Българската култура е уникална, да я покажем в Китай!

При посещението си Рашидов договори китайски филми, музика, книги
21 сеп 2016 14:52, Анисия Иванова
20
Българската култура е уникална, да я покажем в Китай!
Снимка: Министерство на културата

Българската култура е уникална и ние искаме да я покажем на милиардната публика на Китай. С тези думи китайският министър на културата Луо Шуган приветства българския си колега Вежди Рашидов, съобщиха от Министерството на културата.

Рашидов е на официално посещение в Китай, по време на което бе подписана Програмата за сътрудничество в областта на културата между двете държави за периода 2017-2020 г.

Церемонията по подписването се състоя през втория ден на Първия международен панаир на изкуствата и културата "Път на коприната" в китайския град Дунхуан. В авторитетния форум участват делегации от 85 страни, но единствено българската делегация, водена от министър Вежди Рашидов, подписа Програма за културно сътрудничество с Китай.

Лиу Йендун, вицепремиер на Китай, направи кратка работна среща с българския министър в рамките на Форума.  Йендун и Рашидов обсъдиха откриването на културни центрове на България и Китай в Пекин и София и големите възможности, които отваря пред двете страни новата Програма за културно сътрудничество.

По време на разговора си двамата изтъкнаха, че в културата няма малки и големи народи.

"И България, и Китай са древни страни. Така, както е уникално наследството, оставено от китайските династии, така е безценно и сътвореното през вековете от българските царе и владетели", посочи Рашидов и допълни, че двете страни притежават необикновени артефакти, както и високи образци на съвременното изкуство и култура.

Китайският му колега сподели, че се възхищава от експонатите в нашия Национален исторически музей, които е видял през миналия ноември по време на организирания в София Втори форум на министрите на културата от Централна и Източна Европа и Китай.

Той отправи официална покана към България да участва в проявите на специалния Културен сезон в Китай през цялата следваща година.

Министър Шуган увери Вежди Рашидов, че за страната му ще бъде голяма чест да покаже изложба на тракийските ни съкровища, които са известни в цял свят, но никога досега не са били експонирани в Китай.

"Знаем за бляскавата изложба на България в Лувъра и искаме и ние да се докоснем до част от българското наследство", поясни Луо Шуган.

Министър Рашидов подари на министър Шуган сувенирна реплика на ритон от тракийското съкровище и специално изработени DVD дискове с най-популярните културни маршрути в България. Подаръкът на Луо Шуган за Вежди Рашидов е ценна реплика на най-известния стенопис от уникалните Пещери на Могао.

В края на разговора Шуган покани Рашидов да направи своя изложба в Китай, защото освен министър, е "световноизвестен художник". "Един ден и това може да стане...", отговори му Рашидов.

Ето и някои от обсъжданите възможности за сътрудничество в областта на културата, обсъдени от министрите Вежди Рашидов и Луо Шуган:

1. Сътрудничество в областта на музикалното и танцово изкуство – предлагаме обмен на гастроли на отделни изпълнители и танцови състави, участие в музикални, балетни, танцови и фолклорни фестивали, организирани на територията на всяка от страните. Предлагаме на китайската страна участие в следните фестивали: „Мартенски музикални дни”, Музикален фестивал в рамките на Международния фестивал на изкуствата „Варненско лято”, Международен балетен конкурс, международните фолклорни фестивали във Варна и София.

2. Сътрудничество в областта на изобразителното изкуство – осъществяване на пряко сътрудничество между музеите, художествените галерии и институциите, занимаващи се с проучване, защита и консервация на движими културни ценности. Предлагаме, на реципрочна основа, размяната на художествени (съвременно изкуство), занаятчийски изложби, фотодокументални изложби и изложби на художествената фотография. Подкрепяме участието на художници и изкуствоведи от двете страни в изложби, симпозиуми, семинари, международни ателиета и др., в зависимост от финансовите възможности на страните.

3. Сътрудничество в областта на проучването и опазването на културното наследство: Осъществяване на съвместни проекти за сътрудничество за разпространение, защита, съхранение, реставрация и управление на културното наследство; Обмен на информация за улесняване връщането на изгубени или незаконно изнесени културни ценности от двете страни; Осъществяване на сътрудничество в областта на опазване на културното наследство чрез обмен на специалисти, информация и опит, Подписване на „Споразумение за предотвратяване на кражби, нелегални разкопки и незаконни внос и износ на културни ценности”.

4. Сътрудничество в областта на книгата – съдействие за превеждането, издаването и разпространението на художествени и научни произведения от автори на другата страна, обмяна на опит и информация в областта на консервацията и реставрацията на писмени паметници, насърчаване на издателските институции да участват в международните панаири на книгата. В Китай предстои издаването на сборника: „Колекция български повести и разкази”, издателство „Народна литература”, тираж: 2000 бр.

В сборника са включени произведения от следните автори: Любен Каравелов, Иван Вазов, Алеко Константинов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Чудомир, Димитър Талев, Йордан Радичков. Преводът на повестите и разказите е направен безплатно от проф. Ю Джъхъ, който е намерил и спонсор за издаването им. Сборникът ще бъде издаден благотворително, по инициатива на самия преводач с цел популяризиране на българската литература в Китай.

Установяване на контакти и сътрудничество в областта на защитата на авторските права на художествената, учебната и научната литература, съгласно националните законодателства и международните споразумения, подписани от двете страни.

5. Сътрудничество в областта на киното – организиране на седмици на българското и китайското кино; участие, при възможност, в кинофестивали, провеждани в двете държави. България предлага на китайската страна участие в международните филмови фестивали във Варна и в „София филм фест”. При интерес от китайската страна, предлагаме да бъде сключено отделно Споразумение за филмови копродукции, в което да има клаузи и за разпространение.

6. Сътрудничество в областта на фолклорното изкуство – отправяне на покани към професионални и самодейни ансамбли за участие в международни фестивали и конкурси, провеждащи се в двете страни.

7. Сътрудничество в областта на театралното и цирково изкуство – обмен на куклени спектакли, участие на български артисти в международни циркови фестивали в Китай; Организиране и провеждане на Дни на културата на Република България в Китай и на Дни на културата на Китай в Република България, за отбелязване на важни годишнини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
СОЛУНСКИ преди 7 години
Българи ,радваите се че една 1,5 милиардна велика страна като Китаи оценява нашата култура ,книги ,театър ,история ,,филми т.н. Гордеите се с направеното от В. Рашидов ,защото добрите и приятелски връзки с великия китаиски народ са важни днес ,когато светът е в непрекъстани конфликти и преразпределяне на гаополитическите пространства. Не забравяите ,че Китаи трябва да бъде нашата нова опорна точка срещу териториалните домогвания на наи-големия ни враг-Русия.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа горката избра за културна столица за 2019 Пловдив. Също и Столипиново за връх на прогреса!
13
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 7 години
"Българската култура е уникална"Вярно е !
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайското саке е 12 градуса. За да зачерви носа ще му трябва едно кило. С което ще ошашави китайците.
11
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 7 години
Днес внасяме всичко от там, не само чесън. Такива са времената. Китайците си произвеждат всичко и нямат нужда от нашите стоки. Иначе средната заплата в Китай е 300-400 лв.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Много хора ще видят културата ни...Горките!"Културата ни е част от достойнството на България. Ако не ти харесва културата ни и следваш чуждата не си българин. Може би и Европа горката избра за културна столица за 2019 Пловдив. За да се срамуват такива като теб от културата ни.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лувър вече си имаме, следващия музей ще се казва "Забраненият град".
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
60-те години НРБ изнасяше за Китай оборудване за ВЕЦ, днес внасяме чесън.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хора ще видят културата ни...Горките!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко че Митю Очите е болен, а Анита Шмайзер е в затвора, иначе щяхме да ги шашнем.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре е да си сътрудничем с Китай за култура. Много хора ще видят културата ни.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакай, чакай, Китай е кумнистическа държава, нарушава правата на дилай-ламята!При това комунизмът е обявен за престъпен с решение на Народното събрание.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този пък договорил?! Че на нас и долните *** са ни китайски
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** кво стана с приходите от Лувъра, замъкнати ни от френския посланик? Айде, не запитайте въпроса!
1
2
 
8
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Веждиту: Българската култура да се натаралянкаш е уникална, да я покажем в Китай!