Облекчават издаването на визи за граждани на Русия и Украйна

Мярката е в отговор на спада на туристи от тези страни
21
Облекчават издаването на визи за граждани на Русия и Украйна
Снимка: Министерство на туризма

Процедурите за издаване на туристически визи за граждани на Руската федерация, Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия ще бъдат облекчени. Това се споразумяха министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на външните работи Даниел Митов на проведена среща в Министерството на туризма.

Решението идва в отговор на наближаващия активен туристически сезон и на желанието на Министерството на туризма да насърчи посещенията на граждани от традиционни пазари като Русия и Украйна, съобщават от ведомството.

Това е и част от мерките за противодействие на негативната тенденция за спад на ранните записвания от тези страни за сезон лято 2015 г.

Според данните спадът спрямо периода януари-ноември 2014 г. на руските туристи е с около 3%, а с около 8% на тези от Украйна.
 
Въведените облекчения предвиждат да се издават краткосрочни двукратни или многократни визи с цел организиран туризъм, със срок на валидност до една година, на гражданите, които са използвали през предишни години български визи. Собствениците на недвижими имоти от тези държави също ще мога да се възползват от облекченията.

Тези от тях, които не са посещавали нашата страна, ще имат право на краткосрочни двукратни или многократни визи с цел частно посещение със срок на валидност до 1 година, а тези, които са ползвали български визи – със срок на валидност до 3 години.

Малолетните и непълнолетните граждани на посочените държави също ще ползват визови облекчения. Тези от тях, които желаят да посетят България с цел туризъм или организиран младежки лагер (обучение, спорт, културен обмен), ще получат краткосрочни многократни визи с валидност до 5 години. Срокът на валидност на тези визи няма да надвишава определената нормативна възраст, до която тези лица се ползват с правото на безплатни визи. Eдногодишни двукратни или многократни туристически визи ще ползват и лица с увреждания.

Срокът на валидност на всички издавани визи ще бъде съобразен с валидността на документите за пътуване.

Министерството на външните работи вече е изпратило указания до дипломатическите и консулските представителства за улесняване на процедурата по издаване на туристически визи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не са туристически визи,а "визи" за бежанци...
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже тези руснаци , защо не мразят България ? Гледах руска телевизия : къде Галкин е бил на море , имат вила в Италия. Бащата на Филип Киркоров му каза , ние имаме вила на морето в България -- защо не опиташ в България !Направо си мислех , това истина ли е , което чувам ! А храната на морето в България ,което се предлага те разболява , това на какво се дължи ??
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция плаща на руските туристи по голяма част от самолетния билет. Отстъпки им правят в Гърция и Италия !
12
0
 
2
 
! Отговори
Андрей преди 9 години
Аз съм от Русия. Редовно идвам в България на почивка. Лев е по-скъп двакрат вече. Може би пристигнам...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименРуснаците най-много пътуват до Египет, Виетнам и Таиланд, защото са топли и на достъпни цени дори и през зимата. България трябва много да се постарае та да ги привлече.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
haha ot fasisti v balgaria za kvo da idvat da gi kradete li be boklyci takiva nikoi da ne idva tarikati takiva .
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11Защото има едни частни визови цнтрове в тези държави, които трябва да прибират едни пари на гърба на българския туризъм.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо притискате хората за визи кой е луд да емигрира в ***
7
1
 
11
 
! Отговори
Боян Колев преди 9 години
Това което"преживях" в последните години,мръсни плажове,замърсена вода в морето,хотели,храна и цени е под всякаква критика,така че скоро няма да дойда и аз на морето!!!
6
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zа Украйна- да, но за рашките-не!
5
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мене руснаци ми не требват...!
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** верно ли намаляха...да не би щот по цял ден плюем по тия държави ? Или не се сещате ? Или не искате да се сещате ? Или не можете да се сещате понеже е забранено...И сега си мислит, че ще хукнат наобратно у нас на курорт ? Еми няма да стане.
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С ТАЯ НАТОВСКА БАЗА, КОЯТО МОЖЕ БИ ЩЕ УДРЯ ПО ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА.И СЪОТВЕТНО ЩЕ ИМА ОТВЕТЕН УДАР.ДА ЧАКАШ РУСНАЦИ И ДА ГОВОРИШ ЗА ВИЗИ Е ПОДЛО.НИКОЙ НЯМА ДА РИСКУВА ..КУРОРТИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ ПРАЗНИ А ХОРАТА БЕЗ РАБОТА.
2
5
 
30
 
! Отговори
Слуги, а не управниц преди 9 години
Управляващите да продължат да плюят Русия и нито един руснак няма да дойде на почивка в България, за огромна радост на Турция, Гърция и Кипър, които се скъсват да ухажват руснаците, защото за разлика от западноевропейците, руснаците не са стиснати и харчат повече пари по време на туризъм и ваканции-те са на 4 място в света по харчене на пари за туризъм и носят огромни приходи на южните ни съседки, където цели селища се изхранват благодарение на руските туристи, но имат мъже управници, а не слуги
1
4
 
23
 
! Отговори
dandybandy преди 9 години
Не е 3% процента а около 65% на руски туристи