Масово слагат немлечни мазнини и вода в кравето масло

Използват и свинска мас при производството му
117
Масово слагат немлечни мазнини и вода в кравето масло
Снимка: Reuters, архив

Производители масово влагат в кравето масло немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики. Това установи изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки масло.

Три са основните нарушения, съобщиха от потребителската организация.

Най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби.

Използват се най-често твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене.

Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини и свинска мас, което е незаконна и вредна търговска практика.

При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.

При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.

Друга лоша практика, която установи изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното.

При пет от пробите беше отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от пробите то е значително.

По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25% означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагозадържащи вещества) в продуктите, което е абсолютно недопустимо.

При пет от марките водното съдържание изобщо не е било посочено на етикета, обясняват от „Активни потребители“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tuka imashe komentar s linka kym testa no go iztriha vlezte v saita na aktivnipotrebiteli ako vi intersuvat imenata i proizvoditelite
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този свят се е запътил направо към АДА! Не остана нищо истинско. Не купувам! Време е да се върнем отново на село.
92
0
 
5
 
! Отговори
Много полезна статия преди 9 години
Аз лично не купувам българско краве масло от години.
91
0
 
11
 
! Отговори
Млекаря преди 9 години
Защо не напишете имената на продукта и името на техния производител и ще видите какво става . Самите производители ще започнат да спазват правилата защото кой ще им купува продукта ? Като са нарушили правилата да си носят отговорност . Така пазара сам ще се регулира . Преди 7-8 години бензиностанция в Чикаго фалира защото клиенти установили че ги мамят с количествата който вливат в резервоара и разпространиха това в местната кабелна - и познайте какво стана !!!!!!!!!!!
90
1
 
11
 
! Отговори
az преди 9 години
kajete koi sa tiq skapani firmi da gi lin4uvame
89
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МНОГО СТЕ ПРОСТИ ,БЕЕ как няма да пустеят селата като търсите само евтино.получавате евтино
88
1
 
8
 
! Отговори
на промоция преди 9 години
чистото масло вече има ама има вкус на калциева грес а саламът на веднъж-дваж вече ядено
87
4
 
11
 
! Отговори
МНОГО СТЕ ПРОСТИ ,БЕ преди 9 години
Е ,КАК МОЖЕ ДА Е ЕВТИНО , КАТО СЕЛАТА ПУСТЕЯТ , НИЩО НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА В СЕЛСКОТО НИ СТОПАНСТВО И ПОЧТИ ВСИЧКИТЕ СУРОВИНИ/мляко ,месо ,масло/ СА ОТ ВНОС!Почти СЪЩОТО Е И СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ !ЕДИНСТВЕНО ИМА ЖИТО, СЛЪНЧОГЛЕД И ЕЧЕМИК ...АМА , ПЪК ТЯХ ГИ ИЗНАСЯТ ЗА ВАЛУТА!ВСИЧКИТЕ СЕЛЯНИ ДОЙДОХА У ГРАДО ....И НЕМА КОЙ ДА ХРАНИ НАЦИЯТА!ПОНЕ ОСТАВЕТЕ АРАБСКИТЕ ЕМИГРАНТИ ДА РАБОТЯТ ...БЕЛКИМ ИМА НЕЩО НАШЕ И НА НАШИЯ ПАЗАР!
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
otkrili toplata voda che svinska mas laktan i oshte niakolko boklyka praviat sirene be *** takiva lapaite da vi e sladko.....pone ot 15 godini.
85
2
 
6
 
! Отговори
ТАКА Е: преди 9 години
..ама нали искате ЕВТИНО МЛЯКО И МАСЛО!!!???Така е другари --ИСТИНСКОТО МЛЯКО И МАСЛО , струват пари!Който иска евтино и "еко-чисто" ----ДА СИ ХОДИ НА СЕЛО!!!ТКЗС И АПК---ПОЧИНАХА СКОРОПОСТИЖНО ...ЩОТО НЕМА БАЛАМИ ДА БАЧКАТ ЗА 50-ст./трудоден!Там е евтино---ИМАШ КРАВА ..ПИЕШ МЛЯКО!
84
2
 
5
 
! Отговори
Откриваме Америка преди 9 години
Няма как да е евтино и хубаво.Ето това е проблемът на бг производителите.Ако го направят евтино после има това е нискокачествено менте.Ако го направят качествено и скъпо то е много скъпо по добре да дадем още малко пари и да си купим немско или френско.. Но и производителите също хитруват за сметка на нас.Например саламът Санчо.Когато го пуснаха беше много вкусен и се предлагаше в два модела.Сух или сочен.Сега е на двойна цена и с вкус на ъпгрейднат шпек.Цената двойна ама качеството надолу.
83
2
 
14
 
! Отговори
Добро утро!!! преди 9 години
ТРЯБВА ЛИ ДА ВИ ОБЯСНЯВАМ , ЧЕ НАД 200 ИНСПЕКТОРИ ОТ "БАБХ"/абсолютни клатикурници/ не са в състояние да ограничат СЪДЪРЖАНИЕТО НА ВОДА И РАСТИТЕЛНИ МАЗНИНИ В ПРЯСНОТО КРАВЕ МАСЛО!ТОВА СА "СОЦ-ЧИНОВНИЦИ НА ЗАПЛАТА" !Необходими са само 2-3 лаборатории и 20 инспектори за цяла София!/...Другото е само --СХЕМА ЗА ЗАПЛАТИ за "наши партийни другари"/РАБОТА --НИКАКВА!!!
82
6
 
4
 
! Отговори
т преди 9 години
а стига бе ,не мое да е верно това у нас всичко е ''качествено '' е питаите журналята нали ни надуха ушите че сме ''европеиска държава'' че сме братя със западняците да ама в техните магазини като кауфлант германия е качеството ,а тук същата верига продава само *** на цени същите като в германия. до 89ти е искахме да слушаме свободно западна музика е са я слушаме, платихме я скъпо с наи важното здравето щото ядеме *** и то скъпи на кг. ама много е късно вече паднахме им в капана
81
5
 
10
 
! Отговори
123 преди 9 години
Капитализмът убива!
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zatova ot godini kupuvam NE-bulgarsko maslo/nemsko, irlandsko.../....
79
1
 
1
 
! Отговори
до 77 преди 9 години
Сайтът, на който е изнесена информацията за фирмите се казва aktivnipotrebiteli само слагаш .bg накрая, а статията е още в главните в сайта.
78
4
 
5
 
! Отговори
миро преди 9 години
ми то и хляба ни добър ама само за глупавите българи с корунпираната им съдебна сист.ама гърците не са глупави
77
3
 
27
 
! Отговори
писна ми преди 9 години
Аман от демокрация! Искам диктатура и сигурни храни.
76
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубава статийка ,ама щеше да е и полезна ,ако посочвате и фирмите нарушители. Докато не се знае точно ,няма да има промяна , а хората имат право да знаят и да купуват качествени стоки.
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Използват и свинска мас при производството му"На мюслите - честито ;)