Научихме ли си урока как се усвояват европари?

Реналдо Мандметс: Всичко се случва бавно, дори в правилната посока
Обновена: 21 яну 2014 20:13 | 21 яну 2014 20:12, Веселина Йорданова
10
Научихме ли си урока как се усвояват европари?
Снимка: архив, Ройтерс

Българската администрация и крайните бенефициенти не бяха добре подготвени за усвояването на европейските фондове. Три години отне на машината да заработи, според Реналдо Мандметс, ръководител на отдел "България" в ГД "Регионална и градска политика" в ЕК (2007 - 2013).

По време на 8-та среща между правителството и бизнеса той посочи като една от основните ни слабости грешките при провеждането на обществените поръчки. По думите му те са довели до много финансови корекции и са поставили редица общини в положение близко до банкрут.

Много от проектите пък не са били придвижени въобще и са оставали на бюрата на министрите.

Основна характеристика за България е, че всичко се случва бавно, дори и да се движим в правилната посока, посочи Мандметс. Според него през последните години има подобрение на ситуацията и загубите дори са по-ниски от очакваното.

Експертът посочи като фактор за подобрението създаването на администрация, отговаряща за усвояването на европейските средства - първоначално това се вършеше от вицепремиера Меглена Плугчиева, а в следващото правителство беше назначен и специален министър, който отговаряше за европейските фондове - Томислав Дончев.

Реналдо Мандметс направи няколко препоръки за подобряване на работата. Според него усилията на правителството трябва да бъдат насочени към "умно инвестиране", което ще доведе до намаляване на безработицата и ръст на икономиката. Той препоръча изготвяне на стратегия, "но не от 200 страници, а от 10-15 страници, но в които са описани ясни приоритети и цели".

Подкрепа трябва да получат експортноориентирани фирми, които ще бъдат основата за икономическия ръст. Подпомагане на иновациите и образованието е също много важно за страната ни.

Мандметс посочи, че почти три години представители на българския бизнес са споделяли с него за липсата на качествена работна ръка и особено на експерти от инженерните специалности. "Всеки министър е признавал този проблем, но няма никаква реакция за преодоляването му. Няма мерки за преквалификация, за програми в областта на машиностроенето, автомобилната индустрия", допълни експертът.

"Ако искате да се развивате като туристическа нация, първо реформирайте сектора на услугите. И направете най-сетне реформата в енергетиката", препоръча още Мандметс.

Още за еврофондовете четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 10 години
Реналдо мандментс не е в ЕК от два месеца. Не зная в какво качеството коментирал на 21.01.2014 г.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой знае ли кой е г-н Мендметс?Направете си труда да погледнете състава на Европейската комисия, специално структурите за България-там рядко се срещат български имена.ЕС е чудовищно социално инженерство,за което редовия европейски гражданин е в пълно неведение.Жертват се вековни традиции на държавност в името на утопични социални експерименти.
6
1
 
1
 
! Отговори
генерал Жуков преди 10 години
Дааааааааааааааааааа :)
5
0
 
4
 
! Отговори
lisygera преди 10 години
Нарочно се бавят европроекти само за да лапне министъра или чиновника някой лев... нали за това е драпал за държавна службица.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако администрацията,в това число и европейската ,копаше на полето и работеше на поточна линия,където между другото е мястото на хора без образование като Мартин Шулц,Европа отдавна да е излязла от кризата.Как, за Бога,Европейският парламент се напълни с *** така и не разбрах.
3
0
 
3
 
! Отговори
besepar преди 10 години
ИМАМЕ ВОЛЯ!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗажалост да :(
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да.Да научихме урока как се присвояват европари от шепа хора.