Работодателите ни вече не искат и жени на 40. Защо?

Дискриминацията се съчетава и с друг стереотип – външният вид
Обновена: 20 юли 2015 14:04 | 20 юли 2015 11:11, Камелия Цветанова
202
Работодателите ни вече не искат и жени на 40. Защо?
Снимка: flickr

Възрастовата дискриминация на пазара на труда вече засяга жените много по-рано - от 40-45-годишна възраст, откогато тя се съчетава и с други стереотипи, като например как изглежда и дали е подходяща за определен вид работа. Това твърдят от Фондация "Български център за джендър изследвания" (БЦДИ).

Дискриминацията, съчетана с изискването за стаж и възраст, ще направи не само работата ни, но и живота ни невъзможни, коментира за БТА управителят на Фондацията Генова Тишева.

"За да не се обезсмисли реформата в пенсионната система тя трябва да бъде съчетана с мерки за недискриминация, за запазване на работата след определена възраст, за преместване на друга работа, когато е необходимо, за пълноценно използване на капацитета на работещите жени", каза Тишева.

Според нея разликата в пенсиите на двата пола се обуславя и ще се обуславя още дълго не от готвените реформи в пенсионната система, а от разликата в заплащането на жените и мъжете, която има структурен характер - обуславя се от джендър стереотипи, от дискриминация в системите за оценка и заплащане на труда, от сегрегацията на пазара на труда.

От Фондацията прогнозират, че пенсионната реформа ще фрустрира българката при стремежа й да достигне високата летва за възраст и стаж.

"Заради допълнителните грижи за децата и близките и прекъсванията на кариерата на жените, поставянето на тези високи изисквания ще доведе до много сътресения в живота им", смята Генова Тишева.

Според организацията трябва да се предоставят балансирани възможности за по-ранно пенсиониране, за преминаване на друга работа, когато става дума за физически труд и дейност при особено натоварване, съобразена с възрастта и здравословното състояние. Тези възможности не трябва да рефлектират върху заплащането, посочва Тишева.

Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, макар и представени като необходими и неизбежни според Тишева, не са благоприятни за трудовите и осигурителни права на мъжете и жените в България.

"Смятаме, че и за двата пола изискванията за възраст и стаж за пенсиониране са много високи", коментира управителят на Фондацията.

Те идват на фона на тежък икономически и политически преход, съпътстван с голяма несигурност, икономическа принуда, рязко променяща се конюнктура, и дори експлоатация на пазара на труда, допълни Тишева.

Заради кризата в здравната, социалната и другите системи, изискването за възраст и стаж, ще постави във физическа невъзможност всички работещи да достигнат необходимата възраст на пенсиониране.

През последните години, с изключение на една - две, твърде рязко се променяха изискванията и се вдигаше възрастта, което също създава несигурност и непредвидимост за работещите, коментира Тишева. Според нея това е форма на нарушение на трудови и осигурителни права.

Тя смята, че изискванията, залегнали в промените на КСО, не са част от стандартите на ЕС.

Тишева не изключва след преценка на окончателните разпоредби на КСО, които ще бъдат приети, както и на последните изменения на Кодекса на труда да бъдат предявени искове за защита на правата на работещите срещу приетите разпоредби.

Такива вече се наблюдават и в други държави, които налагат такива реформи, каза Тишева.

Генова Тишева изтъкна, че няма изследвания за това каква част от жените могат да достигнат безпроблемно стаж от 37 години. Никой не се е интересувал от това как ще се отрази това изискване на жените по-специално, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
1
 
! Отговори
норка преди 8 години
До АнонименА защо всички от протестиращите са толкова против да се наемат неопитни служители?Да не забравяте ,че ако не ви бяха наели когато бяхте и вие на 20 нямаше да може д а с е натрупате със стаж.нали?
134
0
 
0
 
! Отговори
40+ преди 8 години
Аиде стига жече с тия квалификации като "'пикла" и т.н.Това ,че еди кой сие на не знам си колко години не значи ,че не може да работи!От къде да го натрупат тоя пит ако всички искат да имаш много опит и години стаж ?Или спорд само вие 40 годишните имате нужда от пари>Представи си ,че пиклата на 20+ имадеца?Не е ли подигравка дори и неопитен служител да взима 300 лева,как се живее се плащат сметки?
133
6
 
3
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Да си призная. И аз бих предпочел агнешко, пред някоя дърта овца.
132
0
 
3
 
! Отговори
Бога на правописа преди 8 години
Още в заглавието :"Дискриминацията се съчетава и с друг стереотип външният вид" има грешка. Обратно на по-честото, неизписване на пълен член където трябва, тук е написан, където не е нужно! Въпреки и по-рядка, тази грешка, колкото и другата, говори за неграмотност. Не съм чел материала надолу.
131
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато ЕС дава пари на БГ-за дъртите пръчове ще има млади върби.Ако в БГ,обаче,поради някаква причина се въведе пазарна икономика-въпросните пръчове ще гризнат дръвцето и една БГ фирма няма да остане.Икономиката в БГ е централизирана в разпределителната на МС,разпределя се по стария принцип на мафията.
130
0
 
0
 
! Отговори
брей преди 8 години
До Анонимен 168,Разби с тоз коментар :D И аз така ги виждам нещата.
129
2
 
6
 
! Отговори
Зюмбюла преди 8 години
ду рабутудаттялрабутудатяле слид времи всичкити ти кандидатки за раота ши с като меня!аз могъ да бруя ду десят,да пишъ грамотну и ша прая коту искъш...
128
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека жените да се пенсионират на 80. Така ще имат достатъчно време да родят поне 8 деца, да ги отгледат, осигурят и подкрепят, да ги ограмотят като съзнателни граждани, да направят кариера, да участват наравно с мъжете във фирмени и семейни мероприятия, да правят зимнина, да пътуват по света, да висят по опашки. Да се разболеят и се излекуват. И ако на 80 все още някой вирус не им е видял сметката, или не ги е треснал инсулта заради кръвно, да вземат мизерната пенсия и да си купят една лимонада.
127
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то жени над 40 никой не ще за нищо. Жената трябва да се е продала до 30 и да е родила до 35, иначе я чака самотен живот на стара мома. За това 20 годишните да не си мислят, че света е техен, а да си опичат ума и да пускат където трябва
126
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да се намали дискриминацията, то нека да повишат пенсионната възраст и стаж за мъжете- да стане 70 години, срещу 45 години стаж. А за жените да се намали стажа на 35 години. Така НОИ нищо няма да изгуби.
125
2
 
22
 
! Отговори
135 преди 8 години
Щом няма работа за 40 годишните да се кандидатират за депутатки или направо за премиерки! За там не искат нито два езика, нито кой знае каква квалификация, а плащат добре и могат да си ходят на работа когато поискат - до колкото години решат.
124
3
 
47
 
! Отговори
dobre преди 8 години
Всички работодатели с много малки изключения са простаци, неграмотни и с ограничен умствен капацитет. Компенсират с нахалство, безцеремонност, безпардонност, надутост и имитации. За другите им "добри" качества , като алчност и т.н. няма да споменавам. Далеч са от реалния живот и в техния измислен свят има само извращения и на най-святото и съкровеното. Затова сме и на този хал. Скоро ще са принудени да избират само между * и сирийци и да видим тогава кой кого ще дискриминира.
123
1
 
25
 
! Отговори
555 преди 8 години
До РОБОТОДАТЕЛСлед като 25 години такива като теб злоупотребяват с думата демокрация ....май е време да си поговорим за еманципация! Не се е родил още в България работодателя за образованата съвременна българка. Така че - каквото е останало за такива като теб! След време и толкова няма да има.
122
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то сигурно и всички пенсионери искат някой модел от Виктория сикрет ,ама ..няма няма ....реалността арзбива желанията винаги
121
1
 
23
 
! Отговори
az преди 8 години
Работодателите DA GO DUXAT BOKLUCITE skoro nqma da ima xopa tuk BG iz4ezva
120
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то на дърт грозен мъж най му пречи възрастна жена -напомня м уче м уе съученичка .ВБг то -средната възраст е някъде към 45 -50 години ,така че дъртите работодатели трябва много да се бръкнат за да достигнат до млади кадри .Отворени граници -господа дъртофили.Ама като всичко в Бг -няма пари -действайте.Вцяла Европа търсят млади образовани кадри ,пък ако искат младите хубави жени да работят в друга ''сфера''- заплащането извън Бг отново ще е много повисоко.Та дърт козел млада върба сънуваше ...
119
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работодателите и те са си повярвали като политиците, че са център на вселената. Почти всички имат страшно високи изисквания към работниците, а насреща нищо. Навсякъде се изпълняват много повече неща, отколкото по трудова характеристика и отколкото сте говорили при започване на работа, но това не влия по никакъв начин на заплатата.И да не забравяме как масово осигуряват на минималния осигурителен праг за длъжността и накрая на месеца едва ли не трябва да сме им благодарни, ако ни платят навреме
118
1
 
30
 
! Отговори
виж ти преди 8 години
*** се оказа и работодател. Ти да видиш... Така е драги, кукувиците с главните букви не можете да се скриете. Айде спри да си измисляш и да дразниш.Миналата седмица бях в Мюнхен на екскурзия, в бирария "LoewenBraeu" (а те са известни) седнахме - ВСИЧКИ сервитьорки бяха възрастни жени, според мен някои и над 50. Българите сме комплексари.
117
4
 
12
 
! Отговори
напомнящ преди 8 години
Ето добър пример защо е борбата за права например за гейовете - не заради гейовете, а заради отношение към малцинствата въобще! Защото всеки може да попадне в малцинство - стар, прекалено млад, болен, жена, бездетни, инвалиди... А каквото е отношението на обществото към малцинството А, такова е и към Б, Ц и т.н.
116
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след излизането на статии всяка седмица как нямало кадърни кадри ,сега излзиа друго -''няма кадри ама ние искаме млади хубави обарзовани ,със стаж -за без пари'' Интересно желание :) Бг работодателчета все повече ще си усилват пискането и рева за роби ..оп работници ...чуждестарнните инвестиции в Бг са смешни,няма износ ,демографска катастрофа,Но пък кой' роботодател' има мозък да мисли:)Бг стоки в чужбина не купувам и съветвам познати да се откажат от всичко българско.Бъдещето на *** е...