Румяна Бъчварова зове: Не напускайте МВР!

Тя и Горанов обещаха по-добри условия за работа срещу орязаните пари
Обновена: 3 ное 2015 16:27 | 3 ное 2015 14:33, Веселина Йорданова
239
Румяна Бъчварова зове: Не напускайте МВР!
Снимка: БТА, архив

Вицепремиерът Румяна Бъчварова призова полицаите да преосмислят решението си за напускане на системата. По-рано се проведе среща на МВР шефа със синдикатите, в която участва и финансовият министър Владислав Горанов за социалните пакети на служителите в сферата за сигурност.

Още по темата

И Бъчварова, и Горанов аргументираха орязването на обезщетението при пенсиониране от 20 заплати до най-много 10 с възможността за работа при по-добри условия.

"Ако трябва да изплатим обезщетенията на всички, това означава около половин милиард само в системата на МВР", уточниха те.

Бъчварова пък посочи, че до момента ресурсите, с които разполага МВР при тази численост не дават възможност на ведомството да работи максимално пълноценно, а предложеното решение е най-щадящото.

Освен по-малко заплати при пенсиониране, се намаляват отпуските на полицаите от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.  За утре униформените готвят протест.

Горанов обясни, че 95% от бюджетите на силовите министерства отиват за заплати. Според двамата министри отлагането на това решение ще задълбочи проблемите в МВР.

"Оставайки, служителите получават сигурност, възможност за кариерно развитие и възможност да работят при по-добри условия", изтъкна още веднъж Бъчварова. Тя призова да не се спекулира с темата, защото няма идеално решение. Като аргумент тя посочи това, че разликата в броя брутни заплати при напускане би позволила на съответния полицейски служител да е без работа по-малко от година.

Вътрешният министър даде да се разбере, че за новопостъпващите в системата условията ще са други.

Бъчварова съобщи, че в последните дни рапорт за напускане са подали около 250 души. При намаляване на обезщетенията, в бюджета ще остават около 25 млн. лева годишно.

Финансовият министър отново напомни тезата си, че трябва да се намаляват разходите и съответно дефицитът иначе всяка есен темата за дълга ще бъде на вниманието на политиците и на българските граждани.

По думите му целта на тези предложения не е да се противопоставят едни държавни служители на други, а да се насочи ресурсът за реални политики, свързани с отбраната и сигурността.

Горанов каза, че системите за сигурност са важни, но измежду всички приоритети ограниченият ресурс трябва да бъде насочен максимално ефективно.

Диалогът със синдикатите по темата продължава, предстоят две четения на бюджета в НС, напомниха Бъчварова и Горанов.

На извънреден брифинг синдикатите обясниха, че е нарушен социалният диалог и приетият на тристранката бюджет е бил без тези текстове. От думите на Горанов и Бъчварова пък стана ясно, че подготовката на бюджета текла в предизборна обстановка и всяка тема можело да се използва за популистки цели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗААКРИВАЙ...УВОЛНЯВАЙ!!
118
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да напускат
117
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя балон МВР се очакваше да се спука рано или късно, затова напуснах още 2012 г след 17 г в министерството, съжалявам само за загубените години в Академията на МВР, сега се чувствам отново човек , но ми трябваше много време да се отърся от помията в която се намирах.
116
3
 
11
 
! Отговори
Всички са били там преди 8 години
На държавата и остават 10 години преди да обяви фалит окончателно, наистина ли вярвате, че онези които пълнят хазната, които плащат за цялата тази мутренска, политическа простотия през годините да бъде реалност, разбрали вече за какво става въпрос, ще останат в тази държава да работят за жълти стотинки до 65, да си плащат данъците и да си загубят живота в простотии, все умни, кадърни и млади хора бягат в чужбина, онези които плащат данъци ще намаляват прогресивно, всичко си има последствия.
115
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъчварова много си щастлива! Знаеш какво се предприема срещу нарушители?! Не е само срещу Сидеров!
114
21
 
3
 
! Отговори
БСП УМРЕ :))) преди 8 години
РЕФИНАНСИРАНЕ, ТОВА ЗНАЧИ ВЗИМАНЕ НА ЕДНИ ПАРИ НА ПО-НИСКА ЛИХВА, С КОИТО СЕ ПОГАСЯВА КРЕДИТ С ПО-ВИСОКА ТАКАВА :))))))))))))СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ :))))))))), БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ НАПРЕД И ОСВЕН ОТ ГРАДОВЕТЕ, СКОРО ЩЕ ГО УСЕТЯТ И ХОРАТА :)99% ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ВЪРВЯТ!!!ДА НЕ СМЕ НАЙ-БОГАТИТЕ, НО НЕ УМИРАМЕ ОТ ГЛАД ОТ 200 ДЪРЖАВИ СМЕ НА 54-ТО МЯАСТО!!!В ЗЛАТНИЯ МИЛИАРД СМЕ !!!А ИМА ДРУГИ 6 МИЛИАРАДА, КОИТО УМИРАТ ОТ ГЛАД, ЗАТОВА НЕ СЕ ОПЛАКВАЙТЕ, АБАЧКАЙТЕ!!! :)
113
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 8 години
Що не предложихте тия по-добри условия за работа преди изборите хихихих
112
15
 
3
 
! Отговори
БСП УМРЕ :))) преди 8 години
СЕГА ДА КАЖА И ЛЪЖАТА НА ТРОЛОВЕТЕ И ТЯ Е..."БЪЛГАРИЯ Е ВЗЕЛА ГОЛЯМ ВЪНШЕН ДЪЛГ "ДА БЪЛГАРИЯ ВЗЕ ТАКЪВ, НО ЗА РЕФИНАНСИРАНЕ НА ПО-НИСКА ЛИХВА, А НЕ ЗА ХАРЧЕНЕ !!!!!!!КОЕТО ЗНАЧИ, ЧЕ ДЪЛГЪТ Е СЪЩИЯ ОТ ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ !!!НО ПО-ВАЖНОТО Е , ЧЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА БВП, КОЙТО СЕ Е КАЧИЛ И ИНФЛАЦИЯТА...ОТ 97.Г ТОЙ Е ПАДНАЛ ОТ 100% НА 21%ЕДИН ОТ НАЙ-НИСКИТЕ В ЕВРОПА :) НА 2-РО МЯСТО СМЕ В ТАЗИ КЛАСАЦИЯ!!!!ГОСПОДА ЛЪЖЦИ !!! :))))))))))))АМА КАК ОБИЧАТЕ ДА ЛЪЖЕТЕЕЕЕЕЕЕ :))))))))))))))
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Taja nagada4ka da si hodi ne si rasbira ot rabotata vobschte sluscha bB kakvo schte i kaje i go Povtara nai Slabia Minister goranov e Po nekadaren ot Dankov no boiko gi darji sa da snae i da Komandva
110
3
 
14
 
! Отговори
... преди 8 години
Бре не знам, но майка ми в момента работи на трудов договор към МВР не в София! Тя е както се изразява министърката не униформена! Та работи там от има няма 38 години скоро ще се пенсионира! Заплатата и е 520 лв. Но това е с ония проценти за прослужено време! които определят 40% от заплатата и! Та сметнете колко пари ще взема след като се махнат тия 40% от заплатата и! Епа то ще падне под минималната заплата за страната! И то точно преди пенсия! Супер значи! Ама на обратно де!
109
8
 
7
 
! Отговори
селчо преди 8 години
Щях да съм на страната на полицаите,ама като от половината не става нищо как да ги подкрепям
108
6
 
14
 
! Отговори
До ченгетата преди 8 години
Добре като толкова много не ви харесва ами напуснете бе! Нормалните хора като не им харесва напускат и отиват да работят нещо друго.. Ама не и полицаиите.. Да сте чули някои полицаи да е напуснал системата на МВР преди пенсия? Да сте чули някои полицаи да е станал продавач, барман, сервитьор, шофиор на такси... Нали е много лошо защо всички седите до пенсиика?
107
2
 
10
 
! Отговори
НРБ преди 8 години
Давайте милиарди на ***,а за полицаи,учители,пенсионери и лекари съкращения!
106
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама този филм сме го гледали вече ! Пак притоплена манджа !Не разбраха ли от последните избори ,че хората им писна от тях всичките държавни хрантутняци за това не отидоха да гласуват.
105
2
 
3
 
! Отговори
sfgsdgfg преди 8 години
Утре в 08.30 часа при премиерът Бойко Борисов ще са вътрешният министър Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов. Това каза главният секретар на МВР Георги Костов насъбралите се протестиращи служители на МВР, предаде репортер на Агенция Фокус. Въпросът който ви интересува в момента няма да седи вече на дневен ред, заяви Костов. На място пред Министерството на финансите е и старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР.
104
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работех в една фирма където не ме оцениха и напуснах ! Некадърниците са си още там и няма да си тръгнат ако не ги изгонят а нови хора като назначат бягат заради тях.
103
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре бе братя!!! Не разбрахте ли, че 25 години Сдс+бсп+ндсв+герб+бзнс+герб+ атака=БКП... Бащи и деца предава се от поколение... За промяна Закривай Рестарт и Наново кой остане остане... Дошло е Време Разделно!!!
102
1
 
21
 
! Отговори
На Буров чичата преди 8 години
Мили ,боже !!! И тая нещастна женица е силов министър !!!
101
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекарите, полицаите и учителите трябва да взимат високи заплати. Здравеопазването, сигурността и образованието са трите основни стълба, на които се крепи една читава държава и работещите в тези системи трябва да са добре платени!
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не им режете придобивките, с изкл.чение на служебните автомобили.Зачислете им по един служебен кон, но те да се грижат за него.Народа ще види кон и полицаи,и още нещо... що се носи на бял кон