, че от тия сегашните трябва да има в затвора.Геноцидът е наказуем!
116
3
 
27
 
! Отговори
каруцар преди 11 години
Някои хора( повечето) в правителството май дишат лепило !
115
2
 
21
 
! Отговори
? преди 11 години
A ще трябва ли да питаме със заявление вече когато ни се приходи до тоалетната?А по колко пъти на седмица ще е позволено да дишаме?