Спряхме нарастването на безработицата, радва се Адемов

Регистрираните безработни намаляват за първи път от девет години
88
Спряхме нарастването на безработицата, радва се Адемов
Хасан Адемов. Снимка: архив, БТА

Правителството успя да спре негативните тенденции към нарастване на безработицата. Доказателство за това е статистиката, че през февруари безработните, регистрирани в бюрата по труда, намаляват за първи път от девет години. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в отговор на депутатски въпрос в Народното събрание.

Резултатите показват, че в политиката работим в правилната посока, посочи министърът. Той заяви, че големият проблем остава „заложената от ГЕРБ бомба на пазара на труда“. По негови думи предходното правителство не е успяло да използва ефективно ресурса на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, по която да квалифицира уязвимите групи, за да се реализират на пазара на труда.

В момента няма пари за справяне с този проблем, уточни Адемов. И допълни, че въпреки това министерството работи в посока на това да се възползва от възможности за авансово изразходване на средства от държавния бюджет за мерки на пазара на труда, които след средата на годината да бъдат възстановени от европрограмата за човешките ресурси.

За разлика от предишното правителство ние разчитаме не само на субсидирана заетост, а и на това пазарът на труда да се задейства от реалната икономика, каза той. Адемов смята, че до 2015-2016 година безработните ще могат да разчитат на доходи от собствен труд.

Политиката за намаляване на младежката безработица е приоритетна за кабинета и вече работим по „младежката гаранция“, каза министърът в отговор на питане от бившия министър на труда и настоящ депутат от ГЕРБ Тотю Младенов.

Вече са в ход конкретни стъпки и има и първи резултати, коментира той за гаранцията. Той цитира данни, според които през февруари общият брой на регистрираните безработни младежи е с 6 хиляди по-малко от февруари миналата година. Броят на безработните младежи намалява за девети пореден месец, каза министърът.

Над 6 хиляди младежи са започнали работа на първичния пазар на труда от началото на годината.

Като посочи, че младежката безработица е европейски проблем, Адемов коментира, че през април стартират стажантски програми, които ще дадат възможност на голяма група младежи да започнат изявата си на пазара на труда. „Очакваме, че с тези мерки ще спрем негативната тенденция на нарастване на младежката безработица и нещо повече – младите да се реализират тук в България и да разчитат на доходи от труд, а не на субсидирана заетост", заключи Хасан Адемов.

Още новини за заетостта и доходите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
18
 
! Отговори
9 преди 10 години
Адемов,УУУУУУ
19
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-големия проблем е, че по-добре да си безработен отколкото да "работиш" за 400лв. при някой същия такъв неграмотен *** комунисто-цигано-турчин като тоя на снимката. По-добре от глад да мреш отколкото с тех да си имаш "работа", щото пак си умрел от глад, ама в още по-силни мъки.
18
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами, ПЕСовете откриха 250 000 работни места в чужбина и безработните се изнесоха там !
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес Германия премахнаха двойното гражданство И в България трябва да се премахне и тогава тази етническа незаконна партия ДПС ще да се премахне.
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нарастването на безработицата намаля, поради намаляване на раждаемостта. Ако дамите в България въобще престанат да раждат, а само да си купуват лъскави западни стоки, тогава въобще няма да има безработица и всички ще са щастливи.
15
0
 
42
 
! Отговори
GramadareV преди 10 години
Да погледнем и статистиката за последните 9 г. колко хора са напуснали България?И тогава можем да си отговорим на въпроса, защо безработицата намалява!Все си мислех, че напуснали Българи от страната, не се регистрират в бюрото по труда.:D
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и ОТКРИХМЕ 250 000 РАБОТНИ МЕСТА.АШКООЛСУН!
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хората бягат от България и даже са принуждават да продават органи и деца в чужбина за да оцелеят.
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ние БУМ, а той УААААА! Като му чета приказките на тоя и на мен ми иде да се гръмна, ама не по-добре него да го гръмна. То бива глупости, ама... и май си вярва на всичкото отгоре!
11
0
 
41
 
! Отговори
апостолов преди 10 години
Абе, чоджум, обещавахте 250000 нови работни места а сега преди началото на лятото когато всяка година безработицата намалява ти се кефиш.Ашколсун бе ага. Заблуждавай Делиормана с това
10
0
 
32
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
ЛЪЖЕ КАТО дърт .........
9
0
 
50
 
! Отговори
Крив макарон преди 10 години
Намалява от такива като мен дето спряха да се подписват, защото полза няма
8
0
 
39
 
! Отговори
ех преди 10 години
Този като говори си мисли,че говори на овцете!Какво работни места...то всяка година от сто години насам в март и април безработицата намалява по простата причина,че туризма е земеделието назначават хора...ЩО не го повториш това септември и октомври ,когато същите отиват пак на борсата!
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяка година по това време безработицата намалява и това е напълно нормално, все пак летния сезон идва. Похвали се с това нещо през ноември ако можеш. Тогава с безработицата знаеш ли, комшу, какво става? да говорят за постоянна работа а не за временна заетост.
6
2
 
9
 
! Отговори
aaaa преди 10 години
az pak spryah da vi slusham glupostite, balamurnitsi :)
5
19
 
5
 
! Отговори
турчин преди 10 години
До гласоподавателНе одобрявам политиката на дпс,но искам да ви кажа ако министър Адемов е ***,ВИЕ СТЕ ИНДИАНЕЦ..............
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
как я спря? нещо не се чувства...
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аха, а тези без регистрация отпред 9 години до сега, щото тези отпреди 25 са вече умрели.
2
0
 
36
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
тоя не може да пише на български правилно, тръгнал безработица да спира. че той думата безработица не може да напише без 2 правописни грешки в нея.
1
0
 
49
 
! Отговори
петков преди 10 години
лъжете като ***