България върви в грешна посока според 42% от българите

Проучване: Безработицата и бедността са най-големите ни проблеми
9 апр 2014 20:10,
180
България върви в грешна посока според 42% от българите
Снимка: архив Булфото

България се движи в съвсем грешна посока според 42% от българите. Това показват данните от социологическото изследване на агенция АФИС, проведено в периода 31 март–7 април. За сравнение през февруари тази година песимистите са били 45%. За едва 4,2% нещата в страната се движат в правилната посока.

Българите определят начина си на живот през настоящата година като същия от миналата. 37% смятат, че догодина ще живеят, както сега, а 28,6% смятат, че ще живеят по-добре.

Още по темата
Безработицата е определена като най-големият проблем според 27% от българите. На второ място се нарежда бедността (16%), а на трето е икономическата криза (15%). Едва 8,6% от анкетираните определят като най-важен проблем здравето.

Що се отнася до актуалните проблеми с ЕРП-тата, 64% от анкетираните са настроени положително към евентуално разваляне на договорите. Идеята за разваляне на договорите за концесия на злато е приета положително от 43%, докато 51% нямат мнение по въпроса.

Очаквано 87% от българите биха искали минималната пенсия да е 500 лв. 92% от българите пък искат минималната работна заплата да бъде индексирана със средноевропейската.

Мнозинството от българите (88%) имат положително отношение към идеята учебниците и лекарствата да не се облагат с ДДС. 60% от анкетираните са на мнение, че плоският данък трябва да отпадне.

На въпроса „Кое е по-добре за вас и вашето семейство: пазарна икономика или икономика, регулирана от държавата“ най-много, 34%, заявяват, че предпочитат пазарната икономика. 29% от запитаните твърдят, че биха се чувствали еднакво добре и при двата модела.

В проучването на социолозите от АФИС са залегнали и въпроси, свързани с украинската криза. Според 41% от българите смяната на властта в Украйна е била акт на преврат. Почти толкова, 40% от анкетираните, се затрудняват да дадат отговор.

Въпреки отделянето на Крим от Украйна и опасенията за сепаратизъм 43% от анкетираните не се притесняват, че може да се стигне до подобен сценарий и у нас.

Във връзка с влошените отношения между Запада и Русия 44% от българите вярват, че кризата ще се отрази отрицателно на страната ни, а вярващите, че няма да се отрази изобщо, са 30%.

Що се отнася до легитимността на новата власт в Киев и референдума за отделянето на Крим и присъединяването му към Руската федерация, болшинството от българите (съответно 71% и 67%) са на мнение, че страната трябва да не взима отношение. Такова е и отношението към евентуалното налагане на политически или икономически санкции срещу Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДО 165То и сега бият не по-малко. Прочети че всеки ден има някой пребит или убит. Кога за невърнат навреме кредит, кога за конкуренция, кога за да ти откраднат нещо и т.н.
152
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Върви в грешна посока? Напротив, не върви а отдавна е стигнала грешното местонахождение.
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да и много ни е страх , ама ужасно много може би защото сме били бити от комунистите и обработвани много
150
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами неокомунизъм , бг е олигархия, тоест 5 % крадат другите са им роби
149
0
 
5
 
! Отговори
Социолог преди 10 години
Ако, според тази статия е вярно, че за 52% вървим в правилната посока, наистина сме народ от ***! Така си обяснявам и гласуването за тези, които са парламента сега!
148
0
 
2
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 10 години
Na Bulgaria i trjabva LICHNOST kato VIKTOR ORBAN, mislesht predi vsichko za NARODA si.
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е държава, пълна с некадърници, които не могат да управляват и *** които не гласуват Затова след като не може сама да се управлява, ще трябва друг да я управлява
146
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен157и как се нарича тази система?
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До варнаА къде искат....
144
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
27 годишен турчин от младежкото дпс става шеф на нек. българите когато има избори ходят за гъби. стадо
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да се оправи посоката, трябва да се смени държавното устройство, защото парламентарната република е добра за власт имащите. На първо време, трябва политиците да носят наказателна отговорност за действията и бездействията си.
142
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може да слушаш музика като в Диар Бекир, а да искаш да живееш като германец. Ерго, народът трябва да се промени изцяло, за да се промени животът ни. Може ли да стане това. Може. Чрез образование.
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МаНеКеНанаистина ли мислиш,че са 85%...искаш да кажеш,че сме нация от ***...
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като погледнем в себе си ще видим, че тези хора са произведени от българския национален характер. Прочетете отново "Бай ***","Под игото" и много други. Великите български писатели и патриоти са ни казали къде е проблема- че дълбоко залегнало в народопсихологията на българина е предателството, малодушието, келепир ит.н.Причината е, че ние сме готови да продадем душата си на всеки *** за хляб, а другите нации не са,но това не е пътя-ето пак сме без хляб. Политиците са следствие, не причина.
139
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимендо 152, Е , и какво ще стане като погледнем в себе си? Много ми е любопитно. Какво може да промени обикновения човек? Нищо и пак нищо. Заблуда е че като гласуваш ще дойде "онзи" който ще оправи нещата. Оправия няма да има.
138
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Верният път е да погледнем вътре в себе си. Ок 100% не одобряват пътя на България и всичко, но в действителния живот всички познаваме минимум 10 барековци, станишевци, маи маноловки и т.н. и т.н. и когато сме зависими, обвързани или ни е страх от тях коленичим ежедневно пред тях. Всичко е вътре в нас, те са едни от нас разберете го това.
137
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Верния път е ГЕРБ Дадоха 11 милиона на бедните за компенсиране увеличението на тока !Знаете всички кои са бедните
136
0
 
12
 
! Отговори
МаНеКеНа преди 10 години
42%?К'ви са тия глупости дето ги пишете? Тази нагласена статия няма нищо общо с действителността. Идете във всички села на България. Идете в Сливен, Ямбол, Карнобат, Ст. Загора и т.н. и тогава пак ми пишете за статистика. Бих си заложил заплатата, ако реалната статистика не е поне 85% от населението е на мнение, че България върви с главата надолу, от има-няма 25 год вече.С тия промивки на мозъка взе да става банално.
135
0
 
1
 
! Отговори
болимъкуръ преди 10 години
...т.е , *** пак не разбрал....
134
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чета в новините,социалните отнели двете деца на майка българка защото нямала пари за ток.в същото време депутата бат сали осигурява безплатен ток за ромите в Самоков. това е така само и защото ромите гласуват а българите доброволно са се отказали от правото си да глрасуват