Със задна дата ще платим повече за ниската цена на тока!

Овчаров: Криворазбраният популизъм води до конюнктурни печалби
41
Със задна дата ще платим повече за ниската цена на тока!
Румен Овчаров. Снимка: архив, БулФото

Цената на тока вече няколко години се държи по-ниска, отколкото трябва да бъде, а в енергетиката такива неща се плащат със задна дата на много по-висока цена. Това заяви бившият енергиен министър и настоящ представител на държавата в „Лукойл” Румен Овчаров пред bTV.

По думите му „криворазбраният популизъм води до временни конюнктурни печалби“.

Овчаров каза, че задълженията на НЕК са 3.160 млрд. лева и нарастват с по 500-600 млн. годишно заради липсата на работещ реактор в „Белене” и построените по времето на ГЕРБ 1300 мегавата скъпи ВЕИ мощности.

Още по темата
Според ексминистъра в близките 3-4 месеца управляващите трябва да оптимизират плащанията към ВЕИ-тата, да извършат детайлна проверка дали мощностите отговарят на изискванията, да предоговорят условията на работа с американските електроцентрали и да насочат повече усилия към високотехнологичните комбинирани производства.

С помощта на тези мерки ценовият шок може да бъде избегнат.

Според Овчаров няма нищо драматично в това компания, която изгражда проект въз основа на междуправителствено споразумение, да предложи законови текстове, които улесняват строителството.

Преди дни Реформаторският блок стигна по съдебен път до документи, според които компания с основен акционер руската „Газпром”, е предложила промени в Закона за енергетиката няколко месеца преди подобни текстове да бъдат внесени от група „червени” депутати. За Овчаров скандалът около текстовете е опит на няколко политически фигури „да покажат, че съществуват”.

Той посочи, че при междуправителствени споразумения за големи проекти като „Южен поток” обикновено държавата поема ангажимент за пълно съдействие, в това число и на равнище нормативни актове.

„Кой би могъл да предложи подобни промени, освен тези, които пряко се занимават с проекта или проблема?”, попита Овчаров.

Според него няма нищо скандално в това, че 22 километра навътре в българските териториални води „Южен поток” ще е извън европейското законодателство. По думите на Овчаров надали ще се намери трета страна, която да иска насред морето да включи свое трасе към газопровода.

Представителят на България в „Лукойл Нефтохим” посочи, че няма правомощия да следи за злоупотреби с монополно положение, като работата му е да контролира обемите на производство, за да се пазят работните места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе на кой му трябва ел. енергия? Свещи, газени ламби и борина за Вас, които гласуват за БКП/ДС/ДПС
35
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Имаше една държава ГДР. Германска ДЕМОКРАТИЧНА република! Вече я няма! Имаше една държава Югославия. На южните СЛАВЯНИ! Вече я няма! Имаше една държава Съветски съюз. Велика и НЕПОБЕДИМА! Вече я няма!Има една държава България . . . . . . .Да благодарим на РОДОЛЮБЦИТЕ Сергей Станишев, Георги Първанов, Волен Сидеров, Меди Доганов и сие . . . . . . .
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименмда,ама тук е Бг и не знам колко петилетки България няма д аполучава и стотинка за превоза на газ /ако се построи южен поток/а р.овч. за лукойл и цената на бензина нищо не казва,за цената на газа -най висока е за България от цяла Европа също НИЩО НЕ КАЗВА....
33
0
 
13
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Някой хора биха те разбрали само ако му смачкаш гнусната алчна физиономия.
32
0
 
8
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
само си чепите устата със глупости и лъжи.подвеждате хората с лъжи.
31
0
 
15
 
! Отговори
edin преди 9 години
Р.Овч. а нещо за цената на бензина и нафтата?
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток са го обърнали на политика. Ама то видите ли било зависимост, после незнам кво си, щото новите братя не го искали и други глупости....Няма такова нещо. Принципа е пазарен. Ако България ще има ползи от тази тръба значи се прави, ако няма да има ползи значи няма да се прави. Всичко друго е ала бала. Вижте турците бе хора. Искат им бази-готово ако плащаш 1 000 000 долара наем на месец.Тук заради комисионните сте готови и майка си да продадете без значения от коя партия сте. ***!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Освен това са само 15 процента изнесени от НЕК. Останалото са го изнесли останалите търговци на либерализирани пазар.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
2011 г. се обяви като рекордна година износ 10 млрд. от тези 10 млрд. НЕК е изнесъл само 15 процента. Забележете средната цена вече е 35 евра., което е на ръба примерно на цената на ТЕЦ 2.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
До момента разходите по АЕЦ Белене са в размер на 385 млн. лева. Тоест договора де факто между НЕК и съответно руската страна не е прекратен и са продължавани да се плащат конкретни милиони, които възлизат на 385 млн. лв.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
С решение на Народното събрание от 29 март 2012 г. е прекратено изграждането на ядрената централа на площадка Белене. Нормално е да очакваме, че и разходите по АЕЦ Белене ще бъдат прекратени. Само че това не е така.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Краткосрочните задължения на НЕК към 30 юни 2013 г. възлизат на приблизително 2 млрд. лева. Към 31 декември 2009 г. те са били 790 млн. лева., а сега са приблизително 2 млр. лева.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да слушаш тоя е все едно да слушаш как дяволът чете Евангелието.Не се връзвайте на думите му.Разбирал от енергетика.Как пък не.Такива като него умеят да се облагодетелстват при всяка ситуация.И винаги друг да плаща сметката.
23
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Р.Овч., не те ли е срам? С кои очи излизаш в медийното пространство? Говориш, че някой ще плаща цена и то солена. Да ние хората ще я плащаме заради таква крадци като тебе. Я си спомни кой договори преди 10-12 години ново споразумение за цената на газа с Газпром? И що хвалби бяха как сме направили "пробив" в цената? И кво се оказа, че от целия ЕС нашта цена е най-висока. И що така бе Р.Овч.? А кажи колко лапна с комисионна? И сега изпълзяваш отново от дупката и ръсиш мозък? и си света водица?!
22
3
 
15
 
! Отговори
поет преди 9 години
Ако Простотията и Профанщината на БСП-ДПС-Атака-ДС можеше да движи прогреса, щяхме да сме засенчили Слънцето като източник на енергия.
21
4
 
24
 
! Отговори
optimist преди 9 години
до 20 - Другарю, енергетиката е продадена и съсипана много преди 2009 г. Да имаш каквото и да е доверие и вяра на БСП е върха на безумието!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще го преживеем някак си,но не днес,има време.При такива политици като Овчаров, аскетизмът стана наша втора природа.
19
1
 
10
 
! Отговори
От чужбина преди 9 години
Никой не казва колко ще получава България от тази тръба. Ако ползите ни се пресмятат на километър дължина по тръбата, то тогава даването /преотстъпването/на тези километри си е национално предателство. Нашите комунисти са решили да приберат едни пари под масата и да преотстъпят тези километри на руснаците. Сега спора е за максимума който могат да преотстъпят /продадат/. Иначе е възможно тръбата да е българска и в пределите на Русия, ама нали се сещата, че нема да ни позволят!
18
13
 
6
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Да натрупаш дългове, да съсипеш енергетиката и да искаш вот на недоверие от следващото правителство е върхът на нахалството!
17
11
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Ако Простотията и Профанщината на Герб и Реформаторите можеше да движи прогреса, щяхме да сме засенчили Слънцето като източник на енергия.