Добрев иска ежегодни проверки на енергийните дружества

Национализацията на ЕРП-тата не стои на дневен ред
16 фев 2013 14:05, Миглена Иванова
159
Добрев иска ежегодни проверки на енергийните дружества
Снимка: архив, Булфото

Сметната палата, Агенцията за държавната финансова инспекция (АДФИ), Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) да правят редовни годишни проверки на енергийните дружества по веригата производство – пренос – разпределително предприятие, предложи икономическият министър Делян Добрев пред Дарик радио.

Добрев подчерта, че трябва да се премахне възможността електроразпределителните дружества (ЕРП) да възлагат на свързани дружества външни услуги и доставки без провеждането на прозрачни обществени поръчки. По думите му в момента няма гаранции, че в цените за крайния потребител в момента не се калкулират и други разходи на дружествата.

Икономическият министър посочи, че трябва доставчиците да бъдат задължени още да подменят старите електромери с нови “умни” уреди. Той обясни, че инвестиционните разходи за подмяната на електромерите не са големи и няма да натоварят със сериозни ангажименти електроразпределителните дружества.

Делян Добрев отново подчерта, че подмяната на старите уреди за отчитане на потреблението на електроенергия със съвременни ще спомогне и за либерализацията на пазара. В момента домакинствата на практика не могат да изберат доставчиците на ток, както беше записано в закона, тъй като другите участници на пазара трябва да организират отчет на потреблението и да инвестират в създаването на мрежа за заплащане на потребената енергия.

Що се отнася до възможността за отнемане на лицензи на ЕРП-тата, по думите на Добрев това може да стане само ако дружествата са прекратили снабдяването с енергия за дълъг период от време. За останалите нарушения, които са допуснали, се предвиждат глоби, коментира той.

Добрев каза още, че национализацията на електроразпределителните дружества не стои на дневен ред. “През годините новите лицензианти са модернизирали в известна степен системата. Не знам дали държавата щеше да се справи по-добре, но има още какво да желаем в посока модернизиране и въвеждането на умни мрежи, които да намалят загубите”, посочи той.

Министърът каза още, че подкрепя идеята парламентът да одобрява с две трети мнозинство ръководството и членовете на енергийния регулатор. Той посочи, че премиерът Бойко Борисов и преди е предлагал тази възможност, но депутатите са преценили това да се прави от Министерския съвет, както е в много други европейски държави.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: ЕРПцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4 ГОДИНИ НЕ СЕ ЛИ СЕТИХА ДА ПРОВЕРЯВАТ.СЕГА КАТО ИМ ОПРЯ ДО *** СЕ СЕТИХА. А МОЖЕ И ДА СА НА ХРАНИЛКА ТАМ
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еми то не е от оня ден това, въпроса е що седяха със затворени очи от 2009 до сега ? големи приказки бяха преди предните избори, и кво ? някого да осъдиха ? че и пак искат д ги избираме, щот им харесало явно, да се правят на богоизбрани... ако можеха, имаха 4 г. , но си ги пропиляха... кво ме топли кой бил виновния, ако искаха и ако можеха да са ги осъдили виновните
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе ти го гониш през вратата, то ти влиза през прозореца .Не разбра ли че не ги искаме тия кръвопийци.На какъв език да ти го кажем .ВЪН от БЪЛГАРИЯ!!!!!! Ако искаши и ти отивай с тях ,но ги махайте!!!!!.Не ви искаме ревизиите .ВЪН!!!!!!
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nali zaytova ste izbrani da 4uvate glasa na naroda a ne samo predi izbori maimuno
114
0
 
0
 
! Отговори
сб преди 11 години
Късно е, чадо, мандалото хлопна!
113
0
 
1
 
! Отговори
Joro преди 11 години
proverkite da zapo4nat ot cigunskite geta faculteta i stolipinovo i da obqvat pobli4no kolko miliona neplateni smetki ima prez godinite ,i nai vajnoto koi e platil tezi milioni levove zagobi za energoto !
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не си мислиш, че пак ще си министър бе л***йньо?
111
1
 
5
 
! Отговори
777 преди 11 години
До 380 V И като ни върнат енергото ще я втасаме !!!! Кражби 24 часа и още по-големи сметки ! Тогава какво ще правим ? Няма държавно предприятие в България от което да не се краде !!!!И от АЕЦ Козлодуй крадат мамка им !!!!!Утре всички на протеста ! Заповядай те !
110
0
 
8
 
! Отговори
БАЛКАНСКИ преди 11 години
Хей, бебок! Не ежегодни, а ежемесечни проверки. А, за какво ли са ни Е Р П - та? Допълнителни пиявици на народна кръв!
109
0
 
8
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 11 години
К'во ще проверяваш, бе ***???На *** ..... здравната осигуровка отзад!
108
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига с тая национализация. Ставаше дума да се одържавят,т.е. да се купят дяловете на частника и парите да остават в БГ.Но явно доста политици имат интереси в тези дружества.
107
0
 
8
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Доколкото си спомням, шефа на министърчето беше забранил в изказванията си подчинените му да употребяват думичката "ЩЕ"? В последните дни обаче само това чуваме.
106
0
 
7
 
! Отговори
Добрев преди 11 години
Протестът е граждански - Включи се и ти! За неделя, 17 февруари, е насрочен национален протест, който ще се проведе едновременно в 24 града. Той е под наслов Да запалим монополите 4-та част и ще започне от 11.00 ч. в неделя. За София началото на протеста е от 11.00 ч., на ул. "Славянска" 8, пред МИЕТ.
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Национализацията абсолютно седи на дневен ред. Хората не желаят повече тези грабители и хич не ги вълнува кой какви договори е сключил. Народа не може повече да търпи тези нагли мошеници и цялата подигравка. Трябва да си заминават.
104
1
 
7
 
! Отговори
коко преди 11 години
Скрий се бе калинке
103
1
 
12
 
! Отговори
шишо преди 11 години
Този гащтник е пълен олигрофен, срам за народа. Имам чуството че Боко тиквата умишлено ги събира такива малоумняци.
102
0
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Този гащник на снимката ме кефи.Овладял е икуството да гледа умно,а всъщност е куха леика.Прости му Господи,до там му стига акъла.
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Данните за безобразията на трите дружества :ЧЕЗ , ЕОН , ЕВН са били ясни още през 2011 година от одита на АДФК и са докладвани на управляващите.ЗАЩО НЕ СА ГИ СПРЕЛИ ОЩЕ ТОГАВА , А ЧАК СЕГА ГИ ИЗНАСЯТ?МОЖЕ БИ ЗАЩОТО ИМАТ ДОСТА ПАРИЧКИ И СА ПЛАТИЛИ КЪДЕТО ТРЯБВА ??ЗА ДА НИ ДОКАРАТ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА ЛИ?ТОЯ ПУХЧО ДЕЛЯН ДОБРЕВ И МАЗНИЯ ТРАЙЧО НА СЪД!!!
100
0
 
9
 
! Отговори
Вземете мерки преди 11 години
Проверката трябва да започне от "Факултето". Да се види как от всяка къща са пуснати кабели за незаконно прикачване към елмрежата и как водата от чешмите тече нон-стоп по улиците, защото нямат водомери. После всичко се разпределя между коректните платци и готово - ЧЕЗ няма проблем с ***, защото си събира своето от другите. И така ще е докато хората си траят и не правят нищо. Не случайно и в Руско-турската война са участвали само около 14 000 българи от 4 000 000. Другите са "бляли".
99
0
 
10
 
! Отговори
дядо преди 11 години
късно е либе за киткакъде спахте 4 годинисега пак искате да замотате народа айде къш не ви щем нито меда нито жилотозаради вашия капитализъм половината българия станаха комунисти