Румяна Бъчварова зове: Не напускайте МВР!

Тя и Горанов обещаха по-добри условия за работа срещу орязаните пари
Обновена: 3 ное 2015 16:27 | 3 ное 2015 14:33, Веселина Йорданова
239
Румяна Бъчварова зове: Не напускайте МВР!
Снимка: БТА, архив

Вицепремиерът Румяна Бъчварова призова полицаите да преосмислят решението си за напускане на системата. По-рано се проведе среща на МВР шефа със синдикатите, в която участва и финансовият министър Владислав Горанов за социалните пакети на служителите в сферата за сигурност.

Още по темата

И Бъчварова, и Горанов аргументираха орязването на обезщетението при пенсиониране от 20 заплати до най-много 10 с възможността за работа при по-добри условия.

"Ако трябва да изплатим обезщетенията на всички, това означава около половин милиард само в системата на МВР", уточниха те.

Бъчварова пък посочи, че до момента ресурсите, с които разполага МВР при тази численост не дават възможност на ведомството да работи максимално пълноценно, а предложеното решение е най-щадящото.

Освен по-малко заплати при пенсиониране, се намаляват отпуските на полицаите от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.  За утре униформените готвят протест.

Горанов обясни, че 95% от бюджетите на силовите министерства отиват за заплати. Според двамата министри отлагането на това решение ще задълбочи проблемите в МВР.

"Оставайки, служителите получават сигурност, възможност за кариерно развитие и възможност да работят при по-добри условия", изтъкна още веднъж Бъчварова. Тя призова да не се спекулира с темата, защото няма идеално решение. Като аргумент тя посочи това, че разликата в броя брутни заплати при напускане би позволила на съответния полицейски служител да е без работа по-малко от година.

Вътрешният министър даде да се разбере, че за новопостъпващите в системата условията ще са други.

Бъчварова съобщи, че в последните дни рапорт за напускане са подали около 250 души. При намаляване на обезщетенията, в бюджета ще остават около 25 млн. лева годишно.

Финансовият министър отново напомни тезата си, че трябва да се намаляват разходите и съответно дефицитът иначе всяка есен темата за дълга ще бъде на вниманието на политиците и на българските граждани.

По думите му целта на тези предложения не е да се противопоставят едни държавни служители на други, а да се насочи ресурсът за реални политики, свързани с отбраната и сигурността.

Горанов каза, че системите за сигурност са важни, но измежду всички приоритети ограниченият ресурс трябва да бъде насочен максимално ефективно.

Диалогът със синдикатите по темата продължава, предстоят две четения на бюджета в НС, напомниха Бъчварова и Горанов.

На извънреден брифинг синдикатите обясниха, че е нарушен социалният диалог и приетият на тристранката бюджет е бил без тези текстове. От думите на Горанов и Бъчварова пък стана ясно, че подготовката на бюджета текла в предизборна обстановка и всяка тема можело да се използва за популистки цели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
напускането е притеснително само по себе си, но далеч ПО-ПРИТЕСНИТЕЛНО е какво ще работят напусналите след това? 500 ще станат 'адвокати', т.е уреждачи на пари за съдии и прокурори, 500 ще го играят частни детективи за изневеряващи половинки, а останалите? нали се сещате, че бивш полицай няма да открие фирма за софтуер или да стане акционер в болница? нито ще се ВЪРНЕ да копа на село..
138
4
 
6
 
! Отговори
Човек преди 8 години
МВР трябва да прочисти... рибата се вмирисва от към главата.... Бибита да поведе четата към заслужен покой...
137
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно съставът може да бъде намален на половина .За съжаление няма да напуснат обаче .
136
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да напуснът веднага ще се наме,и се,иозно попъ.нение
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на 169.....
134
5
 
10
 
! Отговори
Да напускат! преди 8 години
Да се махат,имаме 3 пъти повече полицаи на глава от населението от Румъния-файда никаква. Само рушвети са им в главите.
133
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Горанов и Бъчварова!!!! Нито крачка на зад иначе държавата отива с тези търтеи.......
132
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А аз лично съм виждал миналата година след изборите как покрай спряла патрулка с униформени в нея, си преминава необезпокоявано превозно средство с конски впряг, тежко натоварено с незаконна дървесина, докато едното от колелетата на товарното превозно средство дори липсваше и главината се влачеше по асфалта, и това не беше единственото натоварено превозно средство което мина, и не беше единственият случай, подобни архаични превозни средства обикаляха натоварени през нощта и през деня цяла зима.
131
3
 
7
 
! Отговори
111 преди 8 години
Какво ме интересуват условията на работа ,като заплатата ми няма да стига за заема и да живея нормално!
130
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО е саботьор и мИлиционер.!!! Взима ни за балами по милиционерски обичай ;)))
129
4
 
6
 
! Отговори
до 173 преди 8 години
до 173 : "цветята на нацията" за 40+ годишните мързеливи полицаии ли говориш че не разбрах.. хаххаха да ти имам цветята!!Цветята на нацията вече са зад граница!!
128
3
 
13
 
! Отговори
? преди 8 години
Защо не си зададете въпроса -на къде отива тази държава?Вместо да плюете по полицайте,се запитайте как до сега имаше пари ,а сега няма?И щом намалят заплатите в държавния сектор какво следва за частния?Как имаше пари за издръжка на 120 000 армия ,а сега няма?Май някой много краде!
127
7
 
15
 
! Отговори
Филко преди 8 години
90% от полицаите са мързеливи и едва завършили гимназияЗатова се ежат на гражданите и работят с мафиотите.Пазят ги и са посредници за крадените коли. Да им плащат за резултати - бандюгите ни крадат и убиват - какво прави мвр? СпятЛично съм виждал полицаи как спят във фоайетата на хотели до 6ч сутринта.
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами някой дава минус на коментара от "10 години остават", ама като честните работещи хора и правещите на светло бизнес през следващите 10 години стават все по-малко, нещо което е 100% сигурно, от къде държавата ще взема пари за заплатите, пенсиите и бонусите на държавните си служители? Наистина ли вярваш, че младите поколения ще останат да робуват в такива условия до малко преди смъртта си, мн ясно, че ще отидат в чужбина да робуват за мн повече пари и в мн по-подредена и смислена среда.
125
2
 
15
 
! Отговори
10 години остават преди 8 години
Преди всичко държавата трябва да се погрижи за онези, които работят и плащат данъците, които движат икономиката и правят така, че да има някакви пари в хазната, всичко започва от тях, и тях никой не ги попита през годините как са, приятно ли е, имате ли подходящи условия, пълно безхаберие на всички нива, сега това което предстои е напълно неизбежно, глупавите роби ще стават все по-малко, нужна е тотална промяна в начина на мислене и действане на цялата държавност, но мн ще си останат ***.
124
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАБОТЯ ВЪВ ФИРМА В КОЯТО БАЧКАТ 20-30 ЧОВЕКА НА СМЕНИ ПО 12 ЧАСА И КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ПРОДУКЦИЯ ЗА МИЛИОНИ ЗА ДЖОБОВЕТЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ МУТРОЧЕНГЕСАРО КАПИТАЛИСТИ НО ПАРАДОКСА Е ЧЕ ПАЗАЧИТЕ ЗА 20 И ТО ВСЕ БИВШИ ЧЕНГЕТА И ПОЖАРНИКАРИ!НЯМА НИТО ЕДИН КОЙТО ДА НЕ Е БИЛ ТАКЪВ!И ТАКА СПОРЕД НАБЛЮДЕНИЯТА МИ Е В ЦЕЛИЯ ***..ДОКАТО ИМА ОГРОМНА БЕЗРАБОТИЦА И ХОРА КОИТО ЕДВАМ СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ!СТИГА ВЕЧЕ С ТАЗИ МИЛИЦИОНЕРЩИНА!
123
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рапончо и тази тетка разнебитиха полицията. А Владко Милионерчето им асистира. Какви условия предлага леля и вярва ли и някой? Разнитването на България го започнаха тези палячовци и ще го завършат. Това положение ще отпуши крими контингента да се развихри. Защо не съкратят НСО, а? Защото им пазят гъ,,,,зенцата. Но и това няма да ги спаси. България е пред социален взрив.
122
2
 
3
 
! Отговори
До 163 преди 8 години
163: извинивай но точно тези същите бяха врагове на народа преди година две като защитаваха Мутрите пред парламента и като биха всички който си защитаваха правата нали?
121
1
 
3
 
! Отговори
111 преди 8 години
А полицаите сега кой да ги "Охранява" и арестува???
120
8
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Що за държавни служители са след като на службата поставят личните интереси.Затова че допълнително работят към силовите групировки и в сивия сектор това синдикатите не го виждат.След като се пенсионират и на следващия ден са на работа при силовите групировки,ОЧИТЕ Кела Диневи и други известниМВР и МФ Бъчвароваи Горанов нито крачка назад.За да се спаси БГ са нужни жертви някой трябва да се пожертва иначе загиваме.