30 км/ч в града – задръствания и мръсен въздух

Шофьори предлагат на изходите от населеното място скоростта дори да се увеличи
Обновена: 1 сеп 2012 18:37 | 1 сеп 2012 18:30,
235
30 км/ч в града – задръствания и мръсен въздух
Снимка: архив, Булфото

Шофьорите остро недоволство срещу предвиденото намаление на скоростта в населените места от 50 км/ч на 30 км/ч, залегнала в нова наредба на вътрешното и регионалното ведомство.

Аргументът на новите правила е, че по този начин ще се намалят катастрофите и пътните инциденти с ударени пешеходци.

Затова намалението на скоростта ще засегне само определени райони в градовете - около детските градини, училищата, болниците, малките улички, където с т.нар. „легнали полицаи” ще се принуждава колите да пълзят.

Шофьорите обаче са категорични, че по този начин единствено ще се увеличат задръстванията.

„Пълна глупост е това, няма кой да го спазва просто, ние сега караме  с 60 километра, плюс това гоним време”, смята Владимир Илиев, който е таксиметров шофьор в Пловдив.

По думите му сега тролеите се движат с 30 километра в час и стават причина за задръствания, затова е немислимо всички да спазват това ограничение.

„Няма да го спазвам, ние гоним време, като ми кажат 5 минути до адрес, аз не мога да стигна с 30 километра в час”, твърди друг шофьор на такси.

Ограниченията ще доведат и до закъснение на автобусите от масовия градски транспорт.

„За един обществен транспорт изискването е да бъде бърз и удобен,  технологичната скорост за Пловдив в момента е 18 километра в час, а след въвеждането на ограниченията ще падне на 12 километра в час”, прогнозира пред Dnes.bg заместник-кметът по транспорт Александър Държиков.

Още по темата
 От пловдивската община са на мнение, че при шофирането на по-ниска скорост се отделя повече вредни газове в атмосферата и така допълнително ще се замърсява въздуха в градовете.

„Ако намалим скоростта до 10 километра в час, тогава няма да има произшествия изобщо, но от друга страна това ще се отрази върху придвижването, транспорта, трафика и екологията”, смята още Александър Държиков.

В момента у нас се изграждат „легнали полицаи” и повдигнати пешеходни пътеки на невралгичните места, които ще ограничават скоростта на водачите.

Шофьорите предлагат по широките булеварди и при изходите на града ограничението на скоростта дори да се увеличи, защото пълзенето с 50 км/ч на местата, където няма жилищни и индустриални сгради, кара екипите на КАТ да дебнат и да ги глобяват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
0
 
! Отговори
една преди 11 години
На нея животът ще и наложи глоба. Но факт е, че детето е пресичало на пешеходна пътека, където има право да се чувства в безопасност, а шофьорите са длъжни да спрат. Има два варианта: 1,майката е *** овца 2, майката разчита на това, че шофьорите ще спрат и детето и не е застрашено, както гласи официалния правилник. Ако и наложиш глоба, ще излезе, че глобяваш човек защото правилата не се спазват, а те не се спазват, защото държавата не налага спазването,т.е. не си върши работата...
173
0
 
8
 
! Отговори
Един преди 11 години
До една: Вчера видях детенце на не повече от 8 години да пресича на пешеходна пътека само и забило поглед в някаква си негова електронна игра, дори не погледна има ли коли или няма, учудих се къде са му родителите? Преди малко на булеварда се бях разминал с една жена (това е на около 30-40 метра от пешеходната пътека) след като детето пресече, то спря и се огледа, а зад мен въпросната жена му извика, да го упъти че тя е там! И това е майка? На нея каква глоба да и се наложи?
172
0
 
16
 
! Отговори
една преди 11 години
Да не говорим колко пешеходци има, които са по-неграмотни от овце и пресичат именно като овце където им падне. И за такива трябва да има много високи глоби, защото създават предпоставки за смърт, а често и материални щети. Няма кой да въведе строг ред в тази държава, констатирам само безполезно плюнчене.
171
9
 
3
 
! Отговори
една преди 11 години
Недоволсвтащите са толкова прости, че дори не усещат как казват, че човешкия живот е без значение. По-важно е времето, задръстванията, замърсяването и какво ли още не,но не и фактът, че всичко това може да доведе до по-малко смъртни случаи основно предизвикани от самите изказващи се. Да не говорим, че ограничения никога не се спазват там, винаги се кара по-бързо, така че пай ще са с 50 км/ч. Другия ефективен вариант бе да сложат непосилно високи глоби за нарушение и да СЕ СЪБИРАТ безкомпромисно.
170
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мрънкате ли?
169
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По този начин (с фаровете и 30-те километра) управляващите скрито вдигнаха заплатите на полицаите, за да не протестират и да ги подкрепят. Вижте какво стана след фаровете - дебелите *** шопари се заложиха с палки на всеки ъгъл, скрити зад кофите за ***, да дебнат коли със забравени фарове. Същото е с коланите и говоренето по телефон, сега ще стане така и със скоростта...Само в нашата ш*бана държавица е възможно за колан да ти отнемат точки, съизмерими с преминаване на червено. Ама така е.
168
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е поредната безумна идея.По-безумна е от карането постоянно на фарове....Тия хора не се заеха с нито един съществен проблем от живота, само генерират безумни решения, които още повече забатачват всичко.
167
15
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Шофьорите на лични автомобили нямат думата. Те са голямото зло на нашите градове. Те запушват градския транспорт и затова той едвам пълзи.
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 192::ПРАВ СИ СКЪПИ(А).ДРУГАТА "БОЛКА" ВИ МЪЧИ.НАЙ-ПРОСТИТЕ И ОГРАНИЧЕНИ ЛЮДЕ,ВИ ДАВАТ ТОН В ЖИВОТА.ТОВА ВИ Е БОЛКАТА-РОБСКАТА,ОВЧЕДУШНА БЪЛГАРСКА ПСИХИКА ЩЕ ВИ ЗАТРИЕ.НЯМА ТАКЪВ НАРОД.ВИЕ СТЕ ЕДИНСТВЕНИ.
165
1
 
9
 
! Отговори
bolka преди 11 години
до 188 - да, ама София не е цяла България! И е смешен призива да не се кара кола, защото има много причини, които налагат ползването й. Да, би могло да се ограничи, но при този съвременен живот е смешно да се твърди, че може да се живее без кола. Имате примерно малко дете, което през зимата трябва да се води на детска ясла или градина - какво ще ползвате - велосипед ли? Или в 7 часа сутринта ще го карате да върви пеш до детската градина? Освен студа е необходимо и ВРЕМЕ!
164
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да се забрани със закон използването на лични МПС в Държавата- и тогава вече няма да има жертви по пътищата и кога най-после бензина ще стане 15 лв-обещаха ни го от септември а досега едва 3 лв стигна-аман от тези изгорели газове и мръсен въздух
163
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм за, и ще ви кажа защои аз съм шофьор и си спазвам знаците, но имам наблюдение, колкото е ограничението нашенските шофьори си добавят м/у 10 и 20 км.Аз мога да си карам с 50 градско а др да не спазват закона да ме задминават с 80 и повече тогава и на мен ми идва да увелича скоростта и тогава какво става по пътищата...........
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
188 така е. Господарите най обичат да заплашват, че ще ни отнемат нещо, към което хората са привикнали до болка, ама в същото време спокойно можем да живеем без него. Така правят. Това е като едно време с кашкавала. Кой се сещаше да яде тогава кашкавал, ама като казаха, че ще е 11лв и всички изпаднаха в шок.
161
6
 
5
 
! Отговори
Dd преди 11 години
ЕЙ,НАВЛЕЦИ.КАКВА СКОРОСТ КАКВИ 5 ЛЕВА В ТОЯ ИЗТЪРБУШЕН КУЧКАРНИК-НАРЕЧЕН СТОЛИЦА НА НАЙ-ПРОДЪНЕНАТА ДЪРЖАВА ВЕВРОПА(А СЪВСЕМ СКОРО И ВСВЕТА).ОСТАВЕТЕ СИ ТРОШКИТЕ ВТОРА УПОТРЕБА И ХОДЕТЕ ПЕША,А СЕГА ИМАТЕ И 2 "ЛЪЧА" МЕТРО.БОЖЕ,КАКВИ СКАПАНЯЦИ.
160
1
 
2
 
! Отговори
От 14 и 18 преди 11 години
"Чака ни пореден скок на горивата"Казах ли ви, че ако слагате минуси ще има увеличение на горивата. Ама не слушате като ви се говори.
159
0
 
12
 
! Отговори
Pilat продължение преди 11 години
друго не измислят. Защо не се опитат да спрат изкачащите пешеходци от храсталаците и иззад превозните средства, я малко и тях да глобяват ама редовно. Нормална гледка е да видя някой да пресича на 10м от светофар или пеш. пътека И НА ЧЕРВЕНО. ТЯХ ДА ГЛОБЯВАТ. ЗНАЧИ ШОФЬОРИТЕ ДА КАРАМЕ И ДЕНЕМ С ФАРОВЕ, А ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ И НОЩЕМ - НЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ?!?!? В АВСТРИЯ ТОВА ГО ОТМЕНИХА КАТО НЕ НУЖНО. НАШЕТО МЪЛЧАНИЕ ДНЕС Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ДЕЦАТА НИ УТРЕ!!!!
158
1
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 11 години
поредния тъпизъм на управляващите........!!! това е нелепо!!! само искам да покажете статистика за хората от ДС които фърчат на червено! случаите в които полицайте нарушават правилата за движение по пътищата и случаите в които се допитват до населението за такива подобни безмислици!!! не могат да се справят с нищо и за това ограждат ли ограждат!! еми още годинка ли ви остана драги господа "управляващи"?!
157
1
 
9
 
! Отговори
Pilat до Дядо Либен преди 11 години
Съгласен съм, война има и жертвите са много, те са в следствие на НЕСПАЗВАНЕ НА СЕГАШНИЯТ ПРАВИЛНИК И ЛОШИТЕ ПЪТИЩА, ТАКА ЧЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА НЕ СА НУЖНИ, А СПАЗВАНЕ НА НАСТОЯЩИЯТ И ДОРИ ДОПЪЛНИТЕЛНО УВЕЛИЧАВАНЕ НА СКОРОСТТА НА МЕСТА. Някой ако е бил в Цариград (18 милионен град) знае - там на двулентовите пътища не можеш да се влачиш с 50 (веднага ти бипкат) и трафик полиция следи ТРАФИКА, А НЕ КОЙ КАРА С 56 НАПРИМЕР, А СЛЕДЯТ ДА НЯМА ЗАДРЪСТВАНЕ. Сегашните КУХАРИ ОСВЕН РЕСТРИКЦИИ ДРУГО НЕ ИЗМИ
156
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe 4e e glupost glupost e,ama 6te spazva6 be glupav taxigia!!6tom ti se kazva nqma kak-zatova sme na tova deredje!!
155
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Селскостопатска марка е Фолксваген !