Борисовите "Тигри" летели, но закъде? Няма да се разбере!

Документи за полетите на бившия премиер са унищожени
Обновена: 31 май 2013 19:22 | 31 май 2013 16:22,
144
Борисовите "Тигри" летели, но закъде? Няма да се разбере!
Бойко Борисов и неговити "Тигри" с купата при ветераните по футбол. Снимка: Булфото

Писмените заявки за полетите на бившия премиер Бойко Борисов с "Авиоотряд 28" са унищожени.

Това става ясно от отговор на Министерския съвет на запитване на bTV, след като медията спечели дело срещу мълчалив отказ да й бъде предоставена информация за правителствените полети с държавния авиотдряд, станал печално известен с това, че освен за държавни цели, се ползваше и за задоволяване на футболните прищевки на премиера, като превози отборите на Витоша (Бистрица) и Чавдар (Етрополе) до Варна за приятелски мач помежду им.

Още по темата
Поисканите заявки за пътувания на премиера, свързани с полети на "Авиоотряд 28", имали координационен характер, се казва в документа, съставен по време на служебното правителство, но подписан от бившия съветник и пресаташе на Бойко Борисов - Николай Боев.

От отговора става ясно още, че в голям процент полетите те не съответствали на изпълнените задания поради технически причини или внезапно настъпили обстоятелства. Затова в Министерския съвет гледали на тях като на обмяна на вътрешна информация между логистичните звена (Протокола на МС и "Авиоотряд 28").

Поради това те не се извеждали с изходящ номер от деловодството на МС. "Няма практика да се архивират и съхраняват в Протокола или останалите служби", пише в отговора.

Според юристи, с които bTV са разговаряли, фактът, че писмените заявки до "Авиоотряд 28" не се архивират и пазят в МС, е признание за нарушение на закона и дори престъпление.

"Унищожаването на документи не по установения ред всъщност представлява престъпление по НК", смята адвокатът от "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов. "Другата възможност и другата вероятност е този отговор да представлява една лъжа и да не е вярно, че в МС не се съхраняват такива документи, такива заявки. Това обаче също е престъпление, тъй като тогава отговорът по достъп до информация представлява документ с невярно съдържание", допълва той. 

Според правилника за дейността на "Авиоотряд 28" писмените заявки би трябвало да съдържат данни за пътниците и товарите, летищата или площадките за излизане и кацане, разписанието на полета и данни за евентуалния въздушен ескорт.

От частната медия съобщават, че са пратили допълнителни въпроси до МС. От отговорите, които трябва да бъдат получени в 14-дневен срок, ще стане ясно дали има основание за сезиране на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
58
 
! Отговори
Стар преди 10 години
Е тя каква излиза сега всички Гербери на съд за извършени престъпления. Само че аз мисля че трябва да се съдят и тия техни писачи и поддръжници благодарение на които бяха на власт и сега ги защитават.Българският тапир, пък бил той и гербер е непоправим!
15
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Беше нужен компромис,защото правителство трябва да има,държавата трябва да започне да функционира. Сидеров постъпи разумно,никого не е предал.Другият вариант беше отново избори и хаос. А престъпниците това и чакат-да ловят риба в мътна вода. Борисов играе двойно- уж е готов да подкрепя,защото го е страх, но и се прави на опозиция заради електората си.Много непочтено поведение. Това правителство много ще се замисли преди да краде!!Хората вече нямат време, търпение и доверие никому.
14
6
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
до 13 - хората като теб незнаят едно правило за да успеят... и то е винаги ще си от страна на управляващия :) Има ли значение какъв съм? След като съм добре !
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви записи, какви 5лв, някой инспектор от ГВА трябва само да отскочи до другия край на улицата и да поиска да види бордните дневници.. и за това се съдим, перем пари и време..
12
36
 
7
 
! Отговори
Онзи преди 10 години
До ШопШопе, Шопе...проста комунистическа ***!
11
7
 
30
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
до 9 - От селяни не искам коментари. Който вади нож от нож мре, цирея иде у теб :) хах
10
4
 
45
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
до 10 - верно ли бе? А бе ти да не си един от Бистришките тигри че нещо са те ядосали ? :)
9
48
 
10
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До ШопМного скоро вие ще *** от яд. Както сте я подкарали няма да издържите много. ***!
8
4
 
49
 
! Отговори
ЕЕЕХ преди 10 години
ДАНО САМО КАТО СА ЛЕТЕЛИ САМО ТИГРИТЕ ДА СА ВОЗЕЛИ,АМА НАДАЛИ..
7
53
 
18
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Баце Бойко,президент,президент
6
14
 
37
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
до 5 - Ти първо се регистрирай и не ми давай анонимен съвет какво да правя аз... вашето политическо време изтече, а къде ще замина си е лично моя работа, *** от яд веееееееее
5
5
 
73
 
! Отговори
ХОХОХО преди 10 години
Страшни ***!!!
4
68
 
23
 
! Отговори
... преди 10 години
До ШопСлагай феса и заминавай да те режат, турчино! А, и не забравяй да разпечаташ на турски учебника по български език на детето си....
3
21
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дам Волен може да е Болен ама поне ги храни стабилно ***
2
56
 
22
 
! Отговори
ВИНИТУУУ преди 10 години
давай Бокоооо мачкай : ))))) ти си титан на мисълта
1
35
 
106
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
*** са тия от ГЕРБ, за какво ги защитавате... Волене БРАВО ! Кой каквото и да говори ти наистина спря тия Мутри да летят в неизвестна посока !