20 000 полицаи излизат на протест утре, в четвъртък, петък...

Не се разбраха с Горанов и Бъчварова, искат среща с Бойко Борисов
271
20 000 полицаи излизат на протест утре, в четвъртък, петък...
Снимка: Булфото, архив

Финансовият министър Владислав Горанов и полицейските синдикати не се разбраха на днешната среща, свикана заради орязването на социалните придобивки в сектор "Сигурност", които планира финансист №1 от следващата година.

Още по темата

Така че протестът на полицаите за утре остава, а очакванията са, че 20 000 служители на реда, което е 1/3 от всички, ще излязат на улицата.

Имаме подадени заявления в сряда от 18.00 часа за протести в София, Плевен, във Враца, Елхово, Варна и Добрич, заяви Галентин Грозев, един от синдикалните лидери в МВР и се зарече, че протести ще има всеки ден.

Синдикатите днес само били информирани за проектобюджета за следващата година, в който са заложени по-малко средства за сектор "Сигурност", в т.ч. и намаляване от 20-те заплати на напускащите МВР.

"Министър Горанов единственото, което каза е: "Вие за десет заплати ли сте в МВР?", или нещо от този вид. Ако за десет заплати се служи в МВР, ако това е мотивацията…", нещо в тази посока, тези заплати се давали за пенсионери… Това за нас е обидно и дори няма  да го коментирам", отсече след срещата Грозев.

Синдикатите ще търсят среща отново с ръководството на Министерството на финансите и на МВР в петък или понеделник. На тази среща те ще настояват да присъства и премиерът Бойко Борисов, каза Грозев.

Синдикатите вече се оплакаха, че Владислав Горанов е внесъл в Министерския съвет законови промени, с които драстично се орязват привилегиите на полицаи, военни, служители на ДАНС, разузнаването и НСО.

Промените са записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2016 г., с които се променят и устройствените закони на МВР, ДАНС, армията и разузнаването.

Вместо досегашните 20 заплати при пенсиониране полицаите вече ще получават не повече от 10, предвиждат промените. Освен това се намаляват отпуските им от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.

Обезщетенията при пенсиониране са сериозен разход в бюджета на МВР, който никога не се планира. Затова всяка година ведомството получава допълнителни финансови инжекции, за да може да разплати десетките милиони, които дължи на бившите си вече служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
0
 
! Отговори
на старата ми шапка преди 8 години
Добър е бог Тиквун да се слави името му ще се срещне със стражите си ще ги изслуша благосклонно и като поклати мъдро глава ще се скара на лошите си архангели и за пореден път ще се появи като спасител на подопечните си. Ха-ха като ,че ли не е знаел какво се гласи .
192
0
 
5
 
! Отговори
майор Газдов преди 8 години
Депутатите скоро няма кой да ги пази от народната любов.
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полицията регулира обществени отношения. Нормално е да се възприема като репресивна структура особено от закононарушителите. Нормално е да бъде нежелана от подобни индивиди. Ако може да бъде закрита, че да побесува келешлъка (особено по пътищата). Кое им пречи на *** да кандидатстват в полицията- образование, физическа подготовка .
190
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 249 Кога най-сетне ще спре тази лъжа за многото полиция в България. У нас се разделят работещите в МВР на населението и се прави *** извод. Ами ако разделим работещите в президентството така ще се окаже,че имаме най-много президенти на 100 000 човека. Ега ти простотията. Тя бе пусната преди 4 г. от една журналистка от в-к "Труд". Според 249 полицаи са и шофьорите, деловодство, чистачки, личен състав, ел. техници и всякакви др. служби.
189
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ха-хавсеки лош човек може да стане полицай там за добрите хора няма място
188
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПознаваш ли работата на тези дебелаци?Ако да, не прави подобни глупави коментари!
187
4
 
0
 
! Отговори
Дааааааааа преди 8 години
Докато Ви управляват комунисти так ще бъде!
186
3
 
3
 
! Отговори
О Българино преди 8 години
Радвай се, играй хоро на площада, скачай от радост пред коня, все пак ГЕРБ спечели изборите в цяла България. ОРА, българино! Радвай се! Вие за едни пари ли сте!? Какви са тия протести!?
185
0
 
2
 
! Отговори
21 преди 8 години
В Америка може и да е така,но много е важно къде живеят?Един град ,ако е 40 000 има два участъка по 30 човека.Но същите хора ,ако са в селца по 700 човека то няма как само 60 полицая да ги пазят защото поне 10 трябва да са отпуска!
184
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледайки тези дебелаци по пътищата не могат да ме убедат че си заслужават парите .Рушветчии
183
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 8 години
На 100 000 души от население се падат по 398 полицай в БългарияВ Сащ на 100 000 пазят 262Намалят бройката до 262 на 100 000 и им оставят привилегиите :)
182
4
 
10
 
! Отговори
222 преди 8 години
В момента един полицай отговаря за 4 села.Молете се да не напуснат много ,че няма кой да иде когато влязат черните нинджи!Да не говорим за ислямистите дето са тук!Бог да ви е на помощ!
181
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ДАЙ БОЖЕ МИЛИЦИОНЕРСКАТА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ ДА ЗАВЪРШИ ! ДА СЕ ИЗГРАДИ ИСТИНСКА ПОЛИЦИЯ И СИСТЕМА ЗА СИГУРНОСТ !
180
1
 
7
 
! Отговори
татарин преди 8 години
До Българинто българина повече от полицай нищо не умее най лесното полицай а кой ще те храни пенсионерите които са 2500000
179
7
 
5
 
! Отговори
ха-ха преди 8 години
Хора вие нормални ли сте?Полицай се става с години.Не става така-дай да ги уволним и ще назначим други!Само 6м е школата отделно се учи човек с години и опит.Това не се учи на книга,защото всеки казус и случай е различен.
178
4
 
13
 
! Отговори
ангелово преди 8 години
ГОРАНОВ ДРЪЖ ЗДРАВО !!! АКО ТРЯБВА ВОЕННИТЕ ЩЕ ПОЕМАТ НЯКОИ ФУНКЦИИ , НО ТОВА С ТОВА ОТВРАТИТЕЛНО ГНИЛО МВР НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА !!!!! ДА СЕ НАЗНАЧАТ СПЕШНО МЛАДИ ИНТЕЛИГЕНТНИ МЪЖЕ И ЖЕНИ И ДА СЕ ЗАПОЧНЕ ЯК БОЙ ПО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ !!!
177
3
 
19
 
! Отговори
Най-накрая !!!!! преди 8 години
Това ако стане, от сега нататък само за Герб ще гласувам....Баща ми цял живот работи и е с 260 лв. пенсия , на жена ми бащата -бивше ченге взема 600лв и отделно заплата.......Военните които само ядът по цял ден не искам и да ги коментирам.
176
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Аз ще стана полицай и без тези 20 заплати и на 20 дена отпуска съм съгласен ама всичко с връзки влиза ;)
175
1
 
14
 
! Отговори
филев преди 8 години
МНОГО НАГЛИ МИЛИЦИОНЕРИ! ТОЧНО 20 000 ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪКРАТЕНИ! ЩЕ БЪДЕ МНОГО РАДОСТНО ЕДНА ЧАСТ САМИ ДА СИ ТРЪГНАТ! ЩОМ КАТО ИСКАТ ДА ПОЛЗВАТ ПРИВИЛЕГИИ КАТО ПРЕДИ 30 ГОДИНИ ДА ЗАМИНАВАТ НА РАБОТА В СЕВЕРНА КОРЕЯ !!!
174
2
 
9
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До wild horse. А къде е достойнството на полицията когато бие протестиращи хора? Защо тогава полицаите не бяха солидарни с протеста, та нима исканията на хората не се отнасят и за тях. Защо биха хората които протестираха за цената на тока, това тях не ги ли засягаше? Сега чакат на подкрепата от същите тези хора. Е, няма как да стане