30 км/ч в града – задръствания и мръсен въздух

Шофьори предлагат на изходите от населеното място скоростта дори да се увеличи
Обновена: 1 сеп 2012 18:37 | 1 сеп 2012 18:30,
235
30 км/ч в града – задръствания и мръсен въздух
Снимка: архив, Булфото

Шофьорите остро недоволство срещу предвиденото намаление на скоростта в населените места от 50 км/ч на 30 км/ч, залегнала в нова наредба на вътрешното и регионалното ведомство.

Аргументът на новите правила е, че по този начин ще се намалят катастрофите и пътните инциденти с ударени пешеходци.

Затова намалението на скоростта ще засегне само определени райони в градовете - около детските градини, училищата, болниците, малките улички, където с т.нар. „легнали полицаи” ще се принуждава колите да пълзят.

Шофьорите обаче са категорични, че по този начин единствено ще се увеличат задръстванията.

„Пълна глупост е това, няма кой да го спазва просто, ние сега караме  с 60 километра, плюс това гоним време”, смята Владимир Илиев, който е таксиметров шофьор в Пловдив.

По думите му сега тролеите се движат с 30 километра в час и стават причина за задръствания, затова е немислимо всички да спазват това ограничение.

„Няма да го спазвам, ние гоним време, като ми кажат 5 минути до адрес, аз не мога да стигна с 30 километра в час”, твърди друг шофьор на такси.

Ограниченията ще доведат и до закъснение на автобусите от масовия градски транспорт.

„За един обществен транспорт изискването е да бъде бърз и удобен,  технологичната скорост за Пловдив в момента е 18 километра в час, а след въвеждането на ограниченията ще падне на 12 километра в час”, прогнозира пред Dnes.bg заместник-кметът по транспорт Александър Държиков.

Още по темата
 От пловдивската община са на мнение, че при шофирането на по-ниска скорост се отделя повече вредни газове в атмосферата и така допълнително ще се замърсява въздуха в градовете.

„Ако намалим скоростта до 10 километра в час, тогава няма да има произшествия изобщо, но от друга страна това ще се отрази върху придвижването, транспорта, трафика и екологията”, смята още Александър Държиков.

В момента у нас се изграждат „легнали полицаи” и повдигнати пешеходни пътеки на невралгичните места, които ще ограничават скоростта на водачите.

Шофьорите предлагат по широките булеварди и при изходите на града ограничението на скоростта дори да се увеличи, защото пълзенето с 50 км/ч на местата, където няма жилищни и индустриални сгради, кара екипите на КАТ да дебнат и да ги глобяват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
iАко изхвърлим комунистическата *** ------------------------------В тоалетната чиния ли
153
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами тогава за какво ми е кола,ще карам колелои няма да плащам на бирниците ни застраховка,ни данък ни преглед,е кой печели?
152
4
 
7
 
! Отговори
gft преди 11 години
когато е 50 км/ч + бабуните по пътищата, не се спазват ограниченията, не мога да разбера как 30 км/ч без легнали полицаи, ще се спазва..+това ето това ще вдигне разхода и замърсявнае, не запалените фарове.
151
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога няма да се оправим с това мислене.Колкото повече чета реакциите за наглед нещо нормално създадено с цел да пази и спасява животи толкова повече разбирам ,че бъдещето е в малки безпилотни самолети и хеликоптери които обстрелват нарушителите с ракети.Само това е лечението за малоумие..."Ниската скорост карала правела мръсен въздух.. А 15-20 годишните каруци със свалени катализатори карани със "разумните" 90-120 в града какво правят?Абе... не са хора българите.*** маймуни са
150
7
 
35
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Това намаление да си го наврат отзад, включени фарове и 30 км/ч, тези идеи са дело на изключително *** човек. Не познавам някой нормален, който ще спазва това недоразумение.
149
6
 
40
 
! Отговори
АЛЕК преди 11 години
ГЕРБ ВРЕДИ НА БГ
148
1
 
17
 
! Отговори
ivan36 преди 11 години
а бе тия бакшищи ги питат за мнение. Като са празни карат като баби, а като са на поръчка карат като на рали готови са и децата си да прегазят за пари
147
3
 
12
 
! Отговори
alek преди 11 години
постоянно се споменава комунисти,хора бъркате,олигарсите и полит.мафия са виновни за лошия живот.
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бих бутал Фолоксваген !
145
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде е немската машина??
144
3
 
13
 
! Отговори
Дядо Либен преди 11 години
8037 души жертви на пътя за 2011/ 657 -мъртви, 1421 - I-ва група инвалидицация, 1300- II ра и III група инвалидизация и трайна неработоспособност с право на придружители, т.е. живи трупове които са в огромна тежест на данъкоплатците / Колко много млад народ, загива....Колеги, имаме ситуация на безславна война.... с бойно поле, наречено асвалт.
143
4
 
20
 
! Отговори
чичо Манчо преди 11 години
Да спрем да плащаме данъци и винетки от новата година наи добре
142
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 11 години
Интересно. Никъде в демократичните медии няма статия, че днес се навършват 74 от началото на ВСВ. Събитие, което след 20 години ще бъде сведено до някакъв си холокост.
141
3
 
9
 
! Отговори
Зиг преди 11 години
Че навсякъде в Европа в градовете има зони, където ограничението е 30км/ч и дори - 20км/ч около детски градини и училища. Като ставаше дума за увеличение скоростта по магистралите, по форумите всички сравняваха с Германия, където на места ограничение няма и претендираха за същото. Защо не сравняват тези, същите, сега отново с Германия - там има такива ограничения в градовете.
140
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ami kato ne iskat da ima incidenti s peshehodci neka da napravqt NADLEZI !!! Kak moje na nito edin glaven i mejdunaroden pat v Bulgaria, da nqma nito edin NADLEZ?!O, zabravih, che tova shte struva mnogo skupo na darjavata, vapreki che i shofiorite i nai - veche peshehodcite shte sa bukvalno v bezopastnost!
139
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подкрепям идеята,нека сложат и камери, за да има контрол. Когато водачите нямат култура да карат, това е начинът. А пък и това не е нищо ново. И сега има така наречените "Зона 30".
138
4
 
25
 
! Отговори
коко преди 11 години
Българите са много умни.За съжаление е традиция да ги управляват ***.
137
1
 
22
 
! Отговори
сократ преди 11 години
Др.Дянков ще увеличи прихода от ДДС за горивата,тъй като с тези 30км двигателите ще си работят и по този начин намалената скорост увеличава прихода в бюджета и никой не мисли за здравето ни.Ние просто ще се тровим от изгорелите горива.Тези управляващи хептем се оляха и ни смятат за аборигени,но май ще са прави.Хайде отново 1 000 000 граждани на ОРЛОВ МОСТ както едно време излязохме да си отрежем клона,ха сега да излезем и да и изрежем зелките.Да,ама не. Останахте само пъзльовците в BG.
136
8
 
8
 
! Отговори
до 151 преди 11 години
*** ,оборотите ти дигат разхода не предавката.И на място да седиш и да даваш газ пак ще харчи коптора ти 30 на 100.За лампите не коментирам.По-добре или да не палиш никви(само харчат ток) или да си сложиш няколко тираджийски фара на бронята решетката и покрива.Задължително да светят в насрещното.
135
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога няма да се оправим с това мислене.Колкото повече чета реакциите за наглед нещо нормално създадено с цел да пази и спасява животи толкова повече разбирам ,че бъдещето е в малки безпилотни самолети и хеликоптери които обстрелват нарушителите с ракети.Само това е лечението за малоумие..."Ниската скорост карала правела мръсен въздух.. А 15-20 годишните каруци със свалени катализатори карани със "разумните" 90-120 в града какво правят?Абе... не са хора българите.*** маймуни са.