19 000 коли на трупчета без "Гражданска отговорност"

Няма да свалят номерата на колите без задължителната застраховка
9 мар 2016 07:37,
28
19 000 коли на трупчета без "Гражданска отговорност"
Снимка: архив, Булфото

Близо 19 000 автомобила ще бъдат спрени от движение заради неплатена "Гражданска отговорност", съобщиха от Гаранционния фонд.

"До момента към 19 000 номера на автомобили са изпратени от фонда към КАТ, за да започне служебната им дерегистрация, във връзка с прилагането на новия Кодекс за застраховането", пояснява пред "Труд" Борислав Михайлов, изпълнителен директор и председател на Фонда.

Още по темата

Собствениците на тези автомобили ще имат 14 дни срок, за да платят "Гражданската отговорност", преди автомобилът им да бъде служебно дерегистриран.

По данни на фонда около 18% от моторните превозни средства в страната са без задължителната застраховка.

Според Кодекса за застраховането всеки един автомобил, който има регистрация в България е длъжен да направи "Гражданска отговорност". По старите правила обаче собственикът на автомобила, за да не я плаща, трябваше да отиде до КАТ и да пусне заявление да му бъде спрян автомобилът от регистрация. Сега това ще става автоматично от КАТ.

Собственикът на автомобил трябва да получат две уведомление - първото от страна на Гаранционния фонд, след това от Пътна полиция, че няма застраховка и че трябва да си я поднови. Ако той не го направи, следва автоматична дерегистрация.

Трябва да се прави разлика между дерегистрация и сваляне на регистрационните табели. До сваляне на регистрационните табели няма да се стига, уточняват експерти.

Когато човек бъде уведомен, че колата му е дерегистрирана, тя няма право да се движи.

По данни на Националната агенция по приходите през 2015 г. са били събрани едва 2,2% от наложените глоби за шофиране без застраховка "Гражданска отговорност". Събраната сума е в размер на 21 158 лв.

От тази година глобата за шофиране без застраховка "Гражданска отговорност" е намалена от 400 на 250 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
9
 
! Отговори
!!!! преди 8 години
А как ще ги задължим да оправят пътищата!? За разбитите пътища кой трябва да бъде глобен?! Защо се дере кожата на народа, а не се осигуряват нормални пътища!? Освен това този закон е чисто изнудване и рекет, особено за мотоциклетите, които не се карат през цялата година!
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
намаля папането при застрахователите, и сега законно ги стимулират ;)що за идиотщина е нещо частно да бъде задължително??ами който не си кара колата 6 месеца защо да не ползва 6 месеца ГО която се кара ? вместо да следят за Го, Винетка, тех. преглед с камери те се занимават с глупости и вардене по храстите.
17
0
 
10
 
! Отговори
Men преди 8 години
А защо да не им свалят номерата? Така пак спокойно ще си карат без гражданска и ще бутат по 20лв на смешниците. Виж без номера ако караш доста повече биеш на очи.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Застрахователите" бяха свикнали на много пари,че едно време парите бяха много и бързи... А сега трябва да си ги заработиш, пък и народът е беден, стипцав, абе... Андрешковци! А метресите искат пари, престижа в обществото и политиците също струват много пари...Ама данъци, застраховки, винетки, бензин, масло, филтри, гуми....Че тя колата е по скъпа от издръжката на човек! А без нея дете до лекар не можеш да закараш!
15
3
 
6
 
! Отговори
колю преди 8 години
да ама не,пак ще си карам и нищо няма да плащам..нито винетка ,нито граажданска. айде да видим какво ще се случи?
14
0
 
9
 
! Отговори
Dies Irae преди 8 години
До Dies Iraeза това, че не е одобрен искът ми и като попитах дали имат разписана от мен обратна разписка ми тряснаха телефона. Другия път когато падна снегът в декември реших да не си вадя колата докато кметчето не се сети да разрите ( герб видими резултати, чакахме да почне да се топи) и като си поразринах колата виждам, че са ме блъснали (или багер който разрина колкото да може да се излезе от улицата или боклукчиите) неизвестен извършител хайде пак за моя сметка. Та за какво ми е тая заст.
13
0
 
9
 
! Отговори
Dies Irae преди 8 години
До Некой си...Проблема е в това, че дори и да имаш гражданска и другия (виновния за ПТП) да има гражданска пак духаш супата. Мен ме блъсна БМВ (излезе от улица без предимство без да се огледа "не видял знака") и ме блъсна. След 4 месеца разправий с булинс (нарочно с малки букви фирма която телефона не си дига и е-мейла им не работи и персонала им в Русе идея си няма дали какво става с иска ти ) ме информираха, че е пратено писмо 3 дена след регистрацията на ПТП-то до адрес на който не съм вече
12
3
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 8 години
Нали има гаранционен фонд за такива случаи. Той ти изплаща дължимото обезщетение и завежда иск срещу недобросъвестното лице
11
4
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 8 години
Нали има гаранционен фонд за такива случаи. Той ти изплаща дължимото обезщетение и завежда иск срещу недобросъвестното лице
10
0
 
23
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Щом автоматично ще ги дерегистрират , би трябвало когато си я платиш гражданската автоматигно да я регистрират.
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля, че фонда е изцоцан до дъното. Нещо подобно като здравната каса в един друг мандат. Та за това май са тези напъни.
8
1
 
15
 
! Отговори
Gosh преди 8 години
Ясно е че това се прави за да угодим на ЕС всички коли в Бг да са с гражданска.. Няма проблем, така или иначе платиш ли си гражданската до няколко дни се пуска в движение автоматично. Друг е въпроса че според мен гражданската трябва да е на шофьора, а не на мпс
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредният милиционерски напън. Не се мъчете загубеняци, ако можехте нещо,нямаше да сте това което сте.
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма сила която да ме накара да си направя гражданска за мотора който не карам зимата! Не ми се мисли за хората с кампери и селскостопанската техника. Вместо да има сурови санкции за хората които наистина карат без гражданска ,те е...ат тези които са съвестни и спазват закона въпреки,че са ощетени.
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това си е чист геноцид , узаконен рекет от застрахователите които имат лоби в парламента за да им прокарват добри закони "ГЕРБЕРИТЕ". Няма друга такава Държава !!!!
4
2
 
18
 
! Отговори
От полюцията преди 8 години
В тая държаве не се произвежднищо освен *** до шия и политически хрантутици! Парите идват от работещите който са зад граница или малкото тука....държва няма. Вместо да си намалят комисийте ,министерствата на безделието,руската мафия се чуди само с данъци и увеличени такси да храни Руската мафия на Дп,с батака,гроб,абвъвъгъзъ и тем подобни
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много ясно, че кола без застраховка не трябва да се движи. проблемът с тази служебна 'дерегистрация' обаче, като знаем какви маймунки са, как точно ще получат информация, че човекът си е сключил гражданска и в какъв срок ще я регистрират служебно. общо взето - безсмислена процедура; има доста познати в чужбина, които като се върнат, правят застраховка и се качват на колата, други карат само лятото. с повече акъл, можеше да въведат не годишни, а месечни застраховки.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо намалихте глобата???
1
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da svalqt nomerata na ruskite brakmi