Катаджии с таблети дебнат за "Гражданска отговорност"

Скоро с мобилните устройства ще се правят и протоколите при ПТП-та
Обновена: 24 яну 2013 15:58 | 24 яну 2013 15:58,
41
Катаджии с таблети дебнат за "Гражданска отговорност"
И родните полицаи ще влизат в крак с модерните технологии Снимка: архив, Булфото

Пътни полицаи с таблети ще дебнат за автомобили без „Гражданска отговорност". Това съобщи комисар Антон Антонов - началник отдел Пътна полиция МВР - ГД "Национална полиция". Така служителите на реда ще могат по-бързо и с едно елементарно действие да проверят наличието и валидността на задължителната полица.

"Служителят ще има възможност да въведе номер и веднага на пътя с елементарна операция ще получава достъп дали колата има застраховка „Гражданска отговорност", разясни Антонов. 

„Надяваме се в близко бъдеще с този таблет да може да оформят протоколите за пътнотранспортните произшествия и на момента служителят да може да проверява дали автомобилът има сключена „Гражданска отговорност", обясни още той.  По думите му целта е да се премахне хартията и „да влезем подобаващо в 21 век“. 

КАТ ще получи 260 таблета. Устройствата заедно с картите за достъп до интернет струват 300 000 лева.

Контролът при настъпили пътнотранспортни произшествия показва, че до 2% са случаите, в които на пътя се установява движеща се кола без „Гражданска отговорност”.

Проблемът по-скоро е с колите, които не се движат, намират се на паркинги и собствениците не знаят, че трябва непрекъснато да сключват застраховката, посочи комисар Антонов. 

Затова сега е въведена нормативна промяна, според която автомобилът може да се спре от движение за определен период, а когато шофьорът реши отново да я кара, след като представи валидна застраховка и валиден технически преглед, ще получи обратно талона на колата. 

Близо 82 на сто от шофьорите имат застраховка "Гражданска отговорност", сочат данните на Комисията по финансов надзор. Същевременно 99% от колите, участвали в ПТП през 2011 и 2012 година, са имали задължителната застраховка.

Всяка година по закон МВР получава пет процента от парите, дадени за застраховка "Гражданска отговорност". Това е около 1,2 - 1,3 млн. лева годишно. От 2009 година досега с тези пари купихме нови дрегери за проверка за алкохол, тестове за наркотици, мобилни видеокамери и друга техника, посочи Антонов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Чиновник Къв ред бе? То по голяма простотия от това не бях чел скоро "Проблемът по-скоро е с колите, които не се движат, намират се на паркинги и собствениците не знаят, че трябва непрекъснато да сключват застраховката, посочи комисар Антонов. " Колата ми стои в гараж и не я карам а ще трябва да им плащам гражданска от къв зор?!? То стана като с парното,ползваш не ползваш плащаш щом имаш радиатор във вас.
36
0
 
5
 
! Отговори
Deva Ju преди 11 години
Преди време гледах шимпанзе с Ipad.
35
0
 
2
 
! Отговори
Peggiov преди 11 години
zavaliite...vmesto s 100 grama smartfon... 600 grama za tablett...dano shapkite i pistovite im da ne sa s takiva falshivi proportzii!!! ste e mnogo tejko da sa politzai togava!
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
катаджия с таблет-*** с касетофон
33
4
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Чудя се защо народонаселението продължавате да квичите и да плюете, след като може просто да си платите Гражданската и да са ви мирни главите. Ако сте коректни и изрядни, няма да ви пука за катаджиите. Обаче, ако се правите на много отворени, тогава ще гризете дървото. Трябва да се научите на РЕД!
32
1
 
6
 
! Отговори
чарли преди 11 години
Цялата държава е впрегната да осигури печалби на десетина бандити наречени застрахователи.
31
1
 
4
 
! Отговори
чарли преди 11 години
Предлагам роди ли се дете веднага да му се прави гражданска отговорност.Какви са тези работи,един има друг няма застраховка.Като стане на две години веднага още една,за по-сигурно,и така до 18 години.Дано напълним гушите така на "застрахователите".
30
3
 
1
 
! Отговори
Застраховател преди 11 години
До Ф-1Доста неграмотно и малоумно пишеш. Добре е да знаеш, че низшите същества като теб винаги ставате храна за по- умните и по- можещите. Особено, ако се правите на много оворени, както ти например сега се правиш.
29
2
 
1
 
! Отговори
Асанчо преди 11 години
Аа,*** регистрация,чаяй да видим да му турим още едно нарушение!!!...
28
1
 
7
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
Застрахователите плащат на милиционерите за да им следят приходите. но ниеплащаме на застрахователите за да плащат на милиционерите.А когато стане някое проишествие и застрахователите трябва да ни платят,милиционерите ни пишат акт,че сме сме се намирали на пътя без да си платил винетка на държавата и в нарушение на правилника,за което трябва да платим и глоба на държавата.Е как да не и е....ш м.....а на тези застрахователи,милиционери и д...а!
27
0
 
5
 
! Отговори
класика преди 11 години
Ти сия занайш ли що та спрях,...ааааа..???? Знам бе. Ама нямам..
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата защитава частните интереси на мутрите-застрахователи.Пак вият на умряло и искат да вдигат цените на застраховките.Да вдигат , ама на тези които са си надвили на масрафа и излизат със колите си във чужбина.От къде -- накъде тези които си карат само във БГ ще плащат и за паралиите които се развяват из Европа?????
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DEBNAT AAA , I NIE DEBNEM ,... I KVO STANA SIA . ZASTRAHOVATELNOTO LOBI SI KUPI POLICIATA . SIGURNO E VAV VID NA SPONSORSTVO . OT NAS PARITE ZA ZAPLATI , OT ZASTRAHOVATELITE ZA 6TARVALAK . A SEGA MI 0TRE4ETE 4E MVR OTDAVNA NE E PRIVATIZIRANO I NE E 4ASNA FIRMA ZA USLUGI ,.....DATA NA PRIVATIZACIA 1944 god
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SAMSUNG GALAXY TAB II- 770лв./моя за толкова го взех/ х260бр=200200лв останалите пари са сигорно за нъкъкъв специален интернет - полицейски
23
5
 
3
 
! Отговори
Чуков преди 11 години
Сега вече няма да можете да се оправдавате като момиченца, когато ви се досвиди да си латите Гражданската отговорност, джигити неедни.
22
0
 
15
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
А, бе те отдавна го направиха така, че без застраховка гражданска отговорност не можеш да караш, то за това и едва 2 процента от претърпелите ПТП-та са без гражданска отговорност... Ако с тия таблети само за гражданска ще проверяват, то това според мен са едни 300000 хвърлени ей така, на вятъра!
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С Ipad ли ще ги оборудваме или McBook Pro?!?!?! За тея пари могат да се купят 500 ЧИТАВИ таблета. Ама тогава нема кой да гушне рушвета, ега после гушне букета! Много сме проста нация, след като ни завират в лицето далаверите си и няма реакция!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ААаа вие за гражданската ли питате
19
5
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Народа яко оскотя и започна да се занимава в простотии. Гледайте си вашата паничка, а не чуждата.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да одат при баба ми у бакърената *** държава смотанаКуче отхапало ръката на жена няма виновни за една гражданска ще те растрелят